Σάββατο 8 Μαΐου 2021

Η μονόπλευρη κριτική σπέρνει τη διχόνοια στο κοινωνικό σύνολο ... ο οδηγός, πάντα το εύκολο θύμα !

Αναφορικά με το περιστατικό που σημειώθηκε στην λεωφ. γραμμή Α11 μεταξύ οδηγού λεωφορείου και επιβατών, είδαμε την διάσταση που πήρε αλλά και την μονόπλευρη κριτική που ασκείται εναντίον του οδηγού, καθώς είναι το εύκολο θύμα για να κρυφτούν κάτω από το χαλί αυτά που συμβαίνουν καθημερινά εντός των λεωφορείων.  

Για εμάς τους οδηγούς, αυτά τα περιστατικά, με τους διαπληκτισμούς μεταξύ επιβατών για μία θέση στο λεωφορείο, είναι καθημερινό φαινόμενο για το οποίο καλούμαστε να πάρουμε θέση και να δώσουμε λύσεις ώστε να συνεχιστεί με ασφάλεια και ηρεμία το κάθε δρομολόγιο. 

Σε κάθε περίπτωση, ο οδηγός υποχρεούται σύμφωνα με το ΦΕΚ 1181/19.05.2015 άρθρο 5  να μεριμνά να παραχωρείται θέση σε άτομα που χρήζουν βοήθειας  

«Ειδικότερα, ανά κατηγορία Προσωπικού Κίνησης: • Οι οδηγοί/ηλεκτροδηγοί υποχρεούνται, κατά περίπτωση, όπως:

  • Επιδεικνύουν ιδιαίτερη προσοχή, κατά την επιβίβαση ατόμων με αναπηρία ή άτομα με μειωμένη κινητικότητα και μεριμνούν για την ασφαλή μεταφορά τους (παραχώρηση θέσης, ασφάλεια αναπηρικού αμαξιδίου, κ.λπ.)
  • Να συνιστούν στους επιβάτες να παραχωρούν τη θέση τους σε άτομα που χρήζουν βοηθείας (έγκυες, ηλικιωμένοι, άτομα με ειδικές ανάγκες) κατά τη διάρκεια δρομολογίων με λεωφορεία στα οποία επιτρέπεται η μεταφορά όρθιων επιβατών».
Στο άρθρο 4 του ίδιου ΦΕΚ, οι επιβάτες  επίσης οφείλουν να συνδράμουν τους χρήζοντες βοηθείας, λ.χ. άτομα με αναπηρία ή με μειωμένη κινητικότητα, ηλικιωμένους, και να παραχωρούν τη θέση τους σε αυτούς, όπως επίσης να αποφεύγουν διαπληκτισμούς και εντάσεις και να μην ενοχλούν καθ’ οιονδήποτε τρόπο τους λοιπούς επιβάτες και να συμμορφώνονται προς τυχόν υποδείξεις του προσωπικού κίνησης. 

Σύμφωνα με την νομοθεσία, οι εμπλεκόμενοι επιβάτες στο περιστατικό, έχουν παραβλέψει τις υποχρεώσεις τους, διαπληκτίζονται μεταξύ τους, δεν σέβεται ο ένας τον άλλον.  Ο ένας δεν παραχωρεί την κενή θέση που του ζητείται ενώ στην συνέχεια αφήνει κάποιον άλλον, επικαλείται κορονοϊό σε ένα γεμάτο λεωφορείο για να μην καθίσει η κυρία δίπλα του, δεν συμμορφώνεται με τις υποδείξεις του οδηγού πριν πάει ο οδηγός πίσω, οι υπόλοιποι επιβάτες δεν παίρνουν καν θέση, ο άλλος βιντεοσκοπεί για να το ανεβάσει στο διαδίκτυο και να γίνει viral και κατόπιν να πάρει τον  δρόμο του και να το κόψει και να το ράψει ο καθένας όπως τον βολεύει για να εξυπηρετήσει τους σκοπούς του. 

Αρχίζει η δίκη, ρατσιστής οδηγός ... κτλ.

Ουδείς ασχολήθηκε με το άλλο το κομμάτι, την συμπεριφορά των επιβατών, ευτυχώς σε μικρό ποσοστό γιατί δεν πρέπει να τσουβαλιάζουμε - που ξέρω κάνει τσιζζζ - και στο κάτω κάτω γνωρίζουμε ότι δεν «πουλάει», ώστε να μην υπάρχει η μονόπλευρη κριτική η οποία σύμφωνα με τα σχόλια που διαβάζουμε σπέρνει την διχόνοια. Σχόλια αισχρά γεμάτο μίσος και χαρακτηρισμούς ... από τους ίδιους που χαρακτηρίζουν και σχολιάζουν με μίσος τον συνομιλητή τους, τους πείραξε το «εδώ κάνω κουμάντο εγώ» του οδηγού, που μπορεί να είναι άσεμνο, αλλά δεν αλλάζει την ουσία, καθώς ο οδηγός είναι υπεύθυνος για την αποκατάσταση της ηρεμίας και της ασφάλειας των επιβατών. 

Θέλουν δηλαδή όλοι, να είναι ο οδηγός υπόδειγμα, αλλά οι ίδιοι να μην εφαρμόζουν τίποτα και να κάνουν ότι γουστάρουν, χωρίς να τους ακουμπά κανείς ...

Αυτή η μονόπλευρη κριτική, δίνει το δικαίωμα να εκμεταλλεύεται ο καθένας το ότι δεν θα σχολιαστεί και να κάνει ότι γουστάρει εντός των οχημάτων, με τις ευλογίες των «δικαστών του διαδικτύου» ...

Προφανώς αυτές οι περιπτώσεις δεν θα εκλείψουν με την τιμωρία του οδηγού, αντιθέτως επιδρούν αρνητικά στην εύρυθμη εκτέλεση του συγκοινωνιακού έργου, γιατί στο επόμενο παρόμοιο συμβάν που ο οδηγός θα είναι υπόδειγμα, θα κληθεί η αστυνομία να δώσει τη λύση και τότε θα έχουμε αρνητικό ρεκόρ σε εκτελεσθέντα δρομολόγια εις βάρος των ίδιων των επιβατών. Ίσως κάποια στιγμή  χρειαστεί να γίνει και αυτό, για να καταλάβουν ορισμένοι τον ρόλο του οδηγού στις συγκοινωνίες της Αθήνας και τις δυσκολίες που αντιμετωπίζει καθημερινά. 

Για την ώρα, χρήσιμο θα ήταν η ανάρτηση των υποχρεώσεων των επιβατών στα ΜΜΜ εντός των λεωφορείων/συρμών και τους χώρους αναμονής επιβατών, αλλά και ηχητικά μηνύματα μέσω τηλεματικής. 

Όταν ο επιβάτης θα σεβαστεί την μετακίνησή του και τον συνεπιβάτη του, αυτά τα φαινόμενα θα εκλείψουν.

Οι διαπληκτισμοί μεταξύ των επιβατών για μία θέση, οι καθυστερήσεις δρομολογίων και οι συνθήκες εργασίας, διογκώνουν αυτά τα φαινόμενα με θύματα πάντα τους εργαζόμενους.

Νίκος Τάσιος (Οδηγός Ο.ΣΥ) Μέλος της ΔΑΚΕ - ΟΣΥ - ΟΑΣΑ