Ένα από τα χιλιάδες περιστατικά που συμβαίνουν καθημερινά στις συγκοινωνίες της Αθήνας παρουσιάζει ο αρθρογράφος της εφημερίδας Καθημερινής, είναι η «κωμωδία», όπως αναφέρει με την είσοδο της μπροστινής πόρτας.
Σύμφωνα με τον αρθρογράφο, την Δευτέρα αργά το πρωί κάπου στα νότια προάστια της πρωτεύουσας, το λεωφορείο σταματάει στη στάση, ο οδηγός ανοίγει μόνο την μπροστινή πόρτα, όπως προβλέπεται καθώς κανείς δεν θέλει να αποβιβαστεί, τότε ορισμένοι δυσανασχετούν και σχηματίζουν ανόρεχτα μια μικρή ουρά μπροστά από τη μοναδική είσοδο. Από τους πέντε επιβάτες που θα επιβιβαστούν οι δύο θα χτυπήσουν την κάρτα τους, ενώ οι υπόλοιποι σαν να μην συμβαίνει τίποτα.
Αυτό, εμείς οι οδηγοί το διαπιστώνουμε καθημερινά, περίπου το 1/3 από το σύνολο των επιβατών στην βάρδια, επικυρώνει το εισιτήριό του ...
Όπως αναφέρει ο αρθρογράφος, στην επόμενη στάση η σκηνή θα επαναληφθεί, ο οδηγός με μικρή καθυστέρηση ανοίγει τις άλλες δύο πόρτες για όσους θέλουν να κατέβουν, όσοι δεν έχουν όρεξη να μπουν από μπροστά θα περιμένουν τη μεσαία και την πίσω πόρτα να ανοίξουν για να τρυπώσουν, και καταλήγει, «αυτή είναι η νέα πραγματικότητα στις αστικές συγκοινωνίες της Αθήνας η «επανάσταση» του ηλεκτρονικού εισιτηρίου ξεκίνησε ως μια εξοργιστική φαρσοκωμωδία με ατελείωτες ουρές και μπόλικο χαμένο χρόνο και εξελίσσεται στο ίδιο ιλαρό μοτίβο. Αρκεί να μπεις από την μπροστινή πόρτα στο λεωφορείο και να χωθείς πίσω από έναν κάτοχο εισιτηρίου στο μετρό πριν κλείσει το αυτοματοποιημένο πορτάκι και ταξιδεύεις ανενόχλητος σε ολόκληρο το δίκτυο του ΟΑΣΑ».
Ο αρθρογράφος συνεχίζει για τις περιπτώσεις στο μετρό, όπως αναφέρει εκεί «χρειάζεται λίγο περισσότερο θάρρος για να «κολλήσεις» πίσω από έναν ανυποψίαστο συνεπιβάτη σου, στα λεωφορεία δεν υπάρχει κανένα τέτοιο θέμα ...»
Παράλληλα γίνεται αναφορά και στα σωματεία των οδηγών οι οποίοι «έχουν ξεκαθαρίσει ότι δεν πρόκειται να κάνουν τη «βρώμικη» δουλειά του ελεγκτή όπως συμβαίνει, για παράδειγμα, στα κόκκινα λεωφορεία του Λονδίνου». Αλλά και στην προνοητικότητα που είχαν στη βρετανική πρωτεύουσα, να τοποθετήσουν το ακυρωτικό μηχάνημα δίπλα στον οδηγό και όχι εκτός του οπτικού του πεδίου, όπως στην Αθήνα.
Σίγουρα ο αρθρογράφος συγκρίνει ανόμοια πράγματα, μιας και δεν μπορείς να κάνεις σύγκριση τις συγκοινωνίες του Λονδίνου με της Αθήνας ... Το μόνο σίγουρο είναι, ότι ο οδηγός δεν θα χρειαζόταν να κάνει καν έλεγχο, αν υπήρχε η αστυνόμευση που υπάρχει στο Λονδίνο και αν ο ελεγκτικός μηχανισμός του ΟΑΣΑ λειτουργούσε με τον ίδιο τρόπο που λειτουργεί στο Λονδίνο, γιατί εκεί ούτε τρυπώνεις από τις πίσω πόρτες, ούτε πουλάς μαγκιά στον οδηγό επειδή ξέρεις ότι, ότι και να κάνεις θα χαθείς στο πλήθος λες και δεν συμβαίνει τίποτα ... εκεί είσαι κύριος, όχι γιατί ο οδηγός δεν κάνει την «βρώμικη» δουλειά του ελεγκτή, αλλά επειδή κάποιοι άλλοι κάνουν πολύ σωστά την δουλειά τους, και βέβαια δεν χρειάζεται να μπει κάποιος από την μπροστινή πόρτα για να επικυρώσει το εισιτήριο, σίγουρα το ακυρωτικό μηχάνημα βοηθάει αν είναι δίπλα στον οδηγό, αλλά όταν ο επιβάτης στέκεται μπροστά στην είσοδο, τότε το ακυρωτικό μηχάνημα «ακυρώνεται».
Τέλος ο αρθρογράφος καταλήγει στο συμπέρασμα ότι «το ηλεκτρονικό εισιτήριο μπήκε στη ζωή μας (με όλα του τα προβλήματα) για να περιοριστεί δραστικά η εισιτηριοδιαφυγή. Ο πρώτος χρόνος εισαγωγής του στην Ελλάδα επιβεβαιώνει, προς το παρόν, μόνο το δαιμόνιο της φυλής μας».
Πάντως, αν οποιοσδήποτε λογικά σκεπτόμενος που κυκλοφορεί με τα λεωφορεία, μιας και έχει σαφή εικόνα, θα βγάλει το συμπέρασμα ότι επιβίβαση από την πρώτη πόρτα με τις συνθήκες που επικρατούν στην Αθήνα, είναι αδύνατο να εφαρμοστεί !
Σίγουρα δεν μπορείς να κάνεις επιβίβαση από την πρώτη πόρτα, όταν σε σταθμούς μετρό περιμένουν 400 επιβάτες να επιβιβαστούν σε ένα λεωφορείο το οποίο έχει να περάσει πάνω από μισή ώρα ή όταν το επιβατικό κοινό περιμένει για ώρες στη στάση, όταν δεν έχεις τακτικά δρομολόγια, όταν άλλα δρομολόγια γράφει το site του ΟΑΣΑ και άλλα εκτελούνται, όταν τα λεωφορεία δεν είναι αξιόπιστα διότι χαλάνε στο δρόμο, όταν κάποιος άλλος τους έχει κλείσει το δρόμο, όταν δεν είναι εφικτό να ξεκινήσουν στην ώρα τους γιατί ο χρόνος διαδρομής δεν επαρκεί, και γενικά όταν έχεις κάνει τα πάντα για να εκνευρίσεις έναν επιβάτη ... η επιβίβαση από την πρώτη πόρτα είναι το τελευταίο που σκέφτεται κανείς ...
Δεν πιστεύουμε να γίνονται αυτά και στο Λονδίνο !!!
Citybusdrivers