Κυριακή 26 Μαρτίου 2017

Χώροι αναμονής - Διαλείμματα - Αναμμένοι κινητήρες σε αφετηρίες/τέρματα


Πολλά είναι τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν καθημερινά οι οδηγοί της Ο.ΣΥ καθώς οι συνθήκες εργασίας τους χειροτερεύουν μέρα με τη μέρα.


Κατά την έναρξη της βάρδιας τα άγρια χαράματα ξεκινάει η ημέρα με άγχος καθώς αρκετά είναι τα προβλήματα όταν αρκετά λεωφορεία είτε δεν παίρνουν μπροστά είτε καθυστερούν υπερβολικά να μαζέψουν αέρα (μέχρι και 20΄) αλλά και πολλές ακόμα μικρο βλάβες όπου οι καθυστερήσεις αυτές μειώνουν τον προγραμματισμένο χρόνο της μετάβασης του λεωφορείου στην αφετηρία. 

Ο εκτός ωραρίου εργασίας χρόνος που δίδεται για την προετοιμασία του λεωφορείου, υπό τις σημερινές συνθήκες δεν είναι αρκετός και έτσι οι οδηγοί αναγκάζονται να πηγαίνουν αρκετή ώρα νωρίτερα.

Χώροι αναμονής οδηγών

Οι χώροι αναμονής οδηγών σε αφετηρίες και τέρματα για τους οποίους είναι υπεύθυνη η εταιρία εδώ και αρκετό καιρό έχουν εγκαταλειφθεί ή έχουν αντικατασταθεί με τα παλιά σταθμαρχεία όπου υπάρχει μέσα ένας ψύκτης για νερό (πολλές φορές χωρίς ρεύμα) ενώ ποτέ δεν έχουμε δει συνεργείο καθαρισμού και αρκετές φορές τον καθαρισμό τον έκανε ο Σταθμάρχης υπηρεσίας ή κάποιος οδηγός.

Η εταιρία είναι υποχρεωμένη να παρέχει χώρους αναμονής οδηγών και τουαλέτα σε αφετηρίες και τέρματα αλλά κανείς τους δεν φαίνεται να ενδιαφέρεται για τον οδηγό.

Σε αυτή την απαξίωση συμβάλλουν πολλές φορές και οι Δήμοι που ενώ ζητούν συγκοινωνία για τους δημότες, άλλοι δεν δίνουν ρεύμα άλλοι νερό και άλλοι πάλι τον χώρο τοποθέτησης και αυτό είναι όντως περίεργο καθώς :

Σύμφωνα με το άρθρο 5 του ν. 3920/11 «για την εγκατάσταση από τον ΟΑΣΑ ή τις ΕΠΣΕ στάσεων, στεγάστρων, χώρους αναμονής οδηγών, σταθμαρχεία κ.α δεν απαιτείται έγκριση ή άδεια από την Περιφέρεια, τους Δήμους ή άλλη Δημόσια Αρχή. » 

Παρόλα αυτά οι αρμόδιοι φορείς δεν δείχνουν να ενδιαφέρονται για το προσωπικό κίνησης που κατά τα λεγόμενά τους είναι αυτοί που χάρη στο φιλότιμο τους εκτελείται το συγκοινωνιακό έργο.

Διαλείμματα οδηγών

Οι οδηγοί πλέον είναι αναγκασμένοι να κάνουν τα διαλείμματα τους εντός των λεωφορείων και πολλές φορές μαζί με τους επιβάτες οι οποίοι όπως είναι λογικό δεν μπορούν να γνωρίζουν αν ο οδηγός έχει το διάλειμμα του εκείνη τη στιγμή και θεωρούν υποχρέωση του να απαντάει σε κάθε ερώτησή τους.

Κατά πόσο θεωρείται διάλειμμα αυτό, ειδικά σε ένα επάγγελμα όπως των οδηγών οι οποίοι καθημερινά δίνουν μάχη σε αντίξοες συνθήκες με το κυκλοφοριακό χάος που επικρατεί στην Αθήνα το αφήνουμε στην κρίση σας …

Η έννοια του διαλείμματος για όσους δεν γνωρίζουν είναι :
Άρθρο 4
«Διάλειμμα: Κάθε περίοδος κατά τη διάρκεια της οποίας ο οδηγός δεν επιτρέπεται να οδηγεί ή να εκτελεί κάποια άλλη εργασία και η οποία εξυπηρετεί αποκλειστικά την ανάπαυσή του».

Εδώ και αρκετό καιρό στις βάρδιες των οδηγών δίνεται ο ελάχιστος χρόνος των 20΄ για διάλειμμα χωρίς να λαμβάνεται υπόψιν ότι το λεωφορείο θα πρέπει να μετακινηθεί στο σημείο της επιβίβασης επιβατών για τουλάχιστον 5 λεπτά νωρίτερα με αποτέλεσμα το πραγματικό διάλειμμα να είναι 10 με 15 λεπτά. Σε κάποιες αφετηρίες πάλι όπου δεν υπάρχει αρκετός χώρος στάθμευσης ο οδηγός θα πρέπει να βρίσκεται στο όχημα καθώς θα πρέπει να το μετακινεί συνεχώς.

Σε αρκετές πάλι αφετηρίες όπου ο χώρος στάθμευσης είναι στο σημείο επιβίβασης δεν υπάρχει περίπτωση να κάνει διάλειμμα ο οδηγός καθώς ανάλογα με τις καιρικές συνθήκες θα πρέπει οι επιβάτες να επιβιβαστούν και εδώ είναι ακόμη πιο δύσκολο να απομακρυνθεί από το Λ/Φ καθώς έρχεται αντιμέτωπος με τον κίνδυνο κάποιος τρελός να ανέβει στο τιμόνι με ότι αυτό συνεπάγεται.

Δεν σβήνουν οι κινητήρες των λεωφορείων 

Η έλλειψη των χώρων αναμονής οδηγών σε αφετηρίες και τέρματα εκτός του ότι πολλές φορές οι οδηγοί αναγκάζονται να κάνουν το διάλειμμα με τους επιβάτες εντός λεωφορείου, έχει και περαιτέρω κόστος για την εταιρία καθώς θα πρέπει να είναι συνέχεια αναμμένος ο κινητήρας του Λ/Φ για καλοριφέρ ή air condition εκτός την ηχορύπανση και την ρύπανση του περιβάλλοντος.

Εδώ να σημειώσουμε ότι αρκετές φορές δεν σβήνουν οι κινητήρες λόγω του ότι το Λ/Φ δεν ξαναπαίρνει μπροστά ή  χάνει αμέσως τον αέρα και καθυστερεί να ξαναγεμίσει, οπότε είναι άσκοπο να σβήσει καθώς ο χρόνος αναμονής του στην αφετηρία αντιστοιχεί στον χρόνο που χρειάζεται να ξαναγεμίσει αέρα.

Άσκοπα λοιπόν η εταιρία πολλές φορές καλεί τους οδηγούς να σβήνουν τους κινητήρες στις αφετηρίες, καθώς θα πρέπει να είναι εις γνώσιν της ότι αρκετά οχήματα παίρνουν μπρος με ενίσχυση το πρωί και βγαίνουν έξω με εντολή προϊσταμένων να μην σβήσει ο κινητήρας!

Επίσης λόγω των αρκετών παραπόνων από κατοίκους, ότι οι κινητήρες μένουν σε λειτουργία σε αφετηρίες καλά θα είναι η εταιρία να ελέγξει τα οχήματα, όταν κατά το σβήσιμο του κινητήρα σε πόσα λεπτά χάνουν τον αέρα και  πόσος χρόνος χρειάζεται να έρθει στα προβλεπόμενα επίπεδα, ώστε να μπορεί να ξεκινήσει το όχημα!

Σύμφωνα με τον κανονισμό προσωπικού ο οδηγός σβήνει τη μηχανή εφόσον του το επιτρέπει τεχνική κατάσταση του λεωφορείου !

Όπως αναλύσαμε παραπάνω στο μεγαλύτερο ποσοστό του στόλου της ΟΣΥ δεν το επιτρέπει η τεχνική κατάσταση του λεωφορείου να σβήσει ο κινητήρας και κακώς η διοίκηση ρίχνει για μία ακόμη φορά τις ευθύνες στους οδηγούς.

citybusdrivers