Παρασκευή 22 Μαΐου 2020

Μείωση της τιμής του εισιτηρίου στις αστικές συγκοινωνίες στο 1,20€ από 1,40€ από 1η Ιουνίου έως 31 Οκτωβρίου

Τις επιμέρους λεπτομέρειες για τον τρόπο με τον οποίο θα διαμορφωθούν οι τιμές στα κόμιστρα στα ΜΜΜ επεξεργάζονται υπουργείο Μεταφορών και ΟΑΣΑ.


Oπως έκανε γνωστό ο υπουργός ΥΠΟΜΕ Κώστας Καραμανλής, θα προταθεί στο οικονομικό επιτελείο η τιμή μετά τη μείωση του ΦΠΑ να στρογγυλοποιηθεί στο 1,20 ευρώ από 1,40 που κοστίζει τώρα η διαδρομή των 90 λεπτών.

Το υπουργείο Μεταφορών θέλει να δώσει κίνητρα στους πολίτες ώστε να πάρουν μηνιαίες και ετήσιες κάρτες με τη νέα μειωμένη τιμή. Σύμφωνα με τον κ. Καραμανλή, με τη μείωση του ΦΠΑ στο 13% από την 1η Ιουνίου έως και τις 31 Οκτωβρίου, από 1,40 ευρώ η τιμή του εισιτηρίου πάει συγκεκριμένα στο 1,28 ευρώ. «Καθώς όμως πρέπει να γίνει στρογγυλοποίηση, θα κάνουμε μία πρόταση στο οικονομικό επιτελείο, αντί να πάει στο 1,30 να πάει στο 1,20» ενώ πρόσθεσε ότι «θέλω να πιστεύω ότι αυτή η μείωση τελικά θα βοηθήσει και τα έσοδα του Οργανισμού, διότι θα δώσει ένα κίνητρο στους καθημερινούς χρήστες των Μέσων Μαζικής Μεταφοράς να προμηθευτούν ετήσιες, εξαμηνιαίες και μηνιαίας κάρτες».

Οι κινήσεις αυτές εκτιμάται πως θα τονώσουν σε ένα βαθμό και τα έσοδα του Οργανισμού, τα οποία έχουν συρρικνωθεί σημαντικά την περίοδο της εφαρμογής των περιοριστικών μέτρων. Είναι χαρακτηριστικό ότι οι οικονομικές απώλειες του ΟΑΣΑ το δίμηνο Μαρτίου – Απριλίου ανήλθαν στα 28 εκατομμύρια ευρώ, ενώ το ποσοστό μείωσης των εσόδων έφτασε το 60% τον Μάρτιο και ήταν ακόμα μεγαλύτερο τον Απρίλιο.

Υπενθυμίζεται ότι οι χρήστες καρτών απεριόριστων διαδρομών θα λάβουν πίστωση για το ποσό που αντιστοιχεί στις ημέρες των περιορισμών στις μετακινήσεις κατά την επόμενη αγορά τους ενώ όσοι βγάλουν ετήσια κάρτα θα έχουν έκπτωση 10%.

Στο μεταξύ, τον Ιούλιο αναμένεται να λειτουργήσουν οι τρεις σταθμοί επέκτασης της γραμμής 3 του μετρό στον Πειραιά. Πρόκειται για τους: Αγία Βαρβάρα, Κορυδαλλός και Νίκαια, που επισκέφθηκε χθες το επιτελείο του υπουργείου Μεταφορών.

Η επέκταση της γραμμής 3 του μετρό «Αγία Μαρίνα – Δημοτικό Θέατρο» αποτελείται από σήραγγα μήκους περίπου 7,55 χλμ., έξι νέους σταθμούς («Αγ. Βαρβάρα», «Κορυδαλλός», «Νίκαια», «Μανιάτικα», «Πειραιάς», «Δημοτικό Θέατρο») και επτά ενδιάμεσα φρέατα εξαερισμού.

Οι εργασίες στην επέκταση της γραμμής 3 έχουν ολοκληρωθεί σε ποσοστό 83%. Στο τμήμα των τριών πρώτων σταθμών βρίσκονται ήδη σε εξέλιξη οι δοκιμές των ηλεκτρομηχανολογικών συστημάτων, ενώ σε φάση ολοκλήρωσης βρίσκονται τα αρχιτεκτονικά τελειώματα και οι αποκαταστάσεις επιφανείας.

Πηγή