Πέμπτη 26 Αυγούστου 2021

Η πρόταση της ΔΑΚΕ Ι.Τ για τις Συνδικαλιστικές Δράσεις στη Δ.Ε.Θ


Η ΔΑΚΕ Ι.Τ. προτείνει επιστροφή στην «κανονικότητα» των συνδικαλιστικών δράσεων της ΔΕΘ με απαρέγκλιτη τήρηση υγειονομικών πρωτοκόλλων και μέτρων, όπως αυτά ορίζονται από τους ειδικούς επιστήμονες. 


Η ΠΡΟΤΑΣΗ ΤΗΣ ΔΑΚΕ Ι.Τ. 

ΓΙΑ ΤΙΣ ΣΥΝΔΙΚΑΛΙΣΤΙΚΕΣ ΔΡΑΣΕΙΣ ΣΤΗ ΔΕΘ

Συναδέλφισσες και Συνάδελφοι,

Οι δράσεις, οι κινητοποιήσεις και οι εκδηλώσεις των Συνδικάτων την περίοδο διεξαγωγής της Διεθνούς Έκθεσης Θεσσαλονίκης (ΔΕΘ) αποτελούν διαχρονικά ένα σημείο αναφοράς για την προβολή των θέσεων και των διεκδικήσεων του κόσμου της μισθωτής εργασίας.

Με δεδομένο ότι από το βήμα της ΔΕΘ εξαγγέλλεται κάθε χρόνο ο βασικός κορμός του εκάστοτε κυβερνητικού σχεδίου για την Οικονομία και την Παραγωγική Ανασυγκρότηση, το Συνδικαλιστικό Κίνημα απαιτεί την επικέντρωση στον εργαζόμενο και τις ανάγκες του, στις Συλλογικές Συμβάσεις, στη ρύθμιση της αγοράς εργασίας και στην αναβάθμιση του Κοινωνικού Κράτους ως κρίσιμες διαστάσεις ενός μοντέλου ισόρροπης και μακροπρόθεσμα βιώσιμης ανάπτυξης με ενδυνάμωση της εξωστρέφειας της ελληνικής οικονομίας.

Σε αυτό το πλαίσιο, η ΓΣΕΕ, μέσω και της παρουσίασης της Ετήσιας Έκθεσης για την Ελληνική Οικονομία και την Απασχόληση του ΙΝΕ ΓΣΕΕ, αναλύει την κοινωνικοοικονομική κατάσταση και καταθέτει ένα σύνολο ρεαλιστικών προτάσεων και εναλλακτικών μέτρων που συγκροτούν το δικό της αφήγημα για τον οδικό χάρτη που πρέπει να ακολουθήσει η χώρα στο δημοσιονομικό πεδίο και την αγοράς εργασίας. 

Ταυτόχρονα, με τις κινητοποιήσεις αφενός δημιουργείται ένας  μοχλός πίεσης στην εκάστοτε κυβέρνηση για την υιοθέτηση των προτάσεων των Συνδικάτων, και αφετέρου εκφράζονται οι αγωνίες αλλά και οι αντιδράσεις του κόσμου της μισθωτής εργασίας για νομοθετήματα δίνοντας μια πρώτη μαζική απάντηση.

Αυτές οι κινητοποιήσεις σηματοδοτούν χρονικά την απαρχή της νέας αγωνιστικής περιόδου των Συνδικάτων με το βλέμμα στραμμένο στα προβλήματα των εργαζομένων που την τελευταία δωδεκαετία -με οικονομική και πανδημική κρίση- συνεχώς πολλαπλασιάζονται.

Όλοι αποδέχονται και παραδέχονται, άλλωστε, πως μετά από μια σφοδρή, πολυετή και πολυεπίπεδη κρίση (2010-2019), η οποία συνοδεύτηκε από 3 Προγράμματα Δημοσιονομικής Προσαρμογής (Μνημόνια) και πολλαπλάσια Μεσοπρόθεσμα, καθώς και με την διττή υγειονομική και οικονομική κρίση να βρίσκεται σε εξέλιξη σε συνδυασμό με τις διαχρονικές παθογένειες και στρεβλώσεις, οι εργαζόμενοι σήκωσαν και σηκώνουν ένα δυσανάλογα μεγάλο φορτίο, ένα εξαιρετικά δυσβάσταχτο βάρος για την επιστροφή στην κανονικότητα και την επάνοδο της Πατρίδας μας σε αναπτυξιακή τροχιά.

Παράλληλα, οι δράσεις των Συνδικάτων στη ΔΕΘ σηματοδοτούν και την «αναμέτρηση» των ιδεών μεταξύ συνδικαλιστικών οργανώσεων και εργοδοτικών φορέων, όταν όλοι γνωρίζουν ότι ένα μεγάλο μέρος του πλήθους των μέτρων που λήφθηκαν όλα αυτά τα χρόνια και οδήγησαν σε αδιέξοδα, υπήρξαν απαιτήσεις και κυρίως εμμονές ή ιδεοληψίες εργοδοτικών κύκλων.  

Χαρακτηριστική ήταν, εξάλλου, και η πρόσφατη ομοθυμία όλων των εργοδοτικών οργανώσεων για «πάγωμα» του κατώτατου μισθού, όπως και για την αποτροπή της εξίσωση της αποζημίωσης απόλυσης υπαλλήλου-εργατοτεχνίτη, αλλά και για το σύνολο σχεδόν των υπόλοιπων διατάξεων του πρόσφατου Εργασιακού Νομοσχεδίου.

Δεν χωρά καμία αμφιβολία ότι οι θέσεις του προσκρούουν, όχι μόνο στην οικονομική, αλλά και στην κοινή λογική… ενώ εκθέτουν και τους ίδιους αν ανατρέξουμε σε δηλώσεις πολλών εκ των επικεφαλής τους στο πρόσφατο παρελθόν.

Η ΔΕΘ είναι διαχρονικά και η αφετηρία διαλόγου και αντιπαράθεσης για το ύψος του κατώτατου μισθού, ενός κορυφαίου εργαλείου οικονομικής, εργασιακής και κοινωνικής πολιτικής.

Τα Συνδικάτα με συγκεκριμένη πρόταση και ανάλυση διεκδικούν τεκμηριωμένα την επαναφορά του κατώτατου μισθού στα 751€ και την αύξησή του σε ένα χρόνο στα 809€. Η Κυβέρνηση οφείλει, τουλάχιστον, να υλοποιήσει τις προεκλογικές για αύξηση του βασικού μισθού σε διπλάσιο ποσοστό από το ρυθμό ανάπτυξης που σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία θα κινηθεί το 2021 μεταξύ 3,5% και 4%. 

Η υπογραφή δίκαιων και επαρκών ΣΣΕ με μισθούς αξιοπρεπούς διαβίωσης είναι πλέον κυρίαρχη τάση στην Ε.Ε. και κεντρική ευρωπαϊκή κατεύθυνση με πραγματικές, και όχι συμβολικές αυξήσεις, όπως αυτή που δρομολογήθηκε στη χώρα μας.

Η ολοκληρωμένη παρέμβαση των Συνδικάτων στη ΔΕΘ επιβάλλεται να αναδεικνύει σοβαρά εργασιακά ζητήματα τόσο στη Βόρεια Ελλάδα, όσο και συνολικά στην ελληνική επικράτεια.

 Οι πρώτες παράνομες και καταχρηστικές ομαδικές απολύσεις 133 εργαζομένων στα Λιπάσματα Καβάλας με την πλευρά του ιδιοκτήτη Λαυρέντη Λαυρεντιάδη να χρησιμοποιεί τον εγκληματικό νόμο περί ομαδικών απολύσεων της Κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ και την Γενική Γραμματέα του Υπουργείου Εργασίας κα Στρατινάκη να «διευκολύνει» -καταστρατηγώντας τη λειτουργία του Ανώτατου Συμβουλίου Εργασίας (ΑΣΕ)- με κάθε τρόπο την υλοποίησή τους θεωρώντας τις απολύσεις «απελευθέρωση των εργαζομένων»!!!

133 εργαζόμενοι, μετά από έναν πρωτοφανή εξαετή διωγμό, βρίσκονται χωρίς δουλειά και οι οικογένειές τους δίχως εισόδημα, την ώρα που δεν υπήρξε καμία κυβερνητική παρέμβαση, παρά τις εκ του αντιθέτου δεσμεύσεις και υποσχέσεις. 

Η ανοχή σε φαινόμενα νοσηρής και παραβατικής επιχειρηματικότητας που καταστρατηγεί κάθε ικμάδα του εργατικού και φορολογικού δικαίου, καθώς και του κράτους δικαίου, στέλνει ολέθρια μηνύματα, υπονομεύει τον υγιή ανταγωνισμό και το θεμελιώδες δίπολο υγιής επιχειρηματικότητα-υγιείς εργασιακές σχέσεις. Επιχειρήσεις δεν μπορούν να υπάρξουν χωρίς εργαζόμενους και εργαζόμενοι χωρίς επιχειρήσεις.

Αυτή η παραβατική επιχειρηματικότητα ευθύνεται σε τεράστιο βαθμό για την δημοσιονομική κατάρρευση της προηγούμενης.

  • Η κορυφαία και ζωτικής σημασίας για τις κοινωνίες και τους εργαζόμενους της Δυτικής Μακεδονίας και της Αρκαδίας πρόκληση μιας δίκαιης και αναπτυξιακής μετάβασης στη μεταλιγνιτική εποχή με ισχυρές παραγωγικές βάσεις, διατήρηση της «ενεργειακής ταυτότητας», αξιοποίηση της υφιστάμενης πολύτιμης τεχνογνωσίας και προοπτική δημιουργίας νέων θέσεων εργασίας. 
  • Ένα σύνολο εξόχως σοβαρών ζητημάτων και προβλημάτων που αντιμετωπίζουν οι συνάδελφοί μας σε μεγάλες παραγωγικές-βιομηχανικές μονάδες και συνδέονται άρρηκτα τόσο με τις προτεραιότητες μετασχηματισμού του εγχώριου παραγωγικού μοντέλου, όσο και την προστασία των δυνάμεων της εργασίας.  

Συμφωνίες-Λύσεις που θα διασφαλίζουν τη βιωσιμότητα, επένδυση και ανάπτυξη με απόλυτο σεβασμό των κεκτημένων εργασιακών δικαιωμάτων στα Ναυπηγεία, στα Πετρέλαια Καβάλας, στη ΛΑΡΚΟ κ.α.

Επίλυση προβλημάτων και ρύθμιση εργασιακών σχέσεων για τους εργαζόμενους στις καπνεργατικές εταιρείες, στα ιδιωτικά θεραπευτήρια και διαγνωστικά κέντρα.

  • Αντιμετώπιση σωρείας προβλημάτων και ουσιαστική αρωγή για τους εκατοντάδες χιλιάδες εργαζόμενους στις πολύ μικρές, μικρές και μικρομεσαίες επιχειρήσεις με την εργασιακή ανασφάλεια και επισφάλεια να διογκώνεται αφού ένα σημαντικό μέρος των επιχειρήσεων αυτών δεν έχει σηκώσει και δεν προβλέπεται να «σηκώσει ρολά» είτε μετά και το 2ο lock down, είτε λόγω των ανυπολόγιστων συνεπειών των μεγάλων δασικών πυρκαγιών. Ο κίνδυνος εκτόξευσης της ανεργίας είναι ορατός και πρέπει να αναχαιτισθεί. 
  • Αποκατάσταση της εύρυθμης θεσμικής λειτουργίας του ΑΣΕ για την διερεύνηση πληρότητας των κριτήριων επέκτασης (καθολικότητα ισχύος) Κλαδικών και Ομοιοεπαγγελματικών ΣΣΕ, με τις μεγάλες και αναίτιες καθυστερήσεις να δημιουργούν στρεβλώσεις και συνειρμούς έμμεσης «αναστολής» της εξαιρετικά κρίσιμης διαδικασίας επέκτασης των ΣΣΕ.

Συναδέλφισσες και Συνάδελφοι,

Η εξέλιξη της πανδημίας και η επερχόμενη έλευση του 3ου κύματος μας δημιουργεί έντονες ανησυχίες καθώς η διαφύλαξη της δημόσιας υγείας αποτελεί πρότερο συμφέρον και πρώτιστο στόχο.

Σε αυτή την κατεύθυνση, άλλωστε, ως Παράταξη, κατά την 1η και 2η φάση έξαρσης της διάδοσης του COVID-19, λάβαμε -υπό τον κίνδυνο υπερμετάδοσης του φονικού ιού- στα όργανα της ΓΣΕΕ αλλά και δημοσίως θέσεις για τη μη υλοποίηση μαζικών αγωνιστικών κινητοποιήσεων.

Με δεδομένα, όμως, 

• την εξέλιξη της εμβολιαστικής διαδικασίας,

• τις ρητές κυβερνητικές θέσεις περί μη πραγματοποίησης άλλου lock down (η οικονομία δεν θα ξανακλείσει),

• τη σταδιακή επαναφορά δραστηριοτήτων (φίλαθλοι στα γήπεδα, συναυλίες κ.λπ.)

• την ωριμότητα, υπευθυνότητα και υψηλή αίσθηση καθήκοντος που επιδεικνύει το οργανωμένο  Συνδικαλιστικό Κίνημα υλοποιώντας, με πλήρη τήρηση υγειονομικών μέτρων και πρωτοκόλλων, κινητοποιήσεις και διαδικασίες (Γενικές Συνελεύσεις, Αρχαιρεσίες κ.λπ.) σε πρωτοβάθμια σωματεία, Ομοσπονδίες και Εργατικά Κέντρα, 

η ΔΑΚΕ Ι.Τ. προτείνει επιστροφή στην «κανονικότητα» των συνδικαλιστικών δράσεων της ΔΕΘ με απαρέγκλιτη τήρηση υγειονομικών πρωτοκόλλων και μέτρων, όπως αυτά ορίζονται από τους ειδικούς επιστήμονες. 

 Πιο συγκεκριμένα, η θέση μας συνίσταται στην πραγματοποίηση των εξής:

1. Παρουσίαση της Ετήσιας Έκθεσης του ΙΝΕ/ΓΣΕΕ για την Οικονομία και την Απασχόληση.

2. Συνέντευξη Τύπου των Συνδικάτων.

3. Επισκέψεις ολιγομελών συνδικαλιστικών αντιπροσωπειών σε χώρους εργασίας. 

4. Συντεταγμένο-πειθαρχημένο Συλλαλητήριο και Πορεία των Συνδικάτων με τη συμμετοχή μελών Διοίκησης των οργανώσεων μας (Σωματεία, Εργατικά Κέντρα και Ομοσπονδίες) και με τη δέουσα προσοχή και τήρηση όλων των μέτρων υγειονομικής προστασίας (μάσκες, αποστάσεις κ.λπ.).

Για την υλοποίηση μιας τέτοιας απόφασης της ΓΣΕΕ και την επιτυχή έκβασή της, καθοριστική είναι η συμμετοχή και συνδρομή όλων των Σωματείων, Εργατικών Κέντρων και Ομοσπονδιών της χώρας, και κυρίως των Οργανώσεων της Θεσσαλίας, της Δυτικής Μακεδονίας, της Κεντρικής Μακεδονίας και της Ανατολικής Μακεδονίας-Θράκης.

Οι συναδέλφισσες και συνάδελφοι που θα επιφορτιστούν στις κατά τόπους περιοχές την οργάνωση και το συντονισμό της κινητοποίησης, καθώς και όσοι θα επιφορτιστούν με την περιφρούρηση του Συλλαλητηρίου έχουν αποδεδειγμένη ικανότητα και εμπειρία προκειμένου να διασφαλίσουν στο ακέραιο την τήρηση των υγειονομικών κανόνων (ποσοστό πληρότητας πούλμαν, παροχή μέτρων ατομικής προστασίας, πράσινα πιστοποιητικά, αποστάσεις κ.λπ.).

Κατά αυτόν τον τρόπο, τη Δευτέρα 23/8, θα πραγματοποιηθεί μια ευρεία διαδικτυακή σύσκεψη των Συνδικάτων, Εργατικών κέντρων και Ομοσπονδιών που δραστηριοποιούνται στις παραπάνω Περιφέρειες, ώστε να διερευνήσουμε τις δυνατότητες πραγματοποίησης των δράσεων μας, να εκτιμήσουμε τη συμμετοχή σε αυτές  και να συζητήσουμε προτάσεις για τον τρόπο υλοποίησής τους.

Σας καλούμε, λοιπόν, να δηλώσετε συμμετοχή και να συμμετέχετε ενεργά στην σύσκεψη.

Σε κάθε περίπτωση τα Συνδικάτα ούτε κρύφτηκαν, ούτε επιδιώκουν να κρυφτούν πίσω από την πανδημία. 

Η ΓΣΕΕ και οι οργανώσεις-μέλη της μπορούν και πρέπει να δηλώσουν ΠΑΡΩΝ με αμιγώς συνδικαλιστικές δράσεις και κινητοποιήσεις για την προβολή των αιτημάτων και προβλημάτων του κόσμου της μισθωτής εργασίας. 

Με συναδελφικούς χαιρετισμούς,

ΤΟ Δ.Σ. της ΔΑΚΕ Ι.Τ.