Τετάρτη 25 Μαΐου 2016

Η Ο.ΣΥ θα πληρώσει τις καθαρίστριες ...




Συντάκτης: 





Κατευθείαν από την ΟΣΥ, τον φορέα διαχείρισης των λεωφορείων, θα πληρωθούν οι καθαρίστριες που δουλεύουν στο αμαξοστάσιο του Ελληνικού.
Ο εργολάβος, που τους χρωστά δεδουλευμένα από τα μέσα του προηγούμενου χρόνου, δεσμεύτηκε με γραπτή δήλωση η οποία κοινοποιήθηκε στο Εργατικό Κέντρο Αθήνας ότι εκχωρεί στη διοίκηση του δημόσιου οργανισμού για να διατεθεί «υπέρ των εργαζομένων» το ποσό των 280.000 ευρώ που αντιστοιχεί στους λογαριασμούς Μαρτίου και Απριλίου.
Οι καταστάσεις με τις καθυστερούμενες οφειλές του εργολάβου έχουν κατατεθεί στην ΟΣΥ και καταβάλλεται προσπάθεια να πληρωθούν οι εργαζόμενες μέσα σε αυτή την εβδομάδα.
«Οι συμβάσεις με τους εργολάβους φύλαξης και καθαριότητας ήταν από τα πρώτα θέματα που ερευνήσαμε από τις αρχές Ιανουαρίου που αναλάβαμε τη διοίκηση», εξηγεί στην «Εφ.Συν.» η Ζωή Γεωργίου, πρόεδρος της ΟΣΥ, και προσθέτει«Υπήρχαν πληροφορίες για καθυστερήσεις στις πληρωμές εργαζομένων το δεύτερο εξάμηνο του 2015, αλλά δεν είχαμε καταγγελίες».
Με προτροπή του υπουργείου, όλες οι ΔΕΚΟ που έχουν συμβάσεις με εργολάβους τούς ζήτησαν να υποβάλουν δηλώσεις ότι έχουν τακτοποιήσει τις οφειλές τους απέναντι στους εργαζομένους και τα ασφαλιστικά τους ταμεία, ως προϋπόθεση για την εξόφληση των οφειλών του Δημοσίου.
«Οι καθαρίστριες είχαν δίκιο στον απεργιακό αγώνα τους. Ως διοίκηση όμως έπρεπε να κάνουμε προσεκτικές κινήσεις για να πληρωθούν και να μην κινδυνέψουν να μείνουν στη συνέχεια χωρίς δουλειά», τονίζει η πρόεδρος της ΟΣΥ.
Το επόμενο βήμα είναι η επανεξέταση των συνολικά τεσσάρων συμβάσεων στον τομέα της καθαριότητας που λήγουν σταδιακά ώς το τέλος του χρόνου.
Ο αρμόδιος υπουργός Χρήστος Σπίρτζης προανήγγειλε την κατάργηση των εργολαβικών και την υπογραφή ατομικών συμβάσεων με τις καθαρίστριες.
«Δεν χρειάζεται να κάνουμε κάποια μελέτη. Είναι σαφές ότι ο κάθε εργολάβος προσφέρει μια τιμή που περιλαμβάνει τις αμοιβές των εργαζομένων και το εργολαβικό κέρδος», επισημαίνει ο Γιώργος Αναγνωστόπουλος, διευθύνων σύμβουλος της ΟΣΥ, και περιγράφει τα σοβαρά προβλήματα του οργανισμού.

Οι ανεξόφλητες οφειλές

Αποκαλύπτει ότι οι ανεξόφλητες οφειλές προηγούμενων ετών φτάνουν τα 90 εκατ. ευρώ και αντιστοιχούν στο 70% του ετήσιου προϋπολογισμού της ΟΣΥ!
«Το πρώτο πράγμα που βρήκα στο γραφείο μου ήταν ένα εξώδικο για παλιά οφειλή 4,4 εκατ. ευρώ από την εταιρεία που ασφαλίζει τα λεωφορεία και τρόλεϊ», αναφέρει.
Εσπευσε να κάνει διακανονισμό για τις παλιές οφειλές και ήδη γίνεται κανονική εξόφληση των νέων.
Οι παλιές οφειλές για αγορά πετρελαίου ξεπερνούν τα 5 εκατ. ευρώ και για φυσικό αέριο τα 23 εκατ. ευρώ!
«Μας δημιούργησε πρόβλημα η καθυστερημένη έγκριση του προϋπολογισμού της εταιρείας για το 2016, που έγινε στο τέλος της περασμένης εβδομάδας», παραδέχεται ο Γ. Αναγνωστόπουλος και διαβεβαιώνει ότι όλο αυτό το διάστημα η διοίκηση κατέβαλε υπεράνθρωπες προσπάθειες για να πληρώνονται οι μισθοί των εργαζομένων και να εξασφαλίζονται τα στοιχειώδη, κυρίως τα καύσιμα, για την κίνηση των λεωφορείων.
«Δεν είναι σημερινά τα προβλήματα», υπογραμμίζει και αναφέρει ότι ο μέσος όρος «ηλικίας» του στόλου διαμορφώνεται στα 12,5 χρόνια, αφού η τελευταία αγορά τροχαίου υλικού έγινε το 2004!
Υπάρχουν επίσης μεγάλες ελλείψεις στο προσωπικό, που έχουν καλυφθεί με 20.000 ρεπό που δουλεύτηκαν και 52.000 άδειες που δεν χορηγήθηκαν, γι’ αυτό ζητούν την πρόσληψη 500 οδηγών και 180 τεχνικών.
«Υπολογίσαμε ότι θα μας κοστίσουν όσο οι άδειες και τα ρεπό που οφείλουμε στο προσωπικό από τα προηγούμενα χρόνια», διαβεβαιώνει και δεν παραλείπει να τονίσει ότι οι συγκοινωνίες λειτουργούν χάρη στις μεγάλες προσπάθειες των εργαζομένων.