Πέμπτη 22 Ιουνίου 2017

Αλληλεγγύη στον αγώνα των συμβασιούχων των Ο.Τ.Α από σωματεία της ΣΤΑΣΥ



ΨΗΦΙΣΜΑ ΣΩΜΑΤΕΙΩΝ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ ΣΤΑΘΕΡΩΝ ΣΥΓΚΟΙΝΩΝΙΩΝ.
  • Αλληλεγγύη στον αγώνα των συμβασιούχων των Ο.Τ.Α .
  • Μονιμοποίηση των συμβασιούχων τώρα.
  • Μόνιμη & σταθερή δουλειά για όλους!


Η απόφαση της Ολομέλειας του Ελεγκτικού συνεδρίου για τους συμβασιούχους των δήμων οδηγούν στην ανεργία 15.000 συμβασιούχους των δήμων. Με βάση αυτή την απόφαση, παρότι αναγνωρίζεται ότι οι συμβασιούχοι καλύπτουν πάγιες και διαρκείς ανάγκες, οι παρατάσεις των συμβάσεών τους, αλλά και η ρύθμιση του άρθρου 25 του ν. 4456/2017 για την πληρωμή τους, κρίνονται αντισυνταγματικές.
Είναι μια απόφαση που δεν αφήνει κανένα περιθώριο στην κυβέρνηση να συνεχίσει τα παιχνιδάκια σε βάρος των συμβασιούχων, αλλά και σε βάρος του επιπέδου ζωής όλων μας. Η κυβέρνηση αρνείται να περάσει άμεσα νομοθετική ρύθμιση που θα μετατρέπει τις συμβάσεις σε αορίστου χρόνου και ρύθμιση για την πληρωμή των συμβασιούχων όσο διάστημα δούλεψαν κανονικά στους δήμους ή συνεχίζουν να δουλεύουν, υπερασπιζόμενη τα μνημόνια που υπέγραψε με τους δανειστές και την ΕΕ. Για αυτό το λόγο θα μας βρει όλους απέναντί της, γιατί το ζήτημα δεν αφορά μόνο τους χιλιάδες συμβασιούχους των δήμων.
Μας αφορά όλους, καθώς πολλοί δήμοι θα αναγκαστούν να μειώσουν την αποκομιδή των σκουπιδιών, με όλους τους κινδύνους που περιέχει μια τέτοια κατάσταση για τη δημόσια υγεία αλλά και προβλήματα σε κοινωνικές υπηρεσίες και κοινωνικά προγράμματα των δήμων, εφόσον οι παρατάσεις των συμβάσεων θεωρούνται αντισυνταγματικές. Η απόφαση αυτή, σε συνδυασμό με τις αποφάσεις της Περιφέρειας Αττικής και της κυβέρνησης για τη διαχείριση των απορριμμάτων, ανοίγει διάπλατα την πόρτα για την ιδιωτικοποίηση τομέων, όπως η καθαριότητα των δήμων.
Οι εξελίξεις στο θέμα των συμβασιούχων των δήμων είναι ενδεικτικές και σαφές προμήνυμα για το τι θα συμβεί σε όλο το δημόσιο. Άμεση σειρά έχουν και ίδια τύχη προαναγγέλλεται για τους συμβασιούχους των νοσοκομείων, για τους επικουρικούς γιατρούς, για τους αναπληρωτές στην εκπαίδευση. Οι ελαστικές σχέσεις εργασίας στο Δημόσιο επεκτείνονται ραγδαία και αποτελούν μονόδρομο, όσο δεν αμφισβητούνται οι αντεργατικές μνημονιακές πολιτικές, αφού η ίδια η Ο. Γεροβασίλη δηλώνει ότι μόλις 2.500 θέσεις εργασίας αντιστοιχούν φέτος για όλο το Δημόσιο, με δεδομένη την πίστη τους στον κανόνα ότι προσλαμβάνεται 1 για κάθε 4 που αποχωρούν. 
Η κατάσταση που διαμορφώνεται στους δήμους απαιτεί εγρήγορση όλης της εργαζόμενης κοινωνίας και κοινές δράσεις και αγώνες σε κάθε γειτονιά κι εργατικό χώρο, για να αποτραπεί η επίθεση και διάλυση κάθε δημόσιας κοινωνικής υπηρεσίας.
Η ομοσπονδία των εργαζομένων στους δήμους, η ΠΟΕ-ΟΤΑ, αμέσως μετά την ανακοίνωση της απόφασης του Ελεγκτικού Συνεδρίου, προκήρυξε 24ωρη απεργία για την Πέμπτη 22 Ιούνη και πανελλαδική συγκέντρωση στην Αθήνα. Στηρίζουμε την κινητοποίηση και απαιτούμε:
  • Μετατροπή όλων των συμβάσεων σε αορίστου χρόνου.
  • Ξεπάγωμα των προσλήψεων σε όλους τους δήμους και το δημόσιο.
  • Μαζικές προσλήψεις μόνιμου προσωπικού σε δήμους, σχολεία και νοσοκομεία για την πλήρη κάλυψη όλων των αναγκών.
  • Μνημόνια στους πλούσιους, λεφτά για τις ανάγκες μας.

Αθήνα, 21/6/2017