Παρασκευή 23 Φεβρουαρίου 2018

Τέλος του 2019 έρχονται τα πρώτα νέας γενιάς Τραμ στην ΑθήναΣτην τελική ευθεία είναι ο διαγωνισμός για την προμήθεια νέας γενιάς Τραμ στην Αθήνα. Σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες του ypodomes.com η σχετική σύμβαση αναμένεται να υπογραφεί μέσα στην Άνοιξη. 


Τα νέα Τραμ θα φέρουν την υπογραφή του κορυφαίου κατασκευαστή ανάλογων οχημάτων, της Γαλλικής Alstom που ήταν άλλωστε η μόνη που είχε προχωρήσει στο σχετικό διαγωνισμό. Η προσφορά της Alstom είναι 54,5εκατ.ευρώ, ενώ κρίνεται πολύ ικανοποιητική από την Αττικό Μετρό και γίνεται επίσημα ο ανάδοχος-προμηθευτής για τα νέα οχήματα του Τραμ της Αθήνας.

Τώρα πλέον ανοίγει ο δρόμος για την ολοκλήρωση του διαγωνισμού και την υπογραφή της σύμβασης κάπου μέσα στην Άνοιξη. Να θυμίσουμε ότι ο αρχικός προϋπολογισμός για τα Τραμ ήταν 64,25εκατ.ευρώ. Η διάρκεια της σύμβασης έχει διάρκεια 940 μέρες (περίπου 31 μήνες). Φορέας Υλοποίησης του έργου είναι η Αττικό Μετρό ενώ η χρηματοδότηση προέρχεται από το ΕΣΠΑ 2014-2020 και το Ε.Π.ΥΜΕ-ΠΕΡΑΑ. Τα πρώτα νέας γενιάς Τραμ αναμένεται να κάνουν την εμφάνιση τους στους δρόμους της Αθήνας προς το τέλος του 2019 και να ολοκληρωθεί η προμήθεια τους μέσα στο 2020. 

Σύμφωνα με την προκήρυξη το πρώτο Τραμ πρέπει να έρθει σε 610 ημέρες (20 μήνες), τα επόμενα 4 σε 670 ημέρες (22 μήνες), τα επόμενα 10 σε 840 ημέρες (27 μήνες) και τα τελευταία 10 σε 940 ημέρες (32 μήνες). 

Τα βήματα είναι τα αναμενόμενα: έλεγχος των εγγράφων, αποστολή της σύμβασης στο Ελεγκτικό Συνέδριο, ενημέρωση της Βουλής των Ελλήνων και μετά ενεργοποίηση της. Να θυμίσουμε ότι εκτός από την Alstom στον διαγωνισμό της 22ας Μαϊου συμμετείχαν η Τσέχικη Skoda και η Κορεάτικη Hyundai Rotem.

Τα 25 νέα Τραμ είναι απαραίτητα για την εύρυθμη λειτουργία του δικτύου που επεκτείνεται από το 2018 κατά 5,4χλμ στο κέντρο και το λιμάνι του Πειραιά ενώ θα συμβάλει και στη βελτίωση της καθημερινής απόδοσης των δρομολογίων. Πρόκειται για τη δεύτερη γενιά συρμών Τραμ που θα ενταχθούν στο δίκτυο της Αθήνας και θα περιλαμβάνουν όλες τις τεχνικές βελτιώσεις που έχουν προκύψει από το 2004 όταν και ήλθε η πρώτη γενιά από την Ιταλία και την Ansaldobreda.