Παρασκευή 22 Μαΐου 2020

Παράπονα οδηγών για την δρομολόγηση και τις επιθέσεις που δέχονται από νεαρούς στην λεωφ. γραμμή 237 «ΑΝΩ ΗΛΙΟΥΠΟΛΗ - ΣΤ. ΔΑΦΝΗΣ (ΚΥΚΛΙΚΗ)»



Ανέκαθεν η λεωφ. γραμμή 237 «ΑΝΩ ΗΛΙΟΥΠΟΛΗ - ΣΤ. ΔΑΦΝΗΣ (ΚΥΚΛΙΚΗ)» είναι προβληματική, όχι μόνο για τα δρομολόγια που δεν βγαίνουν ή βγαίνουν με υπέρβαση των ορίων ταχύτητας,  αλλά και λόγω επιθέσεων που δέχονται οι οδηγοί από νεαρούς.


Το 237 είναι από τις πιο κουραστικές γραμμές για έναν οδηγό λεωφορείου, καθώς οι χρόνοι διαδρομής που δίνει ο ΟΑΣΑ σε κάθε δρομολόγιο, πολλές φορές παραβιάζονται τα όρια ταχύτητας μιας και η διαδρομή είναι εντός κατακτημένης περιοχής διερχόμενη από πολλές κυκλικές πλατείες, ανωφέρειες και κατωφέρειες με κλίση άνω του 10%, ενώ παράλληλα ο κάθε οδηγός θα πρέπει να ολοκληρώσει από 7 έως και 9 κυκλικά δρομολόγια, ανάλογα την βάρδια και την ημέρα, δηλαδή αν πρόκειται για καθημερινή ή Σαββατοκύριακο. 

Στις παρακάτω φωτογραφίες,  από την Google Maps διαπιστώνουμε ότι για ένα Ι.Χ.Ε αυτοκίνητο και όχι λεωφορείο, χωρίς κυκλοφοριακό, η ίδια διαδρομή που κάνει το λεωφορείο, είναι 7,5 km για την άνοδο και 6 km για την κάθοδο, σύνολο 13,5 km, ενώ ο χρόνος είναι 21 λεπτά για την άνοδο και 16 λεπτά για την κάθοδο, σύνολο 37 λεπτά σε ένα κυκλικό δρομολόγιο.

ΑΝΩ ΗΛΙΟΥΠΟΛΗ - ΔΑΦΝΗ
ΔΑΦΝΗ - ΑΝΩ ΗΛΙΟΥΠΟΛΗ

Είναι γνωστό ότι η Google Maps δίνει τα στατιστικά σύμφωνα με τα όρια ταχύτητας με βάση τον ΚΟΚ ... 

Ο ΟΑΣΑ, όπως θα διαπιστώσετε στο πρόγραμμα του οδηγού, στο πρώτο δρομολόγιο των 5:25 έως 6:05 δίνει χρόνο στο λεωφορείο να ολοκληρώσει την παραπάνω κυκλική διαδρομή, σε 35 λεπτά, δηλαδή σε δύο λεπτά λιγότερο από ότι δίνει η Google Maps στο ΙΧΕ. Να υπενθυμίσουμε ότι το λεωφορείο εκτός του όγκου του οχήματος, εκτός ότι θα πρέπει να κάνει τουλάχιστον τις 35 στάσεις από τις 47 που έχει η γραμμή για επιβίβαση/αποβίβαση, εκτός της στάσης στο μετρό της Δάφνης που διαρκεί από 3 έως 5 λεπτά, είναι και πιο αργό μέσο από το ΙΧΕ.


Όπως είναι λογικό, ο αγώνας δρόμου για τον οδηγό ξεκινάει από το πρώτο δρομολόγιο το οποίο σαφώς και θα φτάσει με καθυστέρηση ή οριακά εάν ο οδηγός αναπτύξει μεγάλες ταχύτητες κατά παράβαση του ΚΟΚ και 114 km εντός κατοικημένης περιοχής, εκτός της διαδρομής από αμαξοστάσιο/αφετηρία. Ο οδηγός τρέχει για να καλύψει τις καθυστερήσεις του πρώτου δρομολογίου, με τα επόμενα δρομολόγια που έχουν λίγο περισσότερο χρόνο διαδρομής, αν και αυτά λόγω της ώρας αιχμής που ξεκινάει το κυκλοφοριακό, βγαίνουν οριακά. Πολλές φορές για να καλυφθούν οι καθυστερήσεις αρκετοί οδηγοί δεν ολοκληρώνουν καν το διάλειμμα τους.

Αποτέλεσμα είναι να έχουμε έναν οδηγό εξαντλημένο, δρομολόγια που δεν είναι στην ώρα τους και σε συνδυασμό με μία βλάβη, τα πράγματα γίνονται ακόμα χειρότερα καθώς η επιβατική κίνηση αυξάνεται με αποτέλεσμα να έχουμε εντάσεις μεταξύ οδηγών/επιβατών. Όλα αυτά για να κερδίσει ο ΟΑΣΑ ένα δρομολόγιο παραπάνω σε κάθε βάρδια που στην ουσία χάνει πολλά περισσότερα με το πιο βασικό την αξιοπιστία στα δρομολόγια, εκτός τα κενά δρομολόγια που δεν θα αποφευχθούν.   

Από την άλλη, υπάρχουν και απαντήσεις από προϊστάμενους σε παράπονα οδηγών ότι δεν βγαίνουν τα δρομολόγια του τύπου « ο άλλος πως τα βγάζει » χωρίς να κάνουν έλεγχο μέσω τηλεματικής στην υπέρβαση ταχύτητας ή αν τα λεωφορεία έχουν την ίδια συχνότητα μεταξύ τους, δηλαδή να γίνει σύγκριση, αν αυτό που φτάνει στην ώρα του έχει το ίδιο κενό μπροστά του με αυτό που δεν φτάνει. 

Είναι αυτονόητο ότι ένα λεωφορείο που έχει καθυστερήσει θα βρει αυξημένη επιβατική κίνηση, θα κάνει περισσότερες στάσεις, με αποτέλεσμα το επόμενο στα μέσα της διαδρομής να το έχει φτάσει.

Οι επιθέσεις από νεαρούς στα αστυνομικά

Οι επιθέσεις από άτομα νεαρής ηλικίας στα αστυνομικά δεν λέει να σταματήσει παρά τις ενέργειες του Συνδικάτου Εργαζομένων ΟΑΣΑ, όπου με έγγραφό του έχει ενημερώσει τους αρμόδιους φορείς αλλά και το τμήμα ασφάλειας Ηλιούπολης, την προηγούμενη εβδομάδα δύο νεαροί με μηχανάκια πάτησαν κάποιες ασφάλειες που έχει εξωτερικά το λεωφορείο με αποτέλεσμα να χάσει τον αέρα και να μπλοκάρουν οι πόρτες ενώ αργότερα ο οδηγός  δέχτηκε και επίθεση με νεράντζια. Υπάρχουν αρκετές καταγγελίες οδηγών για επιθέσεις από νεαρά άτομα, ενώ πέρσι υπήρχαν και πυρά με αεροβόλο όπλο σε λεωφορείο.