Δευτέρα 27 Αυγούστου 2018

Μόνο με προσωποποιημένη ATH.ENA Card οι δικαιούχοι μειωμένου κομίστρου από 1η Οκτωβρίου




Με χρηματικό ποσό έως 50€ και εισιτήρια ενσωματωμένα στην προσωποποιημένη ATH.ENA Card φαίνεται ότι ο ΟΑΣΑ θα προχωρήσει μετά την κατάργηση του μειωμένου χάρτινου εισιτηρίου από 1η Οκτωβρίου 2018.

Από την εφαρμογή του ηλεκτρονικού εισιτηρίου η προσωποποιημένη ATH.ENA Card λειτουργούσε ως αντικαταστάτης της παλαιάς χάρτινης κάρτας απεριορίστων διαδρομών, όπως και ο ίδιος ο ΟΑΣΑ ενημέρωνε σε δελτίο τύπου στις 5/10/2017 «Η προσωποποιημένη ATH.ENA Card υποκαθιστά τις υφιστάμενες μηνιαίες, τριμηνιαίες, εξαμηνιαίες και ετήσιες κάρτες του ΟΑΣΑ, τα μειωμένα και τα ελευθέρας. Με άλλα λόγια, απευθύνεται στους συστηματικούς χρήστες των ΜΜΜ»

Απ΄ ότι φαίνεται από 1η Οκτωβρίου αυτό θα αλλάξει και η προσωποποιημένη ATH.ENA Card η οποία φορτίζεται με χρήματα αξίας έως 50€ αλλά και με μεμονωμένα εισιτήρια, θα εξυπηρετεί υποχρεωτικά και τους μη συστηματικούς χρήστες των ΜΜΜ δικαιούχους μειωμένου κομίστρου, αφού ο ΟΑΣΑ θα καταργήσει τα χάρτινα εισιτήρια μειωμένου κομίστρου και αυτό γίνεται διότι δεν υπάρχει η δυνατότητα πιστοποίησης των δικαιούχων για αγορά εισιτηρίων από τα «Αυτόματα Μηχανήματα Έκδοσης Εισιτηρίων» (ΑΜΕΚ)

Έτσι από 1η Οκτωβρίου που ο ΟΑΣΑ ανακοίνωσε την κατάργηση του μειωμένου χάρτινου ηλεκτρονικού εισιτηρίου οι δικαιούχοι μειωμένου κομίστρου θα πρέπει να προμηθευτούν προσωποποιημένες κάρτες και να τις φορτίζουν είτε με χρήματα είτε με πακέτα εισιτηρίων μειωμένου κομίστρου. Όσο αναφορά τα χρήματα σε κάθε επικύρωση θα αφαιρείται το αντίστοιχο ποσό του κόστους μειωμένου κομίστρου π.χ. αν φορτίσεις την προσωποποιημένη κάρτα με 2,40€ θα είναι σαν να έχεις 4 μειωμένα εισιτήρια.


Ένα πρόβλημα που υπάρχει εδώ και καιρό είναι ότι τα ΑΜΕΚ αλλά και τα εκδοτήρια δεν μπορούν να φορτίσουν κάρτες οι οποίες έχουν ακόμη εν ισχύ το τελευταίο εισιτήριο, δηλαδή που δεν έχει παρέλθει ο χρόνος των 90΄.

Συγκεκριμένα αν ένας επιβάτης του σημερινού χάρτινου εισιτηρίου έχει χρησιμοποιήσει το τελευταίο του εισιτήριο αλλά δεν έχει τελειώσει ο χρόνος των 90΄ δεν υπάρχει δυνατότητα επαναφόρτισης, με αποτέλεσμα είτε να περιμένει να λήξει ο χρόνος είτε να εκδώσει νέο εισιτήριο και φυσικά γίνεται το δεύτερο! Παρόλο που ο ΟΑΣΑ διαφημίζει την επαναφόρτιση των χάρτινων εισιτηρίων δεν δίνει την δυνατότητα στο χρήστη να το επαναφορτίσει (αν δεν είναι μηδενικό) με αποτέλεσμα η εξοικονόμηση χρόνου και η προστασία του περιβάλλοντος όπως λέει να μένει απλά στα χαρτιά και αυτό φαίνεται καθημερινά ειδικά στα λεωφορεία που αρκετοί επιβάτες βγάζουν 3 και 4 εισιτήρια για επικύρωση μέχρι να βρουν το σωστό !

Η κατάργηση του χάρτινου εισιτηρίου μειωμένης τιμής, και η αντικατάσταση αυτού με την προσωποποιημένη κάρτα, ναι μεν θα βοηθήσει τον ΟΑΣΑ να πιστοποιεί τους δικαιούχους αλλά θα δημιουργήσει νέα προβλήματα καθώς ένας κρατικός φορέας όπως ο ΟΑΣΑ θα αφαιρέσει το δικαίωμα από δικαιούχους μειωμένου κομίστρου να μετακινηθούν με τα ΜΜΜ και αυτοί θα είναι οι επισκέπτες για μία φορά στην Αττική από την επαρχία ή οι τουρίστες, που δεν θα έχουν την δυνατότητα να εκδώσουν άμεσα προσωποποιημένη κάρτα, εκτός αν μέχρι τις 1η Οκτωβρίου βρεθεί λύση άμεσης έκδοσης σε περισσότερα σημεία για όλο το 24ωρο.
Παράδειγμα στους σταθμούς υπεραστικών λεωφορείων θα πρέπει να υπάρχει εκδοτήριο επί 24ωρης βάσης, το οποίο να εκδίδει την προσωποποιημένη κάρτα.

Πάντως αν υπήρχε συστηματικός και πραγματικός έλεγχος στα ΜΜΜ δεν θα υπήρχε λόγος να γίνονται τόσο περίπλοκα τα πράγματα ... στην ουσία οι μπάρες στους σταθμούς του Μετρό είναι ένα είδος ελέγχου μιας και δεν υπάρχει «έξοδος διαφυγής» παρόλα αυτά βλέπουμε ελέγχους στο Μετρό και μηδαμινούς στα λεωφορεία, η είσοδος από την πρώτη πόρτα σύμφωνα με τα δικά μας δεδομένα, δεν αποδίδει, δεν είναι ελεγκτικός μηχανισμός και θα πρέπει να αποσυρθεί, καθώς πρόκειται για ταλαιπωρία των επιβατών, ενώ ο στόχος είναι η γρήγορη και ασφαλή μετακίνησή του, μένει να δούμε με τις πρώτες βροχές αν θα είναι εφικτό να περιμένουν οι επιβάτες στην ουρά για είσοδο από την πρώτη πόρτα χωρίς να σημειωθεί κάποιο περιστατικό (ευχόμαστε όχι σοβαρό) με τους οδηγούς των λεωφορείων.

Η νοοτροπία των επιβατών δεν αλλάζει καθώς μπλοκάρουν την είσοδο, τα δρομολόγια είναι αρκετά αραιά που δεν βοηθούν ώστε να μην υπάρχουν υπεράριθμοι επιβάτες σε γραμμές με μεγάλη επιβατική κίνηση και οι υποδομές στις στάσεις με τα πολλά εμπόδια αλλά και αρκετοί τύποι λεωφορείων δεν είναι λειτουργικοί καθώς στην είσοδό τους υπάρχει στενότητα που δυσκολεύουν την διέλευση των επιβατών.

Τα παραπάνω δεν λήφθηκαν καν υπόψιν, αφού όλα έγιναν αιφνίδια και με προχειρότητα, όπως καταγγέλλουν οι εργαζόμενοι, ακόμη και το μηχάνημα επικύρωσης εισιτηρίων που είχε προβλεφθεί να είναι δίπλα στον οδηγό δεν υλοποιήθηκε που δείχνει ότι κάποια μέτρα παίρνονται πρώτα στα χαρτιά και στην πορεία βλέπουμε ...

Όσο αναφορά την αύξηση των επικυρώσεων στα λεωφορεία και τρόλλεϋ πράγματι το ποσοστό είναι αρκετά μεγάλο, όχι όμως σε όλες τις γραμμές, αλλά οφείλετε στην μετεπιβίβαση από μέσα σταθερής τροχιάς που η πλειοψηφία των επιβατών δεν επικύρωναν ενώ τώρα έγινε η σχετική ενημέρωση, αλλά και στο ότι αρκετοί δικαιούχοι ελευθέρας και μειωμένου κομίστρου δεν είχαν προμηθευτεί κάρτες, π.χ. οι άνεργοι εισέρχονταν στα ΜΜΜ με την επίδειξη της κάρτας του ΟΑΕΔ, όπως επίσης και στην μεγάλη αύξηση του τουρισμού τους καλοκαιρινούς μήνες, αλλά και σε κατάργηση αρκετών καρτών ελευθέρας  π.χ. συζύγων εργαζομένων στις μεταφορές.

Σημεία έκδοσης, διαδικασία και δικαιολογητικά της προσωποποιημένης κάρτας ATH.ENA Card

Οι δικαιούχοι μειωμένου κομίστρου λοιπόν, θα πρέπει να απευθυνθούν στα σημεία έκδοσης προσωποποιημένων καρτών (δείτε εδώ) για να εκδώσουν την προσωποποιημένη κάρτα, για την διαδικασία και τα δικαιολογητικά (δείτε εδώ)

Ο κάτοχος του μειωμένου κομίστρου που θα έχει στην κατοχή του την προσωποποιημένη κάρτα θα μπορεί πλέον να φορτίζει την κάρτα του με προϊόντα μειωμένου κομίστρου και στα ΑΜΕΚ «Αυτόματα Μηχανήματα Έκδοσης Εισιτηρίων» καθώς θα έχει γίνει η ταυτοποίηση στοιχείων.

Προσοχή στο προϊόν που θα φορτίσετε πρώτο «Μόνο ένα προϊόν μπορεί να είναι ενεργό κάθε χρονική στιγμή, δηλαδή πρέπει να λήξει το πρώτο προϊόν για να χρησιμοποιηθεί  το δεύτερο».


citybusdrivers