Σάββατο 20 Οκτωβρίου 2018

Χ. Σπίρτζης: Αυξημένο εισιτήριο για όσους δεν έχουν προσωποποιημένη κάρτα



Της Μαρίας Μόσχου
Διαφορετική τιμολογιακή πολιτική (άλλη τιμή αγοράς εινιαίου εισιτηρίου) για όσους έχουν προσωποποιημένη κάρτα και για όσους αγοράζουν χάρτινο ηλεκτρονικό εισιτήριο και δεν το επαναφορτίζουν προανήγγειλε χθες ο υπουργός Υποδομών Χ. Σπίρτζης.


Απαντώντας στην επίκαιρη ερώτηση του Βουλευτή του Ποταμιού κ. Σπυρίδωνος Λυκούδη με θέμα: «Τεράστιες ουρές στα εκδοτήρια των Μέσων Μεταφοράς» τόνισε ότι ένα θέμα που ήδη απασχολεί την ηγεσία του υπουργείου και που θα αλλάξει η πολιτική τιμολόγησης είναι ότι το μοναδιαίο εισιτήριο. «Το ένα εισιτήριο, παρότι φορτίζει,  οι πολίτες, επειδή δεν έχουν εξοικειωθεί, δε το φορτίζουν με περισσότερα εισιτήρια για να κάνουμε και εξοικονόμηση. Η πολιτική μας, λοιπόν, είναι τα εισιτήρια αυτά να έχουν μια άλλη τιμολογιακή πολιτική και για τους πολίτες της χώρας μας να υπάρχουν κάρτες -προσωποποιημένες ή μη προσωποποιημένες- προκειμένου να μπορούν να διευκολυνθούν και οι υπηρεσίες, αλλά κυρίως οι πολίτες».

Ο κ. Σπίρτζης ανακοίνωσε παράλληλα και την προμήθεια νέων μηχανημάτων ηλεκτρονικού εισιτηρίου τόσο για τους σταθμούς των μέσων σταθερής τροχιάς αλλά και σε σημεία που εξυπηρετούν τα λεωφορεία αλλά και την σταδιακή κατάργηση των γκισέ σε μετρό και ηλεκτρικό.

«Ο στόχος μας είναι να μην υπάρχουν γκισέ στα ταμεία με τον παραδοσιακό τρόπο που ξέραμε ή να παρατηρούνται οι ουρές για τα μισά εισιτήρια, αλλά να υπάρχουν προσωποποιημένες κάρτες για όλα τα εισιτήρια κοινωνικών πολιτικών που έχουν προβλεφθεί για τον εξής απλό λόγο: Με τον τρόπο αυτόν αποφεύγουμε δυσάρεστα γεγονότα που ζήσαμε στο παρελθόν και έχουμε και εξοικονόμηση ανθρώπινων πόρων, που δεν έχουμε -αν θέλετε- τη δυνατότητα να περισσεύουν σε έναν γκισέ, όταν δεν υπάρχει και λόγος να υπάρχουν. Επομένως, αυτό που παροτρύνουμε τους πολίτες είναι να βγάλουν προσωποποιημένη κάρτα» είπε ο υπουργός Μεταφορών.

Παράλληλα ανέφερε ότι προγραμματίζεται να  μεταφερθούν νέα μηχανήματα, στους σταθμούς που έχουν μεγαλύτερη κίνηση όπως στους κεντρικούς σταθμούς του Συντάγματος, του Ευαγγελισμού, των Αμπελοκήπων που προτιμούνται από το κοινό.

«Έχουμε πει στον ΟΑΣΑ να προχωρήσει στην προμήθεια και νέων μηχανημάτων, προκειμένου να καλυφθούν οι ανάγκες τόσο των τριών νέων σταθμών του Μετρό στην αρχή του έτους όσο και περιφερειακών, αν θέλετε, στάσεων στην περιφέρεια Αττικής όχι του Μετρό πλέον, αλλά των λεωφορείων, γιατί το δίκτυο πωλήσεων μέσω των περιπτέρων δεν ικανοποιεί τις ανάγκες του επιβατικού κοινού και στα λεωφορεία. Άρα, ανά οικισμό, πρέπει να έχουμε τουλάχιστον ένα αυτόματο μηχάνημα, για να μπορούν οι πολίτες που χρησιμοποιούν τα λεωφορεία να φορτίζουν τις κάρτες τους» ανέφερε χαρακτηριστικά.

Όπως γνωστοποίησε ο υπουργός αυτή τη στιγμή υπάρχουν:
  • ενενήντα ένα αυτόματα μηχανήματα και πέντε σημεία έκδοσης στη Γραμμή 1 του μετρό Κηφισιά-Πειραιάς
  • εκατόν σαράντα οκτώ αυτόματα μηχανήματα, πλέον, και δεκατρία σημεία έκδοσης στις Γραμμές 2 και 3 του Μετρό
  • είκοσι επτά αυτόματα μηχανήματα και τέσσερα σημεία έκδοσης στο τραμ
  • είκοσι πέντε αυτόματα μηχανήματα και τριάντα οκτώ σημεία έκδοσης στην ΟΣΥ, για τα λεωφορεία.
  • πεντακόσια σημεία – σε καταστήματα πώλησης και επαναφόρτισης στην Αττική
  • εβδομήντα ένα μηχανήματα παλαιού τύπου, που αναβαθμίστηκαν και εγκαταστάθηκαν.