Πέμπτη 7 Μαρτίου 2019

Οι εργαζόμενοι στο μετρό καταγγέλλουν δέσμευση μισθών για να πληρωθούν ανταλλακτικά




Το Σωματείο Εργαζομένων Λειτουργίας Μετρό Αθηνών (ΣΕΛΜΑ) καταγγέλλουν πως η ΣΤΑΣΥ δεσμεύει χρήματα από τον μισθό των εργαζομένων για να προχωρήσει στην αγορά ανταλλακτικών των συρμών του μετρό. 


Επισημαίνουν πως η πρόταση συλλογικής σύμβασης εργασίας από την πλευρά της εταιρείας προβλέπει την ακύρωση όλων των κατακτήσεων των εργαζομένων από τις προηγούμενες συλλογικές συμβάσεις, προκειμένου να διαπραγματευτεί από μηδενική βάση.

ΤΟ ΣΕΛΜΑ καταγγέλλει σε ανακοίνωση του πως η ΣΤΑΣΥ «έφτασε στο σημείο, να δεσμεύει χρήματα από τον μισθό των εργαζόμενων, προφανώς από εκείνα που σχεδιάζει να αφαιρέσει δια παντός μέσω της “νέας” σύμβασης, για την αγορά ανταλλακτικών» και με τον τρόπο αυτό «απάντησε» στις απεργίες των εργαζομένων με αίτημα να αγοραστούν ανταλλακτικά για να ξαναμπούν σε κίνηση όλοι οι συρμοί του μετρό.

Υπογραμμίζουν ότι στην πρόταση συλλογικής σύμβασης που τους κατατέθηκε στις 28 Φεβρουαρίου, είναι σαφής η πρόθεση της εταιρίας να ακυρώσει όλες τις κατακτήσεις των εργαζόμενων από τις προηγούμενες συλλογικές συμβάσεις και να ξεκινήσει την διαπραγμάτευση από μηδενική βάση.

Οι εργαζόμενοι αναφέρουν ότι έχουν καταγγείλει πολλές φορές ότι καταστρατηγούσε συστηματικά πλήθος από τις υποχρεώσεις της που απορρέουν από την προηγούμενη σύμβαση. Καταγγείλαμε πολλές φορές την κατάργηση της χορήγησης ρουχισμού, εξοπλισμού ασφαλείας ακόμη και ειδών υγιεινής και πρώτης ανάγκης. Τονίζουν ότι το Σωματείο θα απαντήσει στην πρόκληση όπως αρμόζει, ενώ η διοίκηση της εταιρίας θα πάρει απάντηση από το σύνολο των εργαζομένων και τη γενική κατακραυγή της κοινωνίας.

Η ανακοίνωση του ΣΕΛΜΑ:

Την Πέμπτη (28/2) παραλάβαμε γραπτώς την πρόταση συλλογικής σύμβασης εργασίας από την πλευρά της εταιρείας. Η πρόταση της εταιρείας, απορριπτέα έτσι κι αλλιώς, εντυπωσιάζει ωστόσο αρνητικά με το ύφος και τον τρόπο που επιχειρεί να σταθεί απέναντι στους εργαζόμενους.

Καταρχήν είναι σαφής η πρόθεση να ακυρώσει όλες τις κατακτήσεις των εργαζόμενων από τις προηγούμενες συλλογικές συμβάσεις και να ξεκινήσει την διαπραγμάτευση από μηδενική βάση. Από την άλλη μεριά, στην υποτιθέμενη πρόταση, εμφανίζεται σχεδόν στο σύνολό της η τελευταία σύμβαση με περικοπές σε όλα τα άρθρα. Έχουμε λοιπόν μια νέα πρόταση παλαιάς κοπής χωρίς καμιά πρωτοτυπία.

Είναι φανερό ότι η διοίκηση της εταιρείας έχει ένα διπλό στόχο. Να εμφανίσει στην κοινωνία μία σύμβαση, της μετά των μνημονίων εποχής σύμφωνα με τις εξαγγελίες της κυβέρνησης προς την κοινωνία, με μνημονιακούς όρους όμως σύμφωνα με τις δεσμεύσεις της με την διαβόητη τρόικα ή κουαρτέτο όπως ονομάζεται σήμερα. Η διοίκηση της εταιρείας, πιστή στο πνεύμα της κυβέρνησης, υποστηρίζει τις συλλογικές συμβάσεις εργασίας όταν και μόνο όταν αυτές περικόπτουν μισθούς και δικαιώματα.

Η πρόταση της διοίκησης δεν μας αιφνιδίασε. Ήδη έχουμε καταγγείλει πολλές φορές ότι καταστρατηγούσε συστηματικά πλήθος από τις υποχρεώσεις της που απορρέουν από την προηγούμενη σύμβαση. Καταγγείλαμε πολλές φορές την κατάργηση της χορήγησης ρουχισμού, εξοπλισμού ασφαλείας ακόμη και ειδών υγιεινής και πρώτης ανάγκης. Καταγγείλαμε ότι η συστηματική καταστρατήγηση των όρων της σύμβασης εργασίας αποτελούσε μεθόδευση προκειμένου να δημιουργηθούν τετελεσμένα στην νέα σύμβαση εργασίας. Καταγγείλαμε επίσης την απαξίωση κάθε δεοντολογίας, είτε διαμορφωμένης από την εσωτερική μας λειτουργία μετά από είκοσι χρόνια, είτε από τον κανονισμό λειτουργίας, στον τομέα της εξέλιξης του προσωπικού με διαφάνεια και αξιοκρατία.

Σήμερα έφτασε στο σημείο, να δεσμεύει χρήματα από τον μισθό των εργαζόμενων, προφανώς από εκείνα που σχεδιάζει να αφαιρέσει δια παντός μέσω της “νέας” σύμβασης, για την αγορά ανταλλακτικών!!! Οι εργαζόμενοι στο μετρό της Αθήνας, βλέποντας την απαξίωση και την επερχόμενη διάλυση, απαίτησαν με απεργίες την αγορά ανταλλακτικών για να ξαναμπούν σε κίνηση όλοι οι συρμοί του μετρό. Η διοίκηση απαντά με δέσμευση μέρους του μισθού τους για να πληρωθούν τα ανταλλακτικά.

Συνάδελφοι εργαζόμενοι. Συνάδελφοι επιβάτες.

Το σωματείο μας θα απαντήσει στην πρόκληση της διοίκησης όπως αρμόζει. Η διοίκηση της εταιρείας θα πάρει την απάντησή της από την γενική συνέλευση των εργαζόμενων στο μετρό. Θα πάρει την απάντησή της από το σύνολο των εργαζόμενων και από την γενική κατακραυγή της κοινωνίας.

Για το ΔΣ ΣΕΛΜΑ

Ο Πρόεδρος                                                              Ο Γ. Γραμματέας

Σπύρος Ρεβύθης                                                         Θανάσης Τζίνης

Πηγή thepressproject.gr