Πέμπτη 27 Ιουλίου 2017

Σήμερα είναι ένα blog, αύριο ποιος;



Την ώρα που η επικαιρότητα των τελευταίων εβδομάδων διακατέχεται από τους σοβαρούς "τριγμούς" στα θεμέλια της αρχής της διάκρισης των εξουσιών, απαραίτητης για την ύπαρξη ενός κράτους δικαίου, μία ανεξήγητη ενέργεια της διοίκησης των Ο.ΣΥ. έρχεται να δώσει ένα ισχυρό "χαστούκι" στο δικαίωμα στην ελευθερία του λόγου και ευρύτερη στην ίδια τη Δημοκρατία.


Όλα ξεκίνησαν από μία ανάρτηση του blog citybus-drivers.blogspot.com το οποίο ασχολείται με θέματα που αφορούν τις αστικές συγκοινωνίες της Αθήνας, έχοντας διαχειριστή εργαζόμενο των Ο.ΣΥ., και στην οποία γίνονταν αναφορά στα προβλήματα που δημιουργήθηκαν στη λειτουργία της γραμμής 314 των ΛΕΩΦΟΡΕΙΩΝ, μόλις καταργήθηκε το τέρμα της γραμμής που βρίσκονταν σε ιδιωτικό χώρο που είχε παραχωρηθεί. Αναλυτικά το περιεχόμενο της ανάρτησης μπορείτε να το δείτε εδώ.

Χρειάστηκε να μεσολαβήσουν δύο εβδομάδες, μέχρι τη Δευτέρα 24/7, οπότε, ανήμερα της επετείου αποκατάστασης της Δημοκρατίας, η διοίκηση της Ο.ΣΥ. αποφασίζει να βάλει "ταφόπλακα" στο δικαίωμα της ελεύθερης έκφρασης και κυρίως δια του τύπου, αποστέλλοντας εξώδικο προς τον διαχειριστή της ιστοσελίδας, καλώντας τον να προβεί σε αποκατάσταση της αλήθειας εντός 48 ωρών από την κοινοποίηση του εξωδίκου, διαφορετικά θα προβεί στις "απαραίτητες νόμιμες ενέργειες". Αναλυτικά το περιεχόμενο του εξωδίκου μπορείτε να το δείτε εδώ.

Και εδώ μπαίνουν ορισμένα σημαντικά ερωτήματα: Αν τόσο εύκολα η διοίκηση μιας δημόσιας επιχείρησης στέλνει εξώδικο σε εργαζόμενο της εταιρείας όταν νιώθει ότι προσβάλλεται από ένα δημοσίευμά του ή ακόμα και από ένα συγκεκριμένο σχόλιο, τι θα συμβεί αύριο με έναν δημοσιογράφο που θα γράψει ένα άρθρο που θα ασκεί δριμύτατη κριτική για τα σοβαρά προβλήματα στην εκτέλεση του συγκοινωνιακού έργου; Τι θα συμβεί αύριο με έναν πολίτη ο οποίος, μέσα στην αγανάκτησή του για το δρομολόγιο που δεν εκτελέστηκε, μπορεί να εκφράσει την οργή του με διατύπωση που δε θα είναι αρεστή στη διοίκηση των Ο.ΣΥ.; Θα λαμβάνει ο καθένας από ένα εξώδικό;

Αν και έχουν μεσολαβήσει πάνω από 24 ώρες από τότε που έγινε γνωστή η εξέλιξη αυτή, το Συνδικάτο Εργαζομένων Ο.Α.Σ.Α. & Θυγατρικών Εταιρειών δεν έχει εκδώσει καμία ανακοίνωση για το περιστατικό αυτό, και η μόνη επίσημα διατυπωμένη αντίδραση προέρχεται από την συνδικαλιστική παράταξη "Εργαζόμενοι Ο.ΣΥ.":


Το ATHENS TRANSIT GR εκφράζει την αυτονόητη συμπαράσταση στον διαχειριστή του blog citybus-drivers.blogspot.com και καλεί και αυτό με τη σειρά του και αναμένει τόσο την ηγεσία του Υπουργείου Υποδομών & Μεταφορών, όσο και τα πολιτικά κόμματα να πάρουν θέση για το περιστατικό αυτό.