Κυριακή 13 Σεπτεμβρίου 2020

Β. Ξυπολυτάς: «Επενδύσεις πάνω από μισό δισ. ευρώ στις αστικές συγκοινωνίες της Αθήνας»



Την απόφαση της κυβέρνησης να διαθέσει στις αστικές συγκοινωνίες του Λεκανοπεδίου πάνω από μισό δισ. ευρώ σημειώνει σε συνέντευξή του στην F.S. o πρόεδρος της ΟΣΥ Α.Ε., της εταιρείας που διαχειρίζεται τα τρόλεϊ και τα θερμικά λεωφορεία της Αθήνας. 


O κ. Ξυπολυτάς υπενθυμίζει ότι η συγκεκριμένη απόφαση ήρθε μετά από κύκλο υποεπένδυσης μεγαλύτερο των 10 ετών, με στόχο καλύτερες υπηρεσίες στην Αθήνα, ο οποίος, όπως επισημαίνει, θα επιτευχθεί με περισσότερα και καλύτερα λεωφορεία και περισσότερο προσωπικό.

Σε ό,τι αφορά τα λεωφορεία, ο κ. Ξυπολυτάς διαβεβαιώνει ότι θα υπάρξει 50% αύξηση του στόλου των λεωφορείων που θα κυκλοφορούν στην Αττική με την ένταξη σε αυτόν 203 λεωφορείων των ΚΤΕΛ μέχρι το τέλος του έτους και άλλων 300 λεωφορείων μέχρι τον Φεβρουάριο, ενώ θα γίνει προκήρυξη για την αγορά 1.000 λεωφορείων. Τα 400 από τα 1.000, διευκρινίζει ο κ. Ξυπολυτάς, θα είναι ηλεκτρικά.

Όσον αφορά το προσωπικό, όπου δεν είχαν γίνει προσλήψεις επί 13 χρόνια, θα προσληφθούν απο την ΟΣΥ περισσότεροι απο 450 οδηγοί και τεχνικοί με fast-track διαδικασίες, αλλά με τα κριτήρια προσλήψεων του ΑΣΕΠ. Ο πρόεδρος της ΟΣΥ σημειώνει ότι οι στόχοι που έθεσε η εταιρεία είναι συγκεκριμένοι και μετρήσιμοι και διαβεβαιώνει ότι οι δημόσιες συγκοινωνίες θα αναγεννηθούν.

Εδώ και πέντε μήνες έχετε την πολιτική ευθύνη των αστικών λεωφορείων της Αθήνας, από τους πιο σημαντικούς τομείς στην καθημερινότητα του πολίτη. Ποιοι είναι οι στόχοι σας στη διοίκηση;

Οι στόχοι που θέσαμε είναι συγκεκριμένοι και μετρήσιμοι:

►Περισσότερα και καλύτερα λεωφορεία
►Περισσότερο προσωπικό
►Καλύτερες υπηρεσίες στους κατοίκους της Αττικής

Ο άμεσος στόχος είναι να γίνουν πιο ανθρώπινες οι συνθήκες, βρίσκοντας πρακτικές λύσεις σε μια ήδη απαξιωμένη κατάσταση. Και εντός των επόμενων τεσσάρων μηνών να αποκτήσουμε περισσότερα λεωφορεία και νέο προσωπικό.

Προσπαθούμε –και θα τα καταφέρουμε– να αλλάξουμε τα λεωφορεία στην Αττική. Πιστέψτε με, οι δημόσιες συγκοινωνίες θα αναγεννηθούν.

Γιατί δημιουργήθηκε τόσο μεγάλο έλλειμμα συγκοινωνιακών μέσων και προσωπικού στην ΟΣΥ;

Γιατί για 13 χρόνια δεν είχε γίνει ούτε μία πρόσληψη στα λεωφορεία.

Γιατί για 11 χρόνια δεν είχε αγοραστεί ούτε ένα λεωφορείο, ενώ τα τελευταία χρόνια δεν ασκήθηκε καμία πολιτική για την εξυγίανση του οργανισμού.

Σήμερα, οι κατευθύνσεις και οι εντολές που έχει δώσει ο πρωθυπουργός είναι σαφείς. Σπάμε έναν κύκλο υποεπένδυσης μεγαλύτερο των 10 ετών. Η κυβέρνηση επενδύει πάνω από μισό δισ. ευρώ στις αστικές συγκοινωνίες του Λεκανοπεδίου.

Ποια είναι τα άμεσα επόμενα βήματα για τη βελτίωση των οδικών συγκοινωνιών;

Τα άμεσα επόμενα βήματα είναι τέσσερα και συγκεκριμένα:

Πρώτον, άμεση προμήθεια 300 σύγχρονων λεωφορείων με leasing. Βγάλαμε τον διαγωνισμό στις αρχές της εβδομάδας.

Δεύτερον, σύμπραξη με τα ΚΤΕΛ μέσω ΣΔΙΤ, δηλαδή μέσω σύμπραξης ιδιωτικού, που είναι τα ΚΤΕΛ, και δημόσιου τομέα, που είμαστε εμείς. Αυτή η σύμπραξη θα μας δώσει 203 οχήματα και 550 οδηγούς σε ημερήσια βάση.

Τρίτον, 450 άμεσες προσλήψεις οδηγών και τεχνικών στην ΟΣΥ. Με fast-track διαδικασίες, τηρώντας όμως πλήρως τα κριτήρια προσλήψεων του ΑΣΕΠ. Στόχος μας είναι εντός του 2020 να έχουν στελεχωθεί οι κενές θέσεις.

Τέταρτον, αγορά 1.000 νέων λεωφορείων, με τον διαγωνισμό για τα πρώτα 600 να προκηρύσσεται μέχρι τον Οκτώβριο.

Οι επιβάτες ζητούν άμεσα λύσεις. Ποια ουσιαστική διαφορά θα έχουν οι οδικές συγκοινωνίες σε έξι μήνες; Μπορείτε να δεσμευτείτε;

Μέσα σε έξι μήνες θα έχουμε 50% αύξηση του στόλου των λεωφορείων που θα κυκλοφορούν στην Αττική. Θα έχουμε τα 203 λεωφορεία των ΚΤΕΛ μέχρι το τέλος του έτους και με τον διαγωνισμό leasing θα έχουμε άλλα 300 λεωφορεία το αργότερο μέχρι τον Ιανουάριο-Φεβρουάριο, δηλαδή θα υπάρξει αισθητή ενίσχυση και ανανέωση του στόλου σε ένα εξάμηνο.

Πότε θα κυκλοφορήσουν τα 1.000 νέα λεωφορεία;

Η προμήθεια θα γίνει σε δύο φάσεις. Ο στόχος μας είναι η προκήρυξη για τα πρώτα 600 να έχει ολοκληρωθεί μέχρι τον Νοέμβριο και τα 300 από αυτά να κυκλοφορούν στους δρόμους της Αθήνας μέχρι το τέλος του 2021.

Τα υπόλοιπα θα επακολουθήσουν. Αξίζει να σημειωθεί ότι τα υπόλοιπα 400 θα είναι για πρώτη φορά ηλεκτρικά! Μια σημαντική καινοτομία για την ποιότητα ζωής στην Αθήνα.

Πηγη