Τρίτη 30 Μαΐου 2017

Παρουσιάζουμε τα δύο τελευταία σχέδια διαπραγμάτευσης ΕΣΣΕ




Όπως σας είχα ενημερώσει σας παρουσιάζω τα δύο τελευταία σχέδια ΕΣΣΕ ώστε να συγκρίνετε μόνοι σας τις διαφορές ανάμεσα σε αυτό που διαπραγματεύονταν το Συνδικάτο με την Διοίκηση και το τελευταίο που ξαφνικά παρουσίασε ο Υπουργός στην τελευταία συνάντηση με τα σωματεία, ενώ δεν ήταν αυτό το θέμα συζήτησης! 


Το πρώτο σχέδιο είναι αυτό που διαπραγματεύονταν το Συνδικάτο με την Διοίκηση της ΟΣΥ και το δεύτερο, είναι το σχέδιο που έστειλε το Υπουργείο σε όλα τα σωματεία της ΟΣΥ και στα μέλη τους.

Κρίναμε σωστό να περάσει το ΔΣ της Δευτέρας ώστε να ενημερωθεί επίσημα το 17μελες, ( άσχετα αν το Υπουργείο για πρώτη φορά έστειλε με e - mail το σχέδιο σε όλους τους συνδικαλιστές ) και μετά να σας παρουσιάσουμε τα δύο τελευταία σχέδια διαπραγμάτευσης ώστε να είστε κι εσείς ενήμεροι γιατο τι ακριβώς συζητιέται. 

Έχω επισημάνει μερικά άρθρα που υπάρχουν διάφορες ανάμεσα στα δύο σχέδια που σας παρουσιάζω :

1. Άρθρο 3
2. Άρθρο 5 - 5.14
3. Άρθρο 6 - Α
4. Άρθρο 7
5. Άρθρο 10
6. Άρθρο 13 - 1,2,3

Διαφορές επίσης υπάρχουν και σε άρθρα της ΕΣΣΕ 2013-14 τα οποία δεν έχουν συμπεριληφθεί καν στην νέα που διαπραγματεύομαστε.

1) Σχέδιο ΕΣΣΕ - υπό διαπραγμάτευση Διοίκησης και Συνδικάτου




2) Σχέδιο ΕΣΣΕ - του Υπουργείου 





Επειδή κάποιοι αμφισβήτησαν το αρχείο exel σε προηγούμενη δημοσίευση θα ήθελα να  κάνω κάποιες διευκρινίσεις :

α) Το προγραμματάκι έχει σκοπό να δώσει το δικαίωμα σε όλους τους συναδέλφους να υπολογίσουν το μηνιαίο έχτρα εισόδημα σύμφωνα με τα ποσά που αναγράφονται στο άρθρο 7 του πρώτου σχεδίου ΕΣΣΕ με το δεύτερο που έχουμε παραπάνω, σε μηνιαία βάση ανάλογα με τον αριθμό διακεκομμένων βαρδιών που κάνει ο καθένας, είτε αυτός είναι 0 είτε είναι 5-6.

β) Το συγκεκριμένο είναι ένα παράδειγμα, είναι προσωπικό και ο αριθμός των 2,5 κατσαρών είναι ο μέσος όρος που εγώ υπολογίζω, καθώς με βάση τον ΓΚΠ μπορεί να φτάσει στις 36 τον χρόνο και όπως γνωρίζουμε δεν εργάζονται όλοι κατσαρές ο καθένας για διαφορετικούς  λόγους.

γ) Οι ιδιαιτερότητες της εργασίας μας είναι πολλές, όλοι γνωρίζουμε ότι το ενιαίο μισθολόγιο τσουβάλιασε την ειδικότητα του οδηγού χωρίς να διαχωρίζει τι όχημα οδηγεί ο καθένας, αλλά και πληρώνει ανάλογα με την εκπαιδευτική βαθμίδα και όχι με την κατηγορία άδειας οδήγησης, έτσι θεωρούμε ότι και το σχέδιο του υπουργείου τσουβαλιάζει με το 7% διότι δεν διαχωρίζει την διακεκομμένη βάρδια με αποτέλεσμα είτε κάποιος κάνει 6 είτε καμία θα πληρωθεί το ίδιο.

δ) Με το 7% επί του βασικού μισθού αρκετοί θα είναι αυτοί που θα βρούνε τον τρόπο να μην κάνουν κατσαρές, επιβαρύνοντας τους υπόλοιπους. 

ε) Υπάρχουν αρκετά αόριστα άρθρα όπου δίνουν το δικαίωμα στην Διοίκηση να τα εφαρμόσει όπως και όποτε θέλει. 

Νίκος Τάσιος οδηγός ΟΣΥ