Παρασκευή 9 Φεβρουαρίου 2018

Στην αντεπίθεση οι εργαζόμενοι με εξώδικα και μηνύσεις



Της Μαρίας Μόσχου
Στα … άκρα οδηγείται η διαμάχη στις αστικές συγκοινωνίες καθώς οι εργαζόμενοι απαντούν με εξώδικα κατά της διοίκησης της ΟΣΥ μετά τις  καταγγελίες του υπουργού Υποδομών – Μεταφορών κ. Χ. Σπίρτζη για πόρισμα το οποίο κάνει λόγο για  δολιοφθορές και σαμποτάζ στα λεωφορεία από υπαλλήλους της τεχνικής υποστήριξης.

Οι εργαζόμενοι οι οποίοι προαναγγέλλουν μηνυτήριες αναφορές αλλά και αγωγές κατά συγκεκριμένων διευθυντών αλλά και του ίδιου του υπουργού Υποδομών τις επόμενες ημέρες, κάνουν λόγο για αποφάσεις της διοίκησης της ΟΣΥ που θέτουν σε κίνδυνο τόσο τους εργαζόμενους όσο και τους επιβάτες.

Ειδικότερα το συνδικάτο των Εργαζομένων ΟΑΣΑ και θυγατρικών εταιρειών στρέφεται κατά της ΟΣΥ ΑΕ με εξώδικη δήλωσή του με ημερομηνία 6 Φεβρουαρίου 2018  καταγγέλλοντας τον διευθυντή Παραγωγής Συγκοινωνιακού Έργου για την εκτέλεση του κυκλικού δρομολογίου 235 «Ζωγράφου – Ακαδημία».

Όπως επισημαίνεται στο εξώδικο ο εν λόγω διευθυντής  «ερμηνεύει κατά βούληση τις διατάξεις του πειθαρχικού δικαίου και συμπαρασύρει στην κρίση του τον πρόεδρο του Πρωτοβάθμιου Πειθαρχικού Συμβουλίου (υποψήφιο δήμαρχο υποστηριζόμενο από το ΣΥΡΙΖΑ στην περιοχή Μάνδρας – Ειδυλλίας) κάνοντας επίκληση της ιδιότητάς του ως εκπροσώπου της Εταιρείας».



Ως κραυγαλέο παράδειγμα αυτής της κατάχρησης οι εργαζόμενοι αναφέρουν την επιβολή ποινών σε οδηγούς της γραμμής 235, η οποία τροποποιήθηκε μετά από σχετική απόφαση του Δ.Σ του Συνδικάτου και μετά από σύσκεψη στα γραφεία του ΟΑΣΑ.

«Συμφωνήσαμε όλοι και ο αναφερόμενος Κ. Φωτάκης ότι η γραμμή έχει τεράστια προβλήματα, όχι μόνο για την ασφάλεια των επιβατών αλλά και την ασφάλεια των συγκοινωνιών. Στους οδηγούς αυτούς, που συμμορφώθηκαν με την συναπόφαση Συνδικάτου –Φορέων αποτέλεσμα της οποίας ήταν η βελτίωση των συνθηκών διεξαγωγής της λεωφορειακής γραμμής, ο αναφερόμενος, έδωσε εντολή να ελεγχθούν πειθαρχικά κατά το αρ.30, παρ.Β, εδ.2 ήτοι ΄΄για αδικαιολόγητη αναβολή στην εκτέλεση των εντολών που δίνουν οι αρμόδιοι προϊστάμενοι΄΄ ενώ ο ίδιος πολύ καλά γνωρίζει, σύμφωνα με τα ανωτέρω, ότι μόνο ΄΄αδικαιολόγητη΄΄ δεν ήταν η στάση των εργαζομένων» επισημαίνουν χαρακτηριστικά.     

Παράλληλα στο εξώδικο οι εργαζόμενοι καταγγέλλουν ότι ο εν λόγω Διευθυντής «προκειμένου να αναδειχθεί σε προσωπικό διώκτη των οδηγών, παραλείπει συστηματικά και παραβαίνει τα ανατεθέντα σε αυτόν καθήκοντα, που είναι ο προγραμματισμός του συγκοινωνιακού έργου, εγκαταλείποντας στο έλεος της τύχης συγκοινωνιακές γραμμές, με αποτέλεσμα να «χρεώνονται» οι οδηγοί την κακή οργάνωση της συγκοινωνίας και να πέφτουν θύματα της οργής του επιβατικού κοινού».

«Όπως ήδη σας έχουμε επισημάνει επανειλημμένως και προφορικά, ως μέλος του Πρωτοβαθμίου Πειθαρχικού της Εταιρείας – εκπρόσωπος αυτής ο κ. Φωτάκης κατά σύστημα καταχράται την εξουσία του, παραβιάζοντας τις διατάξεις του Γ.Κ.Π.  αφού προκειμένου να τιμωρήσει τους οδηγούς, πρώτα «εντοπίζει» την ποινή που επιθυμεί να επιβάλει και μετά «προσαρμόζει» το υποτιθέμενο αδίκημα ώστε να επιβάλει την προεπιλεγείσα ποινή» αναφέρεται στο εξώδικο.

Καταλήγοντας καλούν την διοίκηση να ελέγξει πειθαρχικά τον Διευθυντή Παραγωγής Συγκοινωνιακού Έργου ενώ αναφέρουν ότι επιφυλάσσονται κάθε αρμόδιου δικαιώματός τους.

Το εξώδικο υπογράφουν ο πρόεδρος του Συνδικάτου Λ. Σκούλος και ο γενικός γραμματέας Κ. Σιορίκης.

Παράλληλα το Συνδικάτο με ανακοίνωσή του γνωστοποιεί απόφασή του να μην υπάρχει συμμετοχή των μελών στο Πρωτοβάθμιο Πειθαρχικό Συμβούλιο «ώσπου η διοίκηση αναγνωρίσει ακόμα μια άστοχη επιλογή της και απομακρύνει το εν λόγω διευθυντή».



Το ιστορικό διακοπής της γραμμής 235

Πέρσι το καλοκαίρι είχαν διακοπεί τα δρομολόγια της γραμμής 235 καθώς οι οδηγοί λόγω των παρκαρισμένων ΙΧ και από τις δύο πλευρές της Λ. Ζωγράφου αναγκάζονταν να μπούνε στο αντίθετο ρεύμα θέτοντας σε κίνδυνο τόσο τους ίδιους όσο και τους επιβάτες ή τους οδηγούς της αντίθετης κατεύθυνσης. Πολλές φορές οι καθυστερήσεις στο συγκεκριμένο δρομολόγιο φτάνει και τα 20 λεπτά σε μία θέση λόγω παρκαρισμένου ΙΧ ενώ οι οδηγοί αποφάσισαν να μην περνούν την διπλή διαχωριστική γραμμή για να προσπεράσουν με αποτέλεσμα τα δρομολόγια να σταματούν στην μέση της διαδρομής και να κατεβάζουν τους επιβάτες. Σημειώνεται ότι κάθε φορά που ένας οδηγός πατά τη διπλή διαχωριστική γραμμή για να προσπεράσει τα παρκαρισμένα ΙΧ παραβαίνει τον ΚΟΚ – κι’ αν τύχει  να εμπλακεί γι’ αυτό το λόγο σε ατύχημα θα έχει την πλήρη ευθύνη.

Μετά την απόφαση του Συνδικάτου Εργαζομένων ΟΑΣΑ την Κυριακή 18/6 να διακόψει την λεωφορειακή γραμμή 235 μέχρι να επιλυθεί το χρόνιο πρόβλημα που αντιμετωπίζουν οι οδηγοί στη Γ. Ζωγράφου, με τα παρκαρισμένα οχήματα που εμποδίζουν την κυκλοφορία, πραγματοποιήθηκε σύσκεψη για το θέμα στον ΟΑΣΑ. Στη σύσκεψη παρευρέθησαν ο Γενικός Διευθυντής του ΟΑΣΑ Δημήτρης Αποστολίδης, ο Διευθυντής Συγκοινωνιακού Έργου της Ο.ΣΥ. Κ. Φωτάκης, ο Αντιδήμαρχος Τεχνικών Υπηρεσιών του Δήμου Ζωγράφου Νίκος Κικάκης, τα μέλη του Προεδρείου του Συνδικάτου Εργαζομένων ΟΑΣΑ.

Ο κ. Αποστολίδης άνοιξε τη συζήτηση επισημαίνοντας τα προβλήματα που υπάρχουν στη διέλευση των λεωφορείων στο Δήμο Ζωγράφου και κυρίως στην οδό Γ. Ζωγράφου – προβλήματα πάρα πολλών χρόνων. Αναφέρθηκε εκτενώς στην επιστολή που είχε στείλει ο ΟΑΣΑ στο Δήμο Ζωγράφου με την οποία ζητούσε να τοποθετηθούν πιλοτικά οριοδείκτες (εύκαμπτα πλαστικά κολωνάκια) ανάμεσα στις δυο λωρίδες κυκλοφορίας (κατά μήκος της διαχωριστική γραμμής).

Ωστόσο καμία παρέμβαση δεν έχει γίνει με αποτέλεσμα οι οδηγοί να βρίσκονται καθημερινά στην ίδια θέση.