Περισσότερα από 1.100 περιστατικά κλοπών έχουν καταγραφεί το πρώτο εννεάμηνο του 2017 στα αστικά λεωφορεία της Θεσσαλονίκης, με τους επιτήδειους να εκμεταλλεύονται τον συνωστισμό σε γραμμές με μεγάλη πληρότητα και να αφαιρούν πορτοφόλια, μικροποσά και κινητά τηλέφωνα από τους επιβάτες.
Σύμφωνα με όσα δήλωσε ο προϊστάμενος του τμήματος εγκλημάτων κατά ιδιοκτησίας της Γενικής Αστυνομικής Διεύθυνσης Θεσσαλονίκης, Αλέξανδρος Τσίγγος, στο ραδιοφωνικό σταθμό του ΑΠΕ - ΜΠΕ "Πρακτορείο 104,9 FM", οι περισσότερες κλοπές παρατηρούνται σε οχήματα που πραγματοποιούν κεντρικά δρομολόγια διότι είναι μεγάλος ο όγκος των μετακινούμενων επιβατών.
"Τους πρώτους εννέα μήνες του 2017 έχουν καταγραφεί 1.100 περιστατικά κλοπών στα αστικά λεωφορεία, ενώ στο σύνολο του 2016 οι κλοπές είχαν φτάσει τις 1.200", υπογράμμισε ο κ. Τσίγγος, προσθέτοντας πως η ΕΛΑΣ καταφέρνει να εξιχνιάζει το 5% των υποθέσεων.
Σύμφωνα με τα στοιχεία της αστυνομίας, σε ανάλογο επίπεδο κινήθηκαν οι κλοπές στα αστικά λεωφορεία και το 2015 (1.210 περιστατικά). Το 2014 οι αφαιρέσεις πορτοφολιών και αντικειμένων ήταν αρκετά λιγότερες σε αριθμό (1.050 περιστατικά), ενώ κάτω από 1.000 ήταν οι κλοπές που σημειώνονταν και τα προηγούμενα χρόνια, 2013 και 2012.
"Οι πολίτες που κινούνται με τα μέσα μαζικής μεταφοράς θα πρέπει να είναι παρατηρητικοί, διότι οι επιτήδειοι χωρίς να γίνονται αντιληπτοί αφαιρούν τα πορτοφόλια και τα προσωπικά αντικείμενα από τις τσάντες των επιβατών που είναι αφηρημένοι" συμβούλεψε ο κ.Τσίγγος.
Πρόσθεσε δε πως "οι εγκέφαλοι αυτών των μικρών εγκληματικών ομάδων, δεν συμμετέχουν οι ίδιοι στις κλοπές, καθώς χρησιμοποιούν άτομα που δεν κινούν τις υποψίες, όπως για παράδειγμα νεαρούς, γυναίκες ή ηλικιωμένους, που συνήθως είναι αλλοδαποί".
Ο προϊστάμενος του τμήματος εγκλημάτων κατά ιδιοκτησίας της ΓΑΔΘ ζήτησε από τους πολίτες που πέφτουν θύματα κλοπών είτε να ενημερώνουν άμεσα τον οδηγό του λεωφορείου είτε να απευθύνονται στο 100, ώστε να μπορούν αστυνομικοί να προχωρούν σε έλεγχο των επιβατών και σε εξιχνίαση της υπόθεσης.
πηγή