Παρασκευή 10 Μαρτίου 2017

Προσφεύγει στη Διαιτησία η διοίκηση του ΟΑΣΘ, διεκδικώντας 100 εκατ. ευρώ από το ελληνικό Δημόσιο


Έτοιμη να προσφύγει στην Διαιτησία, αν μέχρι τα μέσα Μαρτίου δεν έχει λάβει απάντηση αναφορικά με τις οφειλές, ύψους άνω των 100 εκατ. ευρώ, του ελληνικού Δημοσίου προς τον Οργανισμό Αστικών Συγκοινωνιών Θεσσαλονίκης, είναι η διοίκηση του οργανισμού.

«Στείλαμε την επιστολή στα υπουργεία Οικονομικών και Μεταφορών ζητώντας τις νόμιμες οικονομικές διεκδικήσεις μας για την περίοδο ως τις 6/2 και αν μέχρι τα μέσα Μαρτίου δεν μας απαντήσουν, που δεν το βλέπω, θα προσφύγουμε άμεσα στη Διαιτησία», υπογράμμισε ο πρόεδρός του, Χρήστος Στεφανίδης, μιλώντας στο ΑΠΕ-ΜΠΕ

Και πρόσθεσε: «Στο μεταξύ, εξακολουθούμε να εισπράττουμε το ΦΠΑ με 13% και να τον αποδίδουμε με 24%. Από τις 10/10/2016 θέσαμε το ζήτημα με το ΦΠΑ και ενώ φτιάχτηκε και σχετική ΚΥΑ, τελικά δεν ψηφίστηκε ποτέ».

Όπως επισήμανε, το ελληνικό Δημόσιο οφείλει στον ΟΑΣΘ περισσότερα από 100 εκατ. ευρώ για τη διετία 2015-2016 (47 εκατ. ευρώ και 53 εκατ. ευρώ, αντίστοιχα), πέραν της καταβληθείσας τακτικής οικονομικής επιχορήγησης. Μάλιστα, όπως διευκρίνισε, στο ποσό αυτό προστίθενται και άλλα 14,5 εκατ. ευρώ, που αφορούν οφειλές του ελληνικού Δημοσίου στον οργανισμό για το 2014, για τις οποίες έχει γίνει ήδη προσφυγή στη Διαιτησία και ενώ η υπόθεση συζητήθηκε τον Μάιο του 2016, ακόμη δεν εκδόθηκε απόφαση.

Στο μεταξύ, όπως είπε ο κ. Στεφανίδης, στα προαναφερόμενα ποσά δεν συμπεριλαμβάνονται οι οικονομικές απαιτήσεις του ΟΑΣΘ για τη δωρεάν μεταφορά των ανέργων. «Μόνο για τους δύο πρώτους μήνες του τρέχοντος έτους, ο ΟΑΣΘ επιβαρύνθηκε με τα ποσά 163 προστίμων, που έφεραν στον οργανισμό 113 άνεργοι» υπογράμμισε χαρακτηριστικά ο πρόεδρος του ΟΑΣΘ.

Επίσης, κατά τον κ. Στεφανίδη, ακόμη δεν έχει γίνει κάποια κίνηση εκ μέρους της ελληνικής κυβέρνησης, σχετικά με τη μεταφορά φοιτητών, μαθητών και ΑΜΕΑ, αφού για το μειωμένο εισιτήριο που πληρώνουν θα έπρεπε να έχει υπογραφεί σχετική σύμβαση. Σύμφωνα με τον ΟΑΣΘ, με τα οχήματα του οργανισμού μετακινούνται 85.000 μαθητές και 50.000 φοιτητές, πέραν των πολύτεκνων και ΑμΕΑ.

Πάντως, όπως διαβεβαίωσε ο κ. Στεφανίδης, μέχρι στιγμής ο οργανισμός δεν αντιμετωπίζει πρόβλημα ρευστότητας, σε αντίθεση με ό,τι συνέβαινε στο δεύτερο εξάμηνο του 2016, γεγονός που οφείλεται κυρίως στις μηνιαίες καταβολές παλαιών οφειλομένων του ελληνικού Δημοσίου. Συγκεκριμένα, πέραν των περίπου 3,9 εκατ. ευρώ της μηνιαίας τακτικής επιχορήγησης, στον ΟΑΣΘ καταβάλλονται τους τρεις πρώτους μήνες φέτος, ακόμα περίπου 7,5 εκατ. ευρώ για την εξόφληση προηγούμενων οφειλών.

Υπενθυμίζεται ότι πρόκειται για ένα υπόλοιπο 6 εκατ. ευρώ από τα συνολικά 15,7 εκατ., που είχε αναγνωρίσει το ελληνικό Δημόσιο ως οφειλή από τη διαφορά του ΦΠΑ. Ποσό ύψους 9,7 εκατ. ευρώ είχε δοθεί στο τέλος του 2016 και τα 6 εκατ. ευρώ είχε συμφωνηθεί να καταβάλλονται σε τρεις μηνιαίες δόσεις αρχές του 2017.


Απαντώντας, τέλος, σε σχετική ερώτηση του ΑΠΕ-ΜΠΕ, ο κ. Στεφανίδης σημείωσε ότι για να είναι βιώσιμος ο Οργανισμός «η τιμή του εισιτηρίου θα πρέπει να είναι στο 1,4 ευρώ για όλους, συμπεριλαμβανομένου του ΦΠΑ».