Σάββατο 9 Οκτωβρίου 2021

Μάχη Ευρωπαίων και Κινέζων για τα 750 λεωφορεία ΟΑΣΑ – ΟΑΣΘ

Τουλάχιστον τρεις ευρωπαϊκοί όμιλοι και άλλοι τρεις κινεζικοί ετοιμάζονται να διεκδικήσουν τα 750 νέα λεωφορεία για τους οργανισμούς αστικών συγκοινωνιών Αθηνών και Θεσσαλονίκης (ΟΑΣΑ και ΟΑΣΘ) στον διαγωνισμό που προωθεί το υπουργείο Υποδομών με προϋπολογισμό 383,5 εκατ. ευρώ.

Από ευρωπαϊκής πλευράς σχεδόν σίγουρη θεωρείται η συμμετοχή του γερμανικού ομίλου Daimler (Mercedes-Benz, Setra, κ.α.), της ισπανικών συμφερόντων Solaris Bus & Coach και του σχήματος IVECO – Heuliez Bus που ελέγχεται από τον διεθνή όμιλο CNH Industrial και από το 1992 συνεργάζεται στην Ελλάδα με τον όμιλο Κοντέλλη.

Στο ευρωπαϊκό στρατόπεδο βάζουν κάποιοι το σχήμα του ομίλου Σαρακάκη με την σουηδική Volvo ΑΒ στην οποία δεύτερος μεγαλύτερος μέτοχος, με 16%, είναι πλέον η κινεζική Geely Holding Group που ελέγχει και το πλειοψηφικό πακέτο της Volvo Cars (που παράγει τα αυτοκίνητα Volvo).

Στην άλλη πλευρά, στους Κινέζους, περιλαμβάνεται η Build Your Dreams (BYD), επίσημος διανομέας της οποίας είναι στην Ελλάδα η εισηγμένη Π. Πετρόπουλος, καθώς και η YUTONG.

Η μάχη δεν θα έχει μόνο έναν νικητή καθώς ο διαγωνισμός περιλαμβάνει πέντε διαφορετικά τμήματα. Συνεπώς οι υποψήφιοι θα μονομαχήσουν για να επικρατήσουν σε όσο το δυνατόν περισσότερα από τα πέντε τμήματα. Το πρώτο τμήμα αφορά στην προμήθεια 100 απλών υβριδικών αστικών οχημάτων 12 μέτρων, κατηγορίας EURO VI. Το δεύτερο τμήμα αφορά στην προμήθεια 200 απλών αστικών λεωφορείων 12 μέτρων συμπιεσμένου φυσικού αερίου (CNG) EURO V και το τρίτο τμήμα την προμήθεια 100 αρθρωτών αστικών οχημάτων 18 μέτρων, CNG κατηγορίας EURO VI.

Το τέταρτο τμήμα του διαγωνισμού αφορά στην προμήθεια 100 απλών ηλεκτρικών αστικών οχημάτων 12 μέτρων ελάχιστης αυτονομίας 135 χιλιομέτρων. Το μεγαλύτερο πακέτο είναι το πέμπτο για την προμήθεια 250 απλών ηλεκτρικών αστικών οχημάτων 12 μέτρων ελάχιστης αυτονομίας 180 χιλιομέτρων, συνολικής εκτιμώμενης αξίας 124,69 εκατ. ευρώ πλέον ΦΠΑ.

Μερικοί από τους ενδιαφερόμενους κατεβαίνουν μέσω των τοπικών συνεργατών τους, όπως συμβαίνει στην περίπτωση του ομίλου Σαρακάκη με την Volvo. Σε κάποιες άλλες περιπτώσεις θα συμμετάσχουν στο διαγωνισμό κατευθείαν οι μητρικοί όμιλοι όπως η πολωνική Solaris Bus & Coach S.A, αναπληρωτής διευθύνων σύμβουλος της οποίας είναι ο κ. Πέτρος Σπινάρης.

Η Solaris ανήκει εδώ και τρία χρόνια στον ισπανικό όμιλο Grupo CAF και στο παρελθόν είχε ακουστεί το όνομά της ως υποψήφιας για επένδυση στη Δυτική Μακεδονία. Είχαν μάλιστα πραγματοποιηθεί και συναντήσεις με σειρά κυβερνητικών στελεχών εν μέσω πληροφοριών για σχέδιο δημιουργίας μονάδας παραγωγής υδρογόνου, για γραμμή συναρμολόγησης λεωφορείων, κ.α. χωρίς μέχρι σήμερα να υπάρξουν εξελίξεις.

Τόσο η Solaris, όσο και κάποιοι άλλοι από τους υποψηφίους όπως η IVECO, διαθέτουν ήδη λεωφορεία που κυκλοφορούν στους δρόμους της Αθήνας ή της Θεσσαλονίκης μέσω της συμμετοχής τους σε παλαιότερους διαγωνισμούς.

Οι Κινέζοι ήταν αρκετά κινητικοί την τελευταία διετία και έφεραν στην Αθήνα για δοκιμαστική περίοδο, σε συνεργασία με τον ΟΑΣΑ, κάποια από τα οχήματά τους. Τον Απρίλιο του 2019, η Build your Dreams παρουσίασε στη χώρα μας, το ηλεκτρικό αστικό λεωφορείο Midi Bus, ενώ τον Ιανουάριο και τον Φεβρουάριο του 2021, δοκιμάστηκε για πρώτη φορά στους αθηναϊκούς δρόμους και το Κ9 12μετρο ηλεκτρικό λεωφορείο. Δοκιμές στην Αθήνα έχει πραγματοποιήσει και το 12μετρο αστικό, αμιγώς ηλεκτρικό λεωφορείο της Yutong.

Πηγή