Παρασκευή 28 Απριλίου 2017

Ύποπτες κυβιστήσεις στο σκάνδαλο για τα χαμένα έσοδα του ΟΑΣΑ


Οι εισαγγελείς διαφθοράς δεν έχουν ασκήσει ποινικές διώξεις σε διευθύνοντες συμβούλους και σε εργαζόμενους της ΣΤΑΣΥ για την υπόθεση της υπεξαίρεσης ποσού που υπερβαίνει το ένα εκατομμύριο ευρώ, παρά τις περί του αντιθέτου διαρροές.


Οι εισαγγελείς διαφθοράς δεν έχουν ασκήσει ποινικές διώξεις σε διευθύνοντες συμβούλους και σε εργαζόμενους της ΣΤΑΣΥ για την υπόθεση της υπεξαίρεσης ποσού που υπερβαίνει το ένα εκατομμύριο ευρώ, σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες του ΣΚΑΪ.

Το μεσημέρι της Πέμπτης, όπως έγινε γνωστό έπειτα από δημοσίευμα του Αθηναϊκού Πρακτορείου Ειδήσεων, οι εισαγγελείς διαφθοράς άσκησαν ποινικές διώξεις σε 12 εργαζόμενους του Μετρό, μεταξύ των οποίων και σε διευθύνοντες συμβούλους της επιχείρησης, κατόπιν έρευνας της Γενικής Επιθεωρήτριας Δημόσιας Διοίκησης, Μάρης Παπασπύρου.

Η κ. Παπασπύρου απεφάνθη πως το 2015 η ΣΤΑΣΥ δεν απέδωσε στον ΟΑΣΑ ποσό 1,2 εκατομμυρίων ευρώ από την πώληση εισιτηρίων, προκαλώντας σοβαρή οικονομική ζημιά στον οργανισμό.

Μετά το πόρισμα των Γενικών Επιθεωρητών, το Διοικητικό Συμβούλιο της ΣΤΑΣΥ διέταξε τη διενέργεια εσωτερικού ελέγχου στην εταιρεία. Ο έλεγχος πραγματοποιήθηκε από ελεγκτές του υπουργείου Οικονομικών, τους οποίους υπέδειξε ο ΟΑΣΑ. Το πόρισμα διαβιβάστηκε εμπιστευτικά στο γραφείο του υπουργού Υποδομών Χρήστου Σπίρτζη στις 14 Φεβρουαρίου.

Σύμφωνα με το πόρισμα, το οποίο αποκάλυψε ο ΣΚΑΪ, τα έσοδα που δεν αποδόθηκαν στον ΟΑΣΑ ανέρχονται σε 17.000 ευρώ κι όχι σε 1,2 εκατ. ευρώ, όπως είχε αποφανθεί η κ. Παπασπύρου και το επιτελείο της.

Παρά το γεγονός πως δεν έχουν ασκηθεί ποινικές διώξεις για την υπόθεση αυτή – τουλάχιστον έως τώρα – την Παρασκευή δημοσιεύματα φιλοκυβερνητικών εφημερίδων υποστήριζαν πως ανάμεσα σε εκείνους που διώκονται ποινικά είναι ο πρώην Διευθύνων Σύμβουλος της ΣΤΑΣΥ και νυν Γενικός Διευθυντής της ΝΔ, Νίκος Παπαθανάσης, αλλά και ο νυν Διευθύνων Σύμβουλος της ΣΤΑΣΥ, Γιώργος Θωμόπουλος, παρά το γεγονός πως ο τελευταίος ανέλαβε τα καθήκοντά του τον Αύγουστο του 2016.

Την άσκηση ποινικών διώξεων ουσιαστικά επιβεβαίωσε ο κ. Σπίρτζης με δηλώσεις του στο Αθηναϊκό Πρακτορείο το απόγευμα της Πέμπτης, υποστηρίζοντας μάλιστα πως τα ποινικά αδικήματα αφορούν στα πεπραγμένα της διοίκησης του κ. Παπαθανάση.

Σύμφωνα με διασταυρωμένες πληροφορίες του ΣΚΑΪ, το μεσημέρι της Παρασκευής, ο κ. Σπίρτζης ζήτησε να δει όλα τα μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου της ΣΤΑΣΥ. Αν και κανείς δεν επιβεβαιώνει τι συνέβη στη συνάντηση, είναι πολύ πιθανό ο υπουργός υποδομών να ζήτησε την παραίτηση της διοίκησης της εταιρείας.


Πληροφορίες μάλιστα αναφέρουν πως για τη συνάντηση αυτή, έχουν ενημερωθεί και αρκετά υψηλόβαθμα στελέχη της κυβέρνησης, τα οποία διαφωνούν με τους χειρισμούς του υπουργού υποδομών στην υπόθεση αυτή.