Τρίτη 21 Μαΐου 2019

Ξεκίνησε «σαφάρι» στις λεωφορειολωρίδες – Κλήση στα ΙΧ και «παρατήρηση» στα ταξί



Της Μαρίας Μόσχου
Την εντατικοποίηση της αστυνόμευσης στις λεωφορειολωρίδες ξεκίνησε από την προηγούμενη εβδομάδα η Τροχαία Αττικής η οποία τουλάχιστον στο κέντρο της Αθήνας σταμάτησε δεκάδες οδηγούς που κινούνταν μέσα στις λωρίδες αποκλειστικής κυκλοφορίας λεωφορείων  και τους έδινε κλήσεις. Ποιο ελαστικοί ήταν οι αστυνομικοί με «παραβάτες» οδηγούς ταξί όπου προχωρούσαν σε απλές παρατηρήσεις.


Την ίδια στιγμή έχει ολοκληρωθεί διαγωνισμός από τον ΟΑΣΑ για την τοποθέτηση στύλων αλλά και την επισκευή των καμερών που ήδη έχουν τοποθετηθεί για την καταγραφή των παράνομων ΙΧ.

 

Το μέτρο έχει ατονήσει, ωστόσο το μνημόνιο μεταξύ ΟΑΣΑ και υπουργείο Δημόσιας Τάξης που περιλαμβάνει δωρεάν μετακίνηση αστυνομικών με «ανταλλαγή» την  αστυνόμευση λεωφορειολωρίδων και σταθμών φαίνεταιι να ενεργοποίησε και πάλι τους ελέγχους δυσαρεστώντας τους οδηγούς που είχαν μάθει για πάνω από ένα χρόνο να μην τηρούν την σχετική απαγόρευση. Μάλιστα όχι απλά κυκλοφορούσαν αλλά και στάθμευαν τα οχήματά τους με αποτέλεσμα τα λεωφορεία και τα τρόλεϊ να αναγκάζονταν να περιμένουν στην κίνηση και να αυξάνουν σημαντικά τους χρόνους υλοποίησης ενός δρομολογίου με τους επιβάτες να στοιβάζονται στις στάσεις, σε αρκετές περιπτώσεις, για πάνω από 40 λεπτά.

Αξιοσημείωτο είναι ότι οι λεωφορειολωρίδες όπως στην Ιερά Οδό αλλά και στη Χαριλάου Τρικούπη έχουν μετατραπεί σε απέραντα παρκινγκ με αποτέλεσμα , όπως καταγγέλλουν οι εργαζόμενοι, μόλις 10 χλμ. από τα συνολικά 53,2 που έχουν κατασκευαστεί να λειτουργούν καθημερινά.


Συμφωνα με το μέλος του Δ.Σ του Συνδικάτου Εργαζομένων ΟΑΣΑ κ. Φώτη Νικολακόπουλο οι λεωφορειολωρίδες έχουν γίνει ένα απέραντο πάρκινγκ. «Στην Χαρ. Τρικούπη, στην Ιερά Οδό, στην Πατησίων, παντού παρκαρισμένα οχήματα και η Τροχαία ανύπαρκτη. Από την έλλειψη αστυνόμευσης όποιος θελει μπαίνει στις λεωφορειολωρίδες εμποδίζοντας τα λεωφορεία και τα τρόλεϊ με  αποτέλεσμα καθυστερήσεις στα δρομολόγια και επομένως ταλαιπωρία του επιβατικού κοινού».

Παράλληλα αναφέρει ότι οι ευθύνες γίνονται μπαλάκι. «Ο ΟΑΣΑ επισκεύασε τις κάμερες αλλά η Τροχαία πρέπει να κάνει διασταύρωση στοιχείων από τις φωτογραφίες για να στείλει τις κλήσεις. Από την άλλη για να ξεκινήσει να γράφει κλήσεις η Τροχαία στα παρκαρισμένα οχήματα απαιτείται ειδική εντολή».

Σημειώνεται ότι η  Τροχαία έχει επιδείξει 43 σημεία που μπορούν να μπουν κάμερες και ήδη έχουν τοποθετηθεί 14 στύλοι. Προς το παρόν σε λειτουργία είναι μόλις 7 κάμερες που καταγράφουν όσους εισέρχονται σε λεωφορειολωρίδες. Οι κάμερες λειτουργούν όλες τις ώρες που απαγορεύεται η κυκλοφορία των οχημάτων και κατόπιν τα στοιχεία πρέπει να συλλέγονται από την Τροχαία και να διασταυρώνονται για να αποσταλούν οι κλήσεις στους ιδιοκτήτες ΙΧ, διαδικασία που απαιτεί αρκετό προσωπικό αλλά και χρόνο.

Το πρόστιμο για τους παραβάτες φτάνει τα 100 ευρώ ενώ σε περίπτωση ελέγχου τα παρκαρισμένα ΙΧ απομακρύνονται με γερανό.