Δευτέρα 29 Ιανουαρίου 2018

Μέσω CEF επιχειρείται η ανανέωση του στόλου των λεωφορείων της ΑθήναςΜέσω του μηχανισμού Connecting Europe Facilities ή "Συνδέοντας την Ευρώπη" θα επιχειρήσει το Υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών να εξασφαλίσει την απαραίτητη χρηματοδότηση για το έργο της ανανέωσης του στόλου Λεωφορείων στη Μητροπολιτική Περιοχή της Αθήνας, για λογαριασμό του ΟΑΣΑ.


Αυτό προκύπτει από τη σύμβαση την οποία έχει υπογράψει το Υπ.ΥΠΟΜΕ με την εταιρεία "Σαμαράς και Συνεργάτες-Σύμβουλοι Μηχανικοί" οι οποίοι ανέλαβαν με τη υπ.αριθμ σύμβαση 37/6.7.17 την κατάθεση φακέλου για την υποβολή προτάσεων έργων μεταφορών κοινού ενδιαφέροντος που αφορά εκτός από την ανανέωση του στόλου αλλά και τη σιδηροδρομική σύνδεση Κατάκολο-Ολυμπία.

Να θυμίσουμε ότι η προσπάθεια του Υπ.ΥΠΟΜΕ για την ανανέωση του στόλου των λεωφορείων της Αθήνας που είναι από τα πλέον γερασμένα της Ευρώπης, έχει ξεκινήσει από πέρυσι και έχουν δεσμευτεί 110εκατ.ευρώ (30εκατ. από την Περιφέρεια Αττικής και 80εκατ.από το ίδιο το Υπουργείο) για την προμήθεια 92 νέων λεωφορείων. Θα είναι δε, όταν έρθουν τα πρώτα καινούργια λεωφορεία που θα ενταχθούν στο στόλο της ΟΣΥ μετά από 10 και πλέον χρόνια από την τελευταία προμήθεια αστικών λεωφορείων για το Μητροπολιτικό Συγκρότημα της Αθήνας.

Ο Υπουργός ΥΠΟΜΕ έχει πρόσφατα δηλώσει την βούληση του να δει συνολικά το θέμα της ανανέωσης του στόλου σε συνδυασμό με την επέκταση των Μέσων Σταθερής Τροχιάς της Αθήνας καθώς σταδιακά μέχρι το 2021 θα έχουν προστεθεί 6 νέοι σταθμοί στη Γραμμή 3 του Μετρό αλλά και 11 νέες στάσεις Τραμ στις αντίστοιχες επεκτάσεις των μέσων στο κέντρο και το λιμάνι του Πειραιά.

Η προσπάθεια για εξασφάλιση χρηματοδότηση από το CEF αν επιτευχθεί θα είναι μία μεγάλη επιτυχία καθώς δεν υπάρχουν αυτή την εποχή εναλλακτικά σενάρια για να μπορέσει σταδιακά ο γηρασμένος στόλος λεωφορείων της Αθήνας να αντικατασταθεί από νέα, αντιρρυπαντικής τεχνολογίας (που θα περιλαμβάνει και ηλεκτρικά λεωφορεία) οχήματα, που θα βοηθήσουν στην βιώσιμη αστική κινητικότητα που επιχειρείται στις μετακινήσεις της πρωτεύουσας της χώρας.