Σάββατο 5 Σεπτεμβρίου 2020

Καραμανλής: Αξιοποίηση του leasing και συνεργασία με τα ΚΤΕΛ για τις ανάγκες του επιβατικού κοινού



Στην ανάγκη αξιοποίησης του leasing προκειμένου να αποσυμφορηθεί το συγκοινωνιακό έργο σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη και στην ανάγκη συνεργασίας με τα ΚΤΕΛ αναφέρθηκε ο υπουργός Υποδομών και Μεταφορών, Κωνσταντίνος Αχ. Καραμανλής.


Μιλώντας σήμερα στη Βουλή, ο υπουργός Υποδομών και Μεταφορών τόνισε ότι το επιβατικό κοινό δεν το ενδιαφέρει ποιος ασκεί το συγκοινωνιακό έργο, αλλά πώς θα εξυπηρετούνται οι μετακινήσεις του με τα μέσα μαζικής μεταφοράς.

«Είναι ξεκάθαρο αυτό που κάνει η κυβέρνηση. Μεταφέρει συγκοινωνιακό έργο, διότι αυτήν τη στιγμή και στον ΟΑΣΘ και στον ΟΑΣΑ δεν μπορούμε, με τον στόλο που έχουμε, να εξυπηρετήσουμε τους πολίτες, ειδικά στην εποχή και στην περίοδο της πανδημίας», ανέφερε ο υπουργός Υποδομών και Μεταφορών, ο οποίος ωστόσο έχει προαναγγείλει ανανέωση στο 50% του στόλου του ΟΑΣΑ.

«Για τα ΚΤΕΛ χρησιμοποιούμε νόμο που έφερε ο ΣΥΡΙΖΑ για την απευθείας ανάθεση. Ο ΣΥΡΙΖΑ, ο οποίος υποτίθεται ότι εναντιώνεται στους ιδιώτες, είχε κάνει συγκεκριμένη νομοθεσία, αφού είχε κάνει το τραγικό λάθος να κρατικοποιήσει τον ΟΑΣΘ, να μεταφέρει συγκοινωνιακό έργο στους ιδιώτες», συμπλήρωσε ο Κώστας Καραμανλής.

«Πιστεύουμε στον θεσμό του leasing», λέει ο Κώστας Αχ. Καραμανλής

«Εμείς πιστεύουμε στον θεσμό του leasing, που εφαρμόζεται παντού», είπε επίσης ο κ. Καραμανλής και πρόσθεσε: «Οσον αφορά και στην Αθήνα και στη Θεσσαλονίκη, το κόστος που έχει το ΚΤΕΛ είναι λιγότερο από το μισό. Το οχηματοχιλιόμετρο των ΚΤΕΛ στη Θεσσαλονίκη είναι 1,47, όταν ο ΟΑΣΘ το κάνει στο 3.90. Αρα, είναι 3 φορές πιο ακριβό».

«Πρέπει να απολογούμαστε στο επιβατικό κοινό. Το επιβατικό κοινό είμαι σχεδόν πεπεισμένος ότι δεν το ενδιαφέρει, πλέον, ποιος ασκεί το συγκοινωνιακό έργο. Το κράτος πρέπει να έχει την εποπτεία», δήλωσε ο κ. Καραμανλής.

Ο Κώστας Καραμανλής απάντησε σε ερώτηση βουλευτή

Στο θέμα είχε αναφερθεί νωρίτερα ο βουλευτής της Ελληνικής Λύσης Βασίλης Βιλιάρδος. «Είναι πολύ σημαντικό το ζήτημα των μέσων μαζικής μεταφοράς, του υπερταμείου και του ΟΑΣΑ. Πληροφορηθήκαμε πως θεσμοθετείτε με ΠΝΠ τη μίσθωση λεωφορείων από τα ΚΤΕΛ και πιο συγκεκριμένα 300 λεωφορεία έως 10 ετών με leasing, καθώς επίσης σύμπραξη με τα ΚΤΕΛ για 203 λεωφορεία και 550 οδηγούς. Ρωτάμε ποιος ο λόγος; Δεν θα έπρεπε να συζητηθεί στη Βουλή ή μήπως το αποφασίζει το υπερταμείο και δεν υπόκειται σε κοινοβουλευτικό έλεγχο; Με ποιους όρους γίνεται η μίσθωση; Ποιον θα επιβαρύνει το κόστος της;», είπε ο βουλευτής της Ελληνικής Λύσης.

«Ο θεσμός του leasing είναι μια πολύ μεγάλη μεταρρύθμιση. Για πρώτη φορά στο ελληνικό Δημόσιο, αντί να έχουμε μόνο λεωφορεία που αγοράζουμε, έχουμε λεωφορεία με leasing, με αποτέλεσμα να είναι πολύ πιο φθηνή και καλύτερη υπηρεσία. Θεωρώ ότι αν πάμε στη Θεσσαλονίκη και δούμε τα 120 λεωφορεία, που εκτελούν τις διαδρομές των ΚΤΕΛ, νομίζω ότι όλοι θα διαπιστώσουν ότι το επιβατικό κοινό είναι πολύ ευχαριστημένο με την υπηρεσία που προσφέρουν», απάντησε ο Κώστας Αχ. Καραμανλής.

Διαβάστε περισσότερα στον ακόλουθο σύνδεσμο