Κυριακή 25 Νοεμβρίου 2018

Κοντά στην έξοδο βρίσκονται περίπου 3.000 εργαζόμενοι των ΔΕΚΟ που έχουν μεταφερθεί στην Ε.Ε.ΣΥ.Π



Κοντά στην έξοδο από τον εργασιακό βίο βρίσκονται περίπου 3.000 εργαζόμενοι των ΔΕΚΟ που έχουν μεταφερθεί στην Ελληνική Εταιρεία Συμμετοχών και Περιουσίας. Στον δρόμο που άνοιξε η ΔΕΗ κινδυνεύουν να βρεθούν πρωτίστως 2.500 εργαζόμενοι στα Ελληνικά Ταχυδρομεία και στις Αστικές Συγκοινωνίες. 


Πρόκειται για εταιρείες με σοβαρά προβλήματα βιωσιμότητας, οι οποίες αδυνατούν να σηκώσουν για πολύ ακόμα το βάρος του πλεονάζοντος προσωπικού, αναφέρει δημοσίευμα της Κυριακάτικης RealNews.

Η αποχώρηση προσωπικού με ώριμα συνταξιοδοτικά δικαιώματα ή η μετακίνηση σε άλλες θέσεις έχουν προβλεφθεί και στα business plans της διοίκησης του υπερταμείου τα οποία απεστάλησαν στις διοικήσεις των εταιρειών και αποτελούν μέρος της ευρύτερης στρατηγικής για την αναδιάρθρωσή τους και την επιστροφή τους στην κερδοφορία. Εκτός από τις δύο μεγάλες κρατικές εταιρείες, υπάρχουν και άλλες μικρότερου μεγέθους που χρειάζεται να διαχειριστούν τα λειτουργικά τους κόστη και να αναπροσαρμόσουν το επενδυτικό τους πλάνο -όπως ορίζει και το μνημόνιο- προκειμένου να καταστούν ανταγωνιστικές.

Ανάμεσά τους, σύμφωνα πάντα με τη RealNews, είναι:
  • ο Οργανισμός Κεντρικής Αγοράς Αθηνών (ΟΚΑΑ)
  • η Κεντρική Αγορά Θεσσαλονίκης (ΚΑΘ)
  • οι Ελληνικές Αλυκές 
  • η ΕΤΒΑ ΒΙΠΕ
  • η Διώρυγα Κορίνθου
  • η ΔΕΘ – Helexpo, και
  • το ΟΑΚΑ.

Προκειμένου να υλοποιηθούν τα πλάνα του υπερταμείου, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, στην πρώτη μεταμνημονιακή έκθεσή της, ζητεί επιτάχυνση της υλοποίησης των δεσμεύσεων που πρέπει να ολοκληρωθούν. Διαπιστώνει καθυστερήσεις στην πλήρη εφαρμογή των business plans σε κρατικές εταιρείες που έχουν ενταχθεί στην Ελληνική Εταιρεία Συμμετοχών και Περιουσίας, στη μεταβίβαση του ΟΑΚΑ και στην αναδιάρθρωση της ΕΤΑΔ. Η Κομισιόν πιέζει επίσης τη διοίκηση του υπερταμείου για την ολοκλήρωση όλων των αλλαγών στις διοικήσεις των εν λόγω κρατικών εταιρειών.