Τετάρτη 22 Φεβρουαρίου 2017

Χ. Σπίρτζης : «Στόχος των επιθέσεων είναι το ηλεκτρονικό εισιτήριο»

ΤΙ ΛΕΕΙ Ο ΣΠΙΡΤΖΗΣ ΣΤΟ «ΕΘΝΟΣ»


22/02/17
Ευθέως συνδέει με την εφαρμογή του ηλεκτρονικού εισιτηρίου το υπουργείο Μεταφορών και Υποδομών την κλιμάκωση των επιθέσεων στα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς, οι οποίες συνεχίζονται με αμείωτη ένταση.
«Οι βανδαλισμοί στα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς σχετίζονται άμεσα με το ηλεκτρονικό εισιτήριο και γι΄αυτό έχουν λάβει τέτοια έκταση το τελευταίο διάστημα. Ωστόσο η κυβέρνηση είναι αποφασισμένη να εφαρμόσει το ηλεκτρονικό εισιτήριο. Εκτιμούμε ότι με την εφαρμογή του θα τερματιστούν και αυτά τα φαινόμενα», επισημαίνει στο «Εθνος» ο υπουργός Μεταφορών, Χρήστος Σπίρτζης.


Το υπουργείο μάλιστα εξετάζει και την ανασύσταση του τμήματος ασφαλείας από εργαζομένους της ΣΤΑΣΥ, αλλά για να γίνει αυτό θα πρέπει να δοθεί το πράσινο φως στην εταιρεία για προσλήψεις.

Γεγονός είναι, πάντως, ότι τον τελευταίο καιρό οι επιθέσεις και οι βανδαλισμοί στις υποδομές του ηλεκτρονικού εισιτηρίου σε σταθμούς και οχήματα έχουν μετατραπεί σε καθημερινό φαινόμενο.

Οι συνεχείς επιθέσεις προκαλούν ανησυχία στις διοικήσεις των συγκοινωνιακών εταιρειών, με στελέχη τους να εκτιμούν ότι, αν το φαινόμενο συνεχιστεί, θα υπάρξει πρόβλημα με την ασφάλιση της σχετικής υποδομής καθώς τα ασφάλιστρα θα φτάσουν σε δυσθεώρητα ύψη.

Συνεργασία με ΕΛ.ΑΣ.

Η προσπάθεια του υπουργείου Μεταφορών και του ΟΑΣΑ, πάντως, να συνεργαστούν στενότερα με την Αστυνομία, προς το παρόν, έχει... σκαλώσει στο Γενικό Λογιστήριο του Κράτους.

Σχετικό προσχέδιο σύμβασης, που είχε ετοιμαστεί προκειμένου να υπογραφεί μεταξύ του ΟΑΣΑ και της ΕΛ.ΑΣ. για τη φύλαξη των συγκοινωνιακών υποδομών, επεστράφη από το ΓΛΚ ως μη σύννομο.

Το προσχέδιο όριζε ότι ο ΟΑΣΑ θα μπορούσε να χρησιμοποιεί αστυνομικούς για τη φύλαξη με αντιστάθμισμα την παροχή ηλεκτρονικών καρτών για την ελεύθερη μετακίνησή τους με τα ΜΜΜ.

Ωστόσο το ΓΛΚ απεφάνθη ότι δεν εγκρίνει την προώθηση σύναψης σχετικής σύμβασης, καθώς θεωρεί την παροχή κάρτας «μη μισθολογική παροχή στους αστυνομικούς» και ως εκ τούτου μη σύννομη.

Το σχέδιο προέβλεπε η Αστυνομία να αντικαταστήσει τις εταιρείες security, οι οποίες έχουν αναλάβει τη φύλαξη σταθμών, συρμών και να καθοριστεί ακριβές σχέδιο φυλασσόμενων εγκαταστάσεων, περιπολιών με χρονοδιαγράμματα και ποσοτικοποιημένους στόχους.

Πλέον αναζητούνται τρόποι ώστε να καταστεί εφικτή η υπογραφή ενός μνημονίου συνεργασίας μεταξύ ΟΑΣΑ και ΕΛΑΣ, που δεν θα προσκρούει σε κωλύματα.


ΑΝΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΙΚΕΣ ΟΙ ΕΤΑΙΡΕΙΕΣ ΦΥΛΑΞΗΣ

Τα 4 εκατομμύρια ευρώ φτάνει το ποσό που δαπανά ετησίως η ΣΤΑΣΥ (Σταθερές Συγκοινωνίες) για εργολαβίες με ιδιωτικές εταιρείες security με στόχο τη φύλαξη των εγκαταστάσεών της, εκ των οποίων τα 2 εκατομμύρια μόνο για την προστασία των σταθμών. Ο υπουργός Μεταφορών, Χρήστος Σπίρτζης, έχει εδώ και καιρό ανακοινώσει την πρόθεση του υπουργείου για αντικατάσταση των ιδιωτικών εταιρειών φύλαξης με αστυνομικούς, κάνοντας λόγο για ακριβές και ελλιπείς υπηρεσίες και αφήνοντας αιχμές για ενδεχόμενο συσχετισμό τους με παλαιότερες βίαιες επιθέσεις στα Μέσα Μεταφοράς.

Βανδαλισμοί σε «Ειρήνη» και «Νέο Φάληρο»

Τεράστιες είναι οι ζημιές που προκαλούν καθημερινά οι δράστες των επιθέσεων στις αστικές συγκοινωνίες τόσο στα οικονομικά των συγκοινωνιακών εταιρειών όσο και στο αίσθημα ανασφάλειας που νιώθουν εργαζόμενοι και επιβάτες που καθημερινά μετακινούνται με αυτά. Με... οπλοστάσιο που περιλαμβάνει βαριοπούλες και μολότοφ καίνε τρόλεϊ και λεωφορεία, ενώ καταστρέφουν ή κλέβουν ακυρωτικά μηχανήματα, τα οποία στη συνέχεια επιδεικνύουν ως... λάφυρα σε ηλεκτρονικές σελίδες του αντιεξουσιαστικού χώρου. Μόνο χθες άγνωστοι προκάλεσαν φθορές σε 21 ακυρωτικά μηχανήματα στους σταθμούς «Ειρήνη» και «Νέο Φάληρο» του ηλεκτρικού σιδηροδρόμου.

Επιθέσεις

Μπαράζ επιθέσεων είχε σημειωθεί όμως και την περασμένη εβδομάδα με καταστροφές νέου και παλαιού τύπου ακυρωτικών μηχανημάτων στο εσωτερικό και συνθήματα και γκράφιτι με σπρέι στο εξωτερικό 16 αστικών οχημάτων μαζικής μεταφοράς. Συγκεκριμένα, μέσα σε χρονικό διάστημα πέντε ωρών άγνωστοι βανδάλισαν οκτώ λεωφορεία και οκτώ τρόλεϊ στο κέντρο της Αθήνας, το Γαλάτσι και το Ιλιον. Να σημειωθεί ότι το κάθε ακυρωτικό μηχάνημα νέου τύπου κοστίζει 1.100 ευρώ και είναι περισσότερο ευάλωτο από τα παλαιά, ενώ στην περίπτωση των θυρών εισόδου-εξόδου σε σταθμούς των μέσων σταθερής τροχιάς το κόστος μπορεί να φτάσει τα 2.000 ευρώ, και σε περίπτωση ολικής καταστροφής το κόστος μπορεί να εκτοξευθεί στα 7.000 ευρώ.

ΜΑΡΙΑ ΛΙΛΙΟΠΟΥΛΟΥ