Τετάρτη 28 Σεπτεμβρίου 2016

Ηλίας Λουκάκος : Δίνει κίνητρα η Ο.ΣΥ για να μην σκέφτονται οι οδηγοί αλλαγή ειδικότητας ???

Τα τελευταία χρόνια παρατηρείται πολλοί οδηγοί να αφήνουν τη θέση του οδηγού για λόγους υγείας ή αλλαγή ειδικότητας. 




Τα τελευταία χρόνια παρατηρείται πολλοί οδηγοί να αφήνουν τη θέση του οδηγού για λόγους υγείας ή αλλαγή ειδικότητας. 
Για το πρώτο λόγο εφόσον έχουν τα απαραίτητα δικαιολογητικά κανείς δεν μπορεί να πει τίποτα. Πάντως αυτό που εύκολα μπορεί να διαπιστώσει κανείς είναι ότι και στις δύο περιπτώσεις αυτό που γεννά τη κατάσταση αυτή είναι οι κακές εργασιακές και οικονομικές συνθήκες της εργασίας μας. 

Το βαρύ και ανθυγιεινό επίδομα, το οποίο παίρνουν και άλλες ειδικότητες, απλώς υποδηλώνει ότι η εργασία που κάνει κάποιος δεν μπορεί να γίνει σωστά από κάποια ηλικία και μετά. Αυτό σημαίνει ότι το εν λόγω επίδομα σε καμιά περίπτωση δεν μπορεί να αντισταθμίσει το γεγονός ότι ο οδηγός σε σχέση με άλλους εργαζόμενους είναι πολύ περισσότερο εκτεθειμένος σε κινδύνους όχι μόνο λόγω του ανθρώπινου φορτίου που μεταφέρει ή του μεγάλου οχήματος που οδηγεί, αλλά και ένα σωρό ψυχοσωματικών καταστάσεων που δέχεται σε καθημερινή βάση το οποίο αντανακλάται στη προσωπική του ζωή, οικογένεια κλπ. 

Η εξαντλητική πλέον βάρδια σε συνδυασμό με τη μείωση των μερών ανάπαυσης (νέα ΣΣΕ), τη μισθολογική αφαίμαξη των τελευταίων ετών και τη δυσκολία της εταιρίας να δώσει άδειες στο προσωπικό οδηγούν πλέον πολλούς από εμάς, είτε για λόγους υγείας ή για άλλους λόγους να κατέβουν από το τιμόνι. Κοινώς ο πιο ενεργός εργαζόμενος του κλάδου, η βιτρίνα της εταιρίας αποτελεί εδώ και πάρα πολύ καιρό το ''τελευταίο τροχό της αμάξης''.

Το λογικό λοιπόν είναι η εταιρία να δώσει κίνητρα ώστε οι εργαζόμενοι να θέλουν να μείνουν στη θέση τους και όχι να σκέφτονται πως να φύγουν. Κίνητρα τα οποία να μπορούν επίσης να προσελκύσουν εργαζόμενους και από άλλες ΔΕΚΟ ή υπηρεσίες. Το να μου λες όμως ότι σου δίνω παραπάνω χρήματα - ψίχουλα για να κάνεις έλεγχο - πώληση εισιτηρίων από την μπροστινή πόρτα, αυτό δείχνει ότι αφενός δεν αναγνωρίζεις όλα αυτά που ανάφερα παραπάνω αλλά μου προσθέτεις και άλλου είδους εργασία - καθήκοντα με έξτρα κινδύνους.


Κάποτε ο οδηγός έπαιρνε μεγαλύτερο μισθό από τον σταθμάρχη. Παραταύτα, όποτε γινόταν προκήρυξη για θέσεις σταθμαρχών, οι αιτήσεις ήταν πάρα πολλές
Αυτό λέει πολλά από μόνο του για να καταλάβουν κάποιοι τα κίνητρα που πρέπει να έχει κάποιος να παραμείνει τη θέση του και να κάνει σωστά τη δουλειά του.

Ηλίας Λουκάκος - οδηγός Ο.ΣΥ (Α/Σ ΠΕΙΡΑΙΑ)