Σάββατο 17 Νοεμβρίου 2018

Το νέο τούρκικο 12μετρο ηλεκτρικό λεωφορείο της TEMSA



Μετά το 9μετρο ηλεκτροκίνητο MD9, η TEMSA παρουσιάζει το ολοκαίνουργιο - επίσης ηλεκτρικό - Avenue Electron των 12 μέτρων, για το οποίο έχει ξεκινήσει ήδη να δέχεται παραγγελίες.


Το νέο τούρκικο λεωφορείο έχει μήκος 12.000 χλστ., πλάτος 2.550 χλστ. και ύψος 3.200 χλστ., με το μεταξόνιό του να εκτείνεται στα 5.805 χλστ. Το εσωτερικό ύψος είναι στα 2.424 χλστ. μπροστά και στα 2.292 χλστ. πίσω. Το μικτό του βάρος είναι στα 18.600 κιλά και μεταφέρει 85 επιβάτες, από τους οποίους οι 35 είναι καθήμενοι.

Το Avenue Electron διαθέτει έναν ηλεκτροκινητήρα, ο οποίος αποδίδει 250 kW (335 hp) ισχύος και 2.700 Nm ροπής. Ο ηλεκτρικός κινητήρας συνδέεται απευθείας με τον άξονα κίνησης, δίχως να μεσολαβεί κιβώτιο μετάδοσης. Ο κινητήρας φέρει εσωτερικά τρεις σπείρες, οι οποίες κατά την εκκίνηση και στις ανηφόρες είναι ανοικτές, ώστε να παρέχεται όλη η ροπή. Από την άλλη, όταν το λεωφορείο ταξιδεύει με σταθερή ταχύτητα, μία ή δύο σπείρες απενεργοποιούνται, προκειμένου να μειωθεί η κατανάλωση ηλεκτρικής ενέργειας.

Το λεωφορείο εξοπλίζεται με νέας γενιάς μπαταρίες ιόντων λιθίου χωρητικότητας από 240 έως 360 kWh, οι οποίες είναι κατασκευής TEMSA. Όταν οι μπαταρίες είναι πλήρως φορτισμένες προσδίδουν στο λεωφορείο αυτονομία κίνησης μέχρι και 230 χλμ. Η διαδικασία διαρκεί 4,5 ώρες σε ένα φορτιστή DC των 90 kW και 3 ώρες σε ένα φορτιστή των 150 kW. Ωστόσο, οι άνθρωποι του τμήματος R&D της εταιρείας δουλεύουν εντατικά, ώστε να επεκτείνουν μελλοντικά την αυτονομία του οχήματος στα 350 χλμ. Το Avenue Electron είναι, επιπλέον, συμβατό με σύστημα ταχείας φόρτισης, βάσει του οποίου το λεωφορείο μπορεί να διανύσει απόσταση 90 χλμ., ύστερα από μόλις 9 λεπτά φόρτισης.

Ιδιαίτερο ενδιαφέρον έχει το σύστημα που η TEMSA ονομάζει «one pedal driving», δηλαδή «οδήγηση με ένα πεντάλ». Μόλις αυτή η τεχνολογία διαδοθεί, θα επιφέρει αύξηση της αυτονομίας του Avenue Electron κατά 15%. Σύμφωνα με την εν λόγω καινοτομία, ο οδηγός μπορεί να προσεγγίσει μία στάση λεωφορείων, χρησιμοποιώντας μόνο το πεντάλ του γκαζιού, το οποίο είναι συνδεδεμένο με τη μπαταρία. Όσο ο οδηγός πατάει το γκάζι, το λεωφορείο επιταχύνει, ενώ μόλις σηκώσει το πόδι του από αυτό, το όχημα ξεκινάει να επιβραδύνει μέχρι που ακινητοποιείται. Πέραν την άνεσης που χαρίζει στον οδηγό, η οδήγηση με ένα πεντάλ βοηθάει και στη μείωση του κόστους συντήρησης του συστήματος πέδησης του λεωφορείου.