Παρασκευή 4 Νοεμβρίου 2016

Μια «σταγόνα» Μεταφορών στον… ωκεανό της Ναυτιλίας !!!

Το επιστημονικό προσωπικό του υπουργείου αποδομεί το Προεδρικό Διάταγμα που προβλέπει ότι οι αρμοδιότητες του υπουργείου Μεταφορών θα υποβιβαστούν σε Γενική Γραμματεία, 
η οποία θα υπαχθεί στο υπουργείο Ναυτιλίας

Και τα λεωφορεία - αστικά και υπεραστικά - όλης της χώρας, και τα πλοια θα είναι
στη δικαιοδοσία του υπουργείου Ναυτιλίας, σύμφωνα με το Προεδρικό Διάταγμα που
προκάλεσε τις αντιδράσεις των εργαζομένων

Κώστας Ντελέζος
  

Σε αποδόμηση του περιεχομένου του Προεδρικού Διατάγματος που προβλέπει ότι οι πολυάριθμες αρμοδιότητες του σημερινού υπουργείου Μεταφορών θα «υποβιβαστούν» σε Γενική Γραμματεία, η οποία θα υπαχθεί στο υπουργείο Ναυτιλίας (!), προχώρησε την Πέμπτη το επιστημονικό προσωπικό του υπουργείου.

Μάλιστα από την Παρασκευή, ο «Σύλλογος Υπαλλήλων του Υπουργείου Μεταφορών και Επικοινωνιών», με απόφαση της Γενικής Συνέλευσης των μελών του, ξεκινά κινητοποιήσεις -καθιστική διαμαρτυρία αποκλεισμού του υπουργείου- εκφράζοντας την πλήρη αντίθεσή του στο «πρωτοφανές πείραμα πλήρους διάλυσης των Μεταφορών που επιχειρεί η σημερινή κυβέρνηση».

Το επιστημονικό προσωπικό και ο σύλλογος υπαλλήλων του υπουργείου Μεταφορών, σε επιστολή τους προς τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα, τονίζουν χαρακτηριστικά: «Ο τομέας των Μεταφορών - Οδικής Ασφάλειας και Δικτύων, δεν αποτέλεσε ποτέ προτεραιότητα του υπουργού Υποδομών Μεταφορών και Δικτύων Χρήστου Σπίρτζη. Τα παραδείγματα πολλά και αναμφισβήτητα. Η σκανδαλώδης αδιαφορία, κυρίως στον τομέα της Οδικής Ασφάλειας, δεδομένη».

«Μια “κολοβή” Γενική Γραμματεία»

Με το προτεινόμενο από την κυβέρνηση Προεδρικό Διάταγμα, επισημαίνουν οι εργαζόμενοι, «επέρχεται η πλήρης διάλυση του υπουργείου Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων και η Ελλάδα θα είναι το μοναδικό κράτος μέλος της E.E όπου οι Μεταφορές θα αποτελούν μια “κολοβή” Γενική Γραμματεία»!

Μάλιστα, σημειώνουν, ότι αυτό δρομολογείται, τη στιγμή που η χώρα βρίσκεται στην 25η θέση -μεταξύ των 28 κρατών της EE- στις Μεταφορές και στην 22η θέση όσον αφορά την Οδική Ασφάλεια, με τους περισσότερους νεκρούς στο δρόμο!

Όπως εξηγούν οι εργαζόμενοι, επιχειρείται να δημιουργηθεί ένα αμιγές υπουργείο Υποδομών με την προσκόλληση του τομέα των Δικτύων σε αυτό, σε αντίθεση με ότι γίνεται στην πλειονότητα των χωρών της Ευρώπης, όπου οι Μεταφορές συνενώνονται παντού με τα Δίκτυα.

Τι επισημαίνουν οι εργαζόμενοι

Σύμφωνα με τους εργαζόμενους, η αποκοπή των Μεταφορών και η δημιουργία μιας «σταγόνας» Μεταφορών στον …ωκεανό της Ναυτιλίας, δείχνουν ότι η κυβέρνηση δεν αντιλαμβάνεται:

1. Την άρρηκτη σχέση που πρέπει να έχουν η Γενική Διεύθυνση Μεταφορών με τη Γενική Διεύθυνση Τηλεπικοινωνιών και Ταχυδρομείων, προκειμένου η χώρα να αναπτύξει τις συνδυασμένες μεταφορές.

Όπως επισημαίνεται, οι Μεταφορές, πριν γίνουν συνδυασμένες, θα πρέπει να γίνουν «ευφυείς» με τη χρήση των τεχνολογιών Τηλεπικοινωνιών και Πληροφορικής. Στα αμέσως επόμενα χρόνια, το Διαδίκτυο των Πραγμάτων (ΙοΤ), οι μη επανδρωμένες μεταφορές μέσω drones ή οχημάτων που θα ελέγχονται μέσω ραδιοσυχνοτήτων και δορυφορικών συστημάτων, θα αποτελούν παγκοσμίως τη ραχοκοκαλιά των Μεταφορών.

«Στην Ελλάδα, η επιχειρούμενη αποκοπή των Επικοινωνιών από τις Μεταφορές, σε αυτό το κρίσιμο διάστημα, σε αντίθεση με το ευρωπαϊκό γίγνεσθαι, θα οδηγήσει με μαθηματική ακρίβεια στην περαιτέρω υποβάθμιση των μεταφορικών υπηρεσιών της χώρας», τονίζει το προσωπικό του υπουργείου Μεταφορών και προσθέτει: «Αυτό θα έχει άμεσο αρνητικό αντίκτυπο στις αναπτυξιακές προσπάθειες που γίνονται, μέσω της δημιουργίας και λειτουργίας διαμετακομιστικών κέντρων στην Ελλάδα, καθώς και της ανάπτυξης συνδυασμένων μεταφορών, αφού χωρίς Επικοινωνίες δεν θα είναι δυνατόν να υπάρξει τίποτα από τα δύο».

2. Τη στενή σχέση της Γενικής Διεύθυνσης Μεταφορών (που μέσω του Π.Δ επιχειρείται να μεταφερθεί στο υπουργείο Ναυτιλίας) με τη Γενική Διεύθυνση Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης, η οποία για πάνω από 30 χρόνια εξυπηρετεί με τα «εργαλεία» που διαθέτει την ομαλή λειτουργία της αγοράς των Μεταφορών και των Επικοινωνιών. «Πώς είναι δυνατόν οι επιτελικές υπηρεσίες Μεταφορών και Οδικής Ασφάλειας να ασκούν στο μέλλον τις αρμοδιότητές τους χωρίς τις ηλεκτρονικές βάσεις δεδομένων και τα αναγκαία εργαλεία ηλεκτρονικής διακυβέρνησης», αναρωτιούνται οι επιστημονικοί φορείς.

3. Ότι η τεχνογνωσία που έχει αναπτυχθεί από τη Γενική Διεύθυνση Οικονομικών Υπηρεσιών του υπουργείου Μεταφορών, για την οικονομική εποπτεία όλων των φορέων του υπουργείου (και ειδικότερα των αστικών συγκοινωνιακών φορέων), δεν μπορεί να μεταφερθεί - μεταβιβαστεί στην οικονομική υπηρεσία ενός άλλου υπουργείου, χωρίς σχετική μελέτη και προεργασία για την ανάπτυξη αντίστοιχων ηλεκτρονικών συστημάτων.

4. Ότι θα παραμένουν στη Γενική Διεύθυνση Διοικητικής Υποστήριξης, ανάλογες αρμοδιότητες που αφορούν τη διοικητική εποπτεία άλλων εποπτευόμενων οργανισμών, καθώς και ειδικές αρμοδιότητες για την απλούστευση των πολυάριθμων διαδικασιών των τομέων Μεταφορών και Δικτύων.

5. Τη στενή σχέση μεταξύ των υπηρεσιών του υπουργείου Μεταφορών και Επικοινωνιών με τις αντίστοιχες υπηρεσίες Μεταφορών και Επικοινωνιών που υπάρχουν σε όλες τις Περιφέρειες της χώρας και τις δυσλειτουργίες που θα προκληθούν με την εμπλοκή πλέον τριών υπουργείων στην καθημερινή λειτουργία τους (υπουργεία Ναυτιλίας, Υποδομών και Εσωτερικών).


Εσωκομματικοί συσχετισμοί

Ο «Σύλλογος Υπαλλήλων του Υπουργείου Μεταφορών και Επικοινωνιών» αποδίδει την προσπάθεια δημιουργίας ενός νέου υπουργείου Υποδομών και Δικτύων (χωρίς τις Μεταφορές) καθαρά σε προσωπικές πολιτικές επιλογές, «που ευτελίζουν την θεσμική αρχιτεκτονική του κεντρικού κράτους, υποτάσσοντάς την σε πρόσκαιρους, τυχαίους και συγκυριακούς εσωκομματικούς συσχετισμούς πολιτικής ισχύος».

Συγκεκριμένα αναφέρει: «Όλα αυτά συμβαίνουν επειδή το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων μειώνεται, τα Έργα όπως τα γνωρίσαμε την τελευταία 20ετία οδεύουν προς το τέλος τους και προκειμένου να μπορεί να σταθεί ως αυτόνομο ένα νέο υπουργείο Υποδομών, προσπαθούν να συγκολλήσουν τα Έργα με τη Γενική Γραμματεία Επικοινωνιών»!

Μάλιστα υπογραμμίζει, ότι η κυβέρνηση περιφρονώντας για άλλη μια φορά τη Διοίκηση και τα στελέχη της, προχωρά σε μια τόσο δραστική αλλαγή, χωρίς να έχει προϋπάρξει καμιά απολύτως διαβούλευση για την προτεινόμενη αλλαγή.

Ωστόσο, προσθέτει, ότι η επιχειρούμενη διάλυση-αποκοπή του τομέα των Μεταφορών, αποτελεί συνέχεια των πρόχειρων κυβερνητικών πειραματισμών στο τέως υπουργείο Μεταφορών και Επικοινωνιών, η οποία είχε ως αποτέλεσμα τη μετονομασία του πέντε φορές μέσα στα τελευταία 6 χρόνια και την ένταξή του σε διάφορα απίθανα και αντιλειτουργικά σχήματα!



Στις υπόλοιπες χώρες της E.E


Γερμανία
Federal Ministry of Transport and Communications

Μεγάλη Βρετανία
UK Communications Ministry

Ιταλία
Ministry of Infrastructure and Transport

Ισπανία
Ministry of Industry, Energy and Tourism/
Secretary of State for Telecommunications and Information Society

Βέλγιο
Ministry of Communications and Infrastructure

Oλλανδία
Ministry of Communications and Information Technology

Δανία
Trafikministeriet (Ministry of Transportation) συμπεριλαμβάνει και τις telecommunications (άλλαξε 1989)

Νορβηγία
Ministry of Transport and Communications

Φινλανδία
Ministry of Transport and Communications

Αυστρία
Austrian Ministry for Transport, Innovation and Technology

Σουηδία
Ministry of Enterprise and Innovation (Näringsdepartementet)

Ελβετία

The Federal Department of the Environment, Transport, Energy and Communications (DETEC)