Συντάκτης: Χαρά Τζαναβάρα
«Θα πάμε σε άλλη εποχή για τις δημόσιες συγκοινωνίες της πρωτεύουσας και της Θεσσαλονίκης, που θα συμπεριλαμβάνει και τα αστικά ΚΤΕΛ των δύο περιοχών», προανήγγειλε ο υπουργός Μεταφορών και Υποδομών Χρήστος Σπίρτζης στη χθεσινή συνεδρίαση της Επιτροπής Παραγωγής και Εμπορίου της Βουλής, καλώντας το ΚΚΕ αλλά και όσους πιστεύουν στον δημόσιο χαρακτήρα των αστικών μεταφορών να συμβάλουν για να βρεθούν οι καλύτερες λύσεις.
Οι γραμμές του ΚΤΕΛ Αττικής, σύμφωνα με πληροφορίες της «Εφ.Συν.», θα καταλήγουν σε επιλεγμένους σταθμούς του μετρό (Δουκ. Πλακεντίας ή Νομισματοκοπείο) και δεν θα μπαίνουν στον μεγάλο δακτύλιο.
Σχεδιάζεται να καταργηθούν κάποιες λεωφορειακές γραμμές της ΟΣΥ που εξυπηρετούν απομακρυσμένες περιοχές, όπως το Κορωπί, το Λαύριο και τη Σαρωνίδα.
Θα παραμείνουν οι γραμμές κορμού και οι υπόλοιπες θα αναδιαρθρωθούν και θα έχουν σημείο αναφοράς τους σταθμούς του μετρό και του Ηλεκτρικού, ενώ η εντός δακτυλίου περιοχή θα καλυφθεί με «καθαρά» μικρά λεωφορεία.
Κατά την τετράωρη συνεδρίαση στη Βουλή, οι αρμόδιοι φορείς δεν ωραιοποίησαν την εικόνα των συγκοινωνιών.
Στην περίπτωση της Αττικής περιέγραψαν τα ελλείμματα που παρέλαβαν και τις προσπάθειες για νοικοκύρεμα των οικονομικών, την εξόφληση ληξιπρόθεσμων υποχρεώσεων των οργανισμών και τον αγώνα που δίνουν μαζί με τους εργαζόμενους για να σταθούν όρθιες οι συγκοινωνίες.
Δεν είναι άλλωστε τυχαίο ότι η αντιπολίτευση αναφέρθηκε μόνο σε βανδαλισμούς στις υποδομές των συγκοινωνιών.
«Βασικός μας στόχος είναι η προστασία των ευπαθών κοινωνικών ομάδων» είπε ο υπουργός και αποκάλυψε ότι το 54% του πληθυσμού της πρωτεύουσας έχει δικαίωμα σε δωρεάν ή μειωμένο κατά 50% εισιτήριο.
Νέες αποκαλύψεις έγιναν όμως από την κυβερνητική πλευρά για τον ιδιωτικό αλλά κρατικοδίαιτο ΟΑΣΘ, που «πρόσφατα από-ιδιωτικοποιήθηκε», όπως είπε χαρακτηριστικά ο υπουργός, κάνοντας επίσης λόγο για έναν φορέα μέσω του οποίου στήθηκε ένας ολόκληρος κομματικός μηχανισμός στη Θεσσαλονίκη.
Δεν είναι τυχαία η φραστική αψιμαχία με την ανεξάρτητη βουλευτή Κατερίνα Μάρκου, η οποία στην ουσία μετέφερε αιτήματα των πρώην μετόχων του Οργανισμού.
Στις «γκρίζες ζώνες» στα λεωφορεία της πρωτεύουσας αναφέρθηκε ο Χρήστος Σπίρτζης, απαντώντας εμμέσως σε μπαράζ δημοσιευμάτων και αναρτήσεων.
Αποκάλυψε ότι καθυστερούσαν για έξι χρόνια διαγωνισμοί προμήθειας ελαστικών, μπαταριών και ανταλλακτικών, ενώ οχήματα κυκλοφορούσαν πάνω από 15 χρόνια, μεταφέροντας επιβάτες χωρίς να έχουν... παραληφθεί από τους αρμόδιους Οργανισμούς!
Η εκκρεμότητα έκλεισε και η εταιρεία ανέλαβε να παραδώσει ανταλλακτικά συνολικού ύψους 7 εκατ. ευρώ και μάλιστα σε ευνοϊκές τιμές.
Η «βόμβα», όμως, ήρθε με την παρουσίαση στοιχείων από το πρόσφατο πόρισμα, το οποίο αποκαλύπτει ότι έγινε προσπάθεια να αποτραπεί η συντήρηση των λεωφορείων στο αμαξοστάσιο του Ρέντη.
Στα μέσα του περασμένου Μαΐου οι βλάβες αφορούσαν 100 οχήματα την ημέρα και μέσα σε μικρό χρονικό διάστημα εκτοξεύτηκαν στις 230! Οι έλεγχοι διαπίστωσαν ότι υπήρχαν ανταλλακτικά, ενώ διαπιστώθηκαν ακόμη και χτυπήματα με σφυρί.
Με βάση τα ευρήματα, που ήδη οδεύουν προς τη Δικαιοσύνη, ο υπουργός δεν δίστασε να κάνει λόγο για ρεπορτάζ με συνεντεύξεις συνδικαλιστών που συνοδεύονταν με ερωτήσεις στη Βουλή από την αντιπολίτευση, που έκαναν λόγο για 850 κυκλοφορούντα λεωφορεία.
Η απάντηση δόθηκε λίγο αργότερα από τη διοίκηση του Οργανισμού Αστικών Συγκοινωνιών (ΟΑΣΑ). Ο διευθύνων σύμβουλος Γιάννης Σκουμπούρης τόνισε ότι οι ελλείψεις καλύφθηκαν από άλλα αμαξοστάσια και εξασφαλίστηκε η κυκλοφορία 1.025 λεωφορείων την ημέρα, αποδίδοντας τις μικρές αυξομειώσεις στους δείκτες της επιβατικής εξυπηρέτησης των τελευταίων χρόνων στην αναδιάρθρωση των συγκοινωνιών που έφερε η επέκταση του μετρό ώς το Ελληνικό.
«Δεν κρύψαμε τα ελλείμματα κάτω από το χαλί, όπως έκαναν οι προηγούμενες διοικήσεις», παρατήρησε ο πρόεδρος του ΟΑΣΑ Τάσος Ταστάνης, ο οποίος ανέφερε ότι οι προηγούμενες διοικήσεις άφησαν ελλείμματα που υπερβαίνουν τα 200 εκατ. ευρώ.
Την περασμένη χρονιά εξασφαλίστηκαν 41,7 εκατ. για την ΟΣΥ και 25,2 εκατ. για τη ΣΤΑΣΥ για την πληρωμή ληξιπρόθεσμων οφειλών.
Με το νοικοκύρεμα των οικονομικών την τελευταία διετία, τα λειτουργικά έξοδα μειώθηκαν κατά 27%.
Εχουν εξασφαλιστεί 30 εκατ. ευρώ από την Περιφέρεια Αττικής για την αγορά 92 λεωφορείων, ενώ από το νέο ΕΣΠΑ θα διατεθούν άλλα 120 εκατ. ευρώ για την αγορά λεωφορείων και τρόλεϊ.
Σχετικά με το «έξυπνο» εισιτήριο, ανέφερε ότι τον Νοέμβριο, πρώτο μήνα της μετάβασης στο ηλεκτρονικό κόμιστρο, τα έσοδα από τα εισιτήρια έφτασαν τα 10,55 εκατ. ευρώ και ήταν ελαφρά αυξημένα σε σχέση με τον Οκτώβριο.
+100% οι βλάβες στο αμαξοστάσιο του Ρέντη
«Μεγάλη και αδικαιολόγητη αύξηση», που φτάνει το 100% σε σχέση με τη συνήθη εικόνα, στις βλάβες των λεωφορείων που εξυπηρετούνται από το αμαξοστάσιο στου Ρέντη εντοπίζει το πολυσέλιδο πόρισμα της πενταμελούς επιτροπής από υπηρεσιακά στελέχη της ΟΣΥ, έπειτα από έρευνα που ολοκληρώθηκε τον Σεπτέμβριο.
Από την 28σέλιδη έκθεση, που κατέθεσε χθες στη Βουλή ο Χρήστος Σπίρτζης, οι ειδικοί του ΟΣΥ διαπιστώνουν ότι δεν εντόπισαν κάποιο σημαντικό απρόβλεπτο γεγονός, ότι η ροή των ανταλλακτικών ήταν μέσα στα συνηθισμένα όρια και πως «αντίστοιχο φαινόμενο με παρόμοια ραγδαία εξέλιξη δεν παρουσιάστηκε σε κανένα εκ των λοιπών αμαξοστασίων».
Εντοπίζουν επίσης δυσλειτουργία του συγκεκριμένου αμαξοστάσιου λόγω άρνησης προϊσταμένου να εκτελέσει τις εντολές του διευθυντή του, ο οποίος μάλιστα δεν έδωσε εξηγήσεις.
Αποδίδονται ευθύνες για παρεμβάσεις συγκεκριμένων στελεχών του σωματείου Τεχνικών, το οποίο, όπως επισημαίνεται, είχε στην κατοχή του υπηρεσιακά έγγραφα παρόλο που δεν ήταν παραλήπτης.