Σάββατο 9 Οκτωβρίου 2021

Δακτύλιος: Πότε επιστρέφει, πώς θα εφαρμοστεί

 

Στις 25 Οκτωβρίου πρόκειται να τεθεί σε εφαρμογή το μέτρο του Μικρού Δακτυλίου στο κέντρο της Αθήνας, το οποίο είχε τεθεί σε αναστολή κατά τη διάρκεια του πρώτου lockdown.

Λύση στο ασφυκτικό πρόβλημα της έντονης κυκλοφορίας στους δρόμους της Αθήνας αναζητά η πολιτεία, βγάζοντας από τα συρτάρια της τον Πράσινο Δακτύλιο, ο οποίο είχε τεθεί σε αναστολή τον Μάρτιο του 2020, κατά τη διάρκεια του πρώτου lockdown.

To μέτρο του Δακτυλίου, λοιπόν, πρόκειται να τεθεί και πάλι σε εφαρμογή τη Δευτέρα 25 Οκτωβρίου, επιβάλλοντας περιορισμούς στην κίνηση των επιβατικών και των φορτηγών ιδιωτικής χρήσης στο κέντρο της Αθήνας.

Σύμφωνα με δηλώσεις του Υπουργού Υποδομών και Μεταφορών, κ. Κώστα Καραμανλής, ο Δακτύλιος δεν θα προβλέπει εξαιρέσεις, καθώς ελεύθερη πρόσβαση σε αυτόν θα έχουν μόνο τα ηλεκτροκίνητα οχήματα.

«Μπορεί να είναι ξεπερασμένο μέτρο, όμως εμείς θα το εφαρμόσουμε με διαφορετική λογική και θα το ονομάσουμε “Καθαρό Δακτύλιο”. Ξεκινά στις 25 Οκτωβρίου και βασίζεται σε πρώτη φάση σε διαχωρισμό μονών και ζυγών, αλλά με μια θεμελιώδη διαφορά. Μπαίνει τέλος στις χιλιάδες εξαιρέσεις και κομμένα τα παραθυράκια. Σήμερα υπάρχουν πάρα πολλά αυτοκίνητα που εξαιρούνται από τον Δακτύλιο», δήλωσε ο Υπουργός Υποδομών και Μεταφορών, αφήνοντας μάλιστα ανοικτό το ενδεχόμενο η περίμετρος του Δακτυλίου να αυξηθεί ακόμα περισσότερα εντάσσοντας στους περιορισμούς κίνησης κι άλλες περιοχές της Αθήνας.

Τι ισχύει σήμερα

Ο Δακτύλιος εφαρμόζεται από Δευτέρα έως και Παρασκευή και εντός των ορίων του επιτρέπεται μόνο η εκ περιτροπής κυκλοφορία των επιβατηγών αυτοκινήτων ιδιωτικής χρήσης και των φορτηγών αυτοκινήτων ιδιωτικής χρήσης με μέγιστο επιτρεπόμενο βάρος μέχρι 2,2 τόνους, με βάση το τελευταίο ψηφίο του αριθμού κυκλοφορίας τους, ως εξής:

>>Τις ζυγές ημερομηνίες κυκλοφορούν τα επιβατηγά αυτοκίνητα ιδιωτικής χρήσης και τα φορτηγά αυτοκίνητα ιδιωτικής χρήσης με μέγιστο επιτρεπόμενο βάρος μέχρι 2,2 τόνους, που ο αριθμός κυκλοφορίας τους τελειώνει σε 0, 2, 4, 6 και 8 (δηλαδή σε ζυγό αριθμό).

>>Τις μονές ημερομηνίες κυκλοφορούν τα επιβατηγά αυτοκίνητα ιδιωτικής χρήσης και τα φορτηγά αυτοκίνητα ιδιωτικής χρήσης με μέγιστο επιτρεπόμενο βάρος μέχρι 2,2 τόνους, που ο αριθμός κυκλοφορίας τους τελειώνει σε 1, 3, 5, 7 και 9 (δηλαδή σε μονό αριθμό).

Τα όρια εφαρμογής του μικρού δακτυλίου σημειώνονται με ειδικές πινακίδες με την ένδειξη «Δ» σε κίτρινο φόντο, οι οποίες βρίσκονται σε κάθε εισερχόμενο δρόμο στο δακτύλιο.

Οι δρόμοι που οριοθετούν τον Μικρό Δακτύλιο είναι οι εξής: Αλεξάνδρας - Ζαχάρωφ – Μεσογείων - Φειδιππίδου – Μιχαλακοπούλου – Σπ. Μερκούρη – Βρυάξιδος – Υμηττού – Ηλ. Ηλιού – Αμβρ. Φραντζή – Συγγρού – Χαμοστέρνας – Πειραιώς – ΙεράΟδός – Κωνσταντινουπόλεως – Αχιλλέως – Πλατεία Καραϊσκάκη – Καρόλου – Μάρνη – 28ης Οκτωβρίου (Πατησίων) – Αλεξάνδρας.