Τετάρτη 27 Ιουνίου 2018

Είσοδος μόνο από την μπροστινή πόρτα σε λεωφορεία και τρόλεϊ από Δευτέρα ! Είναι εφικτό ;Σύμφωνα με δημοσίευμα του www.lifo.gr από την Δευτέρα 2 Ιουλίου η είσοδος σε όλα τα λεωφορεία και τρόλεϊ θα επιτρέπεται μόνο από τη μπροστινή πόρτα, ούτως ώστε οι επιβάτες να υποχρεώνονται να ακυρώνουν το εισιτήριο τους «μπροστά» στους οδηγούς. 


Το δημοσίευμα επικαλείται πηγές του Υπουργείου Μεταφορών όπου ο αρμόδιος γενικός γραμματέας, κ. Βούρδας, έχει ήδη στείλει το σχετικό έγγραφο στον ΟΑΣΑ για την άμεση εφαρμογή του μέτρου.

Όπως αναφέρει, «η ιδέα του «γαλλικού μοντέλου» για είσοδο μόνο από την μπροστινή είσοδο σε λεωφορεία και τρόλεϊ είχε προταθεί και στο παρελθόν αλλά οι οδηγοί είχαν αντιδράσει».

Και εδώ θα σταθούμε λίγο στο «γαλλικό μοντέλο των συγκοινωνιών» μιας και πολύ συχνά ακούμε για διάφορα «μοντέλα» Ευρωπαϊκών κρατών που οι αρμόδιοι φορείς θέλουν να εφαρμόσουν στις συγκοινωνίες και κατά πόσο εφικτό είναι αυτό το μέτρο να εφαρμοστεί στη χώρα μας.

Καταρχάς γίνονται συγκρίσεις σε ανόμοια πράγματα, και θέλουν να εφαρμόσουν ένα κομμάτι από οποιοδήποτε «μοντέλο» και όχι ολόκληρο. 

Αψηφούν τις υποδομές των άλλων χωρών τις οποίες εδώ δεν έχουμε και οι μοναδικοί υπεύθυνοι είναι οι ίδιοι.

Χαρακτηριστικό παράδειγμα, οι υποδομές στις στάσεις των λεωφορείων που έχουν άμεση σχέση με την εφαρμογή αυτού του μέτρου, όπου οι διαφορές είναι τεράστιες καθώς για να κάνεις είσοδο από την μπροστινή πόρτα ο οδηγός χρειάζεται ελεύθερο χώρο που να καλύπτει όλο το μήκος του λεωφορείου για ασφαλή επιβίβαση/αποβίβαση όπως δηλαδή στο «γαλλικό μοντέλο» που στις στάσεις δεν υπάρχουν παράνομα παρκαρισμένα, δεν είναι κλεισμένες με κάγκελα, δεν υπάρχουν κάδοι απορριμάτων, δέντρα, μπάζα κτλ. με λίγα λόγια δεν εμποδίζεται το άνοιγμα των θυρών του λεωφορείου.

ΣΤΑΣΗ ΛΕΩΦΟΡΕΙΟΥ ΣΤΗΝ Λ. ΜΕΣΟΓΕΙΩΝ

Αν οι αρμόδιοι είχαν κάνει μελέτη για το συγκεκριμένο μέτρο, θα καταλάβαιναν ότι δεν μπορεί να εφαρμοστεί, αν πάρουμε παράδειγμα την οδό Δροσοπούλου ο οδηγός θα πρέπει να πλαισιώσει την μπροστινή πόρτα στο πλήθος του κόσμου που πρέπει να επιβιβαστεί επομένως είναι αδύνατη η αποβίβαση καθώς στην συγκεκριμένη οδό παρόλο που υπάρχουν ειδικές πλατφόρμες ανοίγουν μόνο δύο πόρτες. Το ίδιο συμβαίνει στην συντριπτική πλειοψηφία των στάσεων οι οποίες είναι γεμάτες εμπόδια, να μην ξεχάσουμε τις στάσεις που είναι δίπλα σε φανάρια και σε διασταυρώσεις, με την εφαρμογή του μέτρου «είσοδος από εμπρός» το λεωφορείο θα πρέπει να σταθμεύσει αρκετά μέτρα πιο πίσω και να προκύψουν ατυχήματα κατά την επιβίβαση/αποβίβαση επιβατών, καθώς όλα αυτά αυτή τη στιγμή ελέγχονται από τον οδηγό που σταθμεύει το λεωφορείο ανάλογα με τα εμπόδια τραβώντας το λεωφορείο όσο εμπρός ή πίσω χρειάζεται για ασφαλή επιβίβαση/αποβίβαση.

Επειδή κανένας δεν μπορεί να αναιρέσει τον Κ.Ο.Κ τον οποίο ο οδηγός είναι υποχρεωμένος να εφαρμόσει και επειδή κανένας άλλος εκτός του οδηγού δεν είναι υπεύθυνος για τραυματισμούς επιβατών που είναι σίγουρο ότι θα προκύψουν, το μέτρο αυτό δεν θα λειτουργήσει γιατί προέχει η ασφάλεια του επιβατικού κοινού, όλα τα υπόλοιπα έπονται !!!

Ας μην αναφερθούμε ξανά στις λεωφορειολωρίδες που δεν λειτουργούν τις οποίες εδώ μόνο τις βάφουμε και ιδίως τελευταία πάνω σε χαλασμένο οδόστρωμα  ... 

Σε προηγούμενο δημοσίευμα έχουμε αναφερθεί και στην ασφάλεια του οδηγού αλλά και στον στόχο των συγκοινωνιακών φορέων, την πώληση και έλεγχο εισιτηρίων από τον οδηγό (δείτε εδώ)