Σάββατο 7 Ιανουαρίου 2017

Το Ηλεκτρονικό εισιτήριο η Έξυπνη κάρτα το Πολλαπλό και η είσοδος από την μπροστινή πόρτα !!!



Το ηλεκτρονικό εισιτήριο το οποίο θα εφαρμοστεί στα ΜΜΜ της Αθήνας  εντός του 2017  θα αλλάξει τα όσα ξέραμε μέχρι σήμερα όσον αφορά τον τρόπο πληρωμής εισιτηρίων.

Με την έναρξη του νέου ΑΣΣΚ ( Αυτόματο Σύστημα Συλλογής Κομίστρου ) θα διατίθενται τα νέα Μέσα Κομίστρου, η  << Έξυπνη Κάρτα >>  και το  << Πολλαπλό >>.

Τα νέα μέσα κομίστρου θα χαρακτηρίζονται από την υψηλού επιπέδου ασφάλεια δεδομένων και μέσω της χαρτογράφησής τους, θα μπορούν να υποστηρίζουν διαφορετικά κόμιστρα πχ. χρονικής διάρκειας, αποθηκευμένης αξίας κτλ. καθώς και εφαρμογή συστήματος ζωνικού ή απόστασης. 


Η << Έξυπνη Κάρτα >> 


Η << Έξυπνη Κάρτα >> θα είναι μία πλαστική κάρτα στο μέγεθος της πιστωτικής η οποία θα είναι αποκλειστικά προσωπική. Θα περιέχει προσωπικά δεδομένα όπως αριθμό ταυτότητας ή ΑΜΚΑ, φωτογραφία κτλ. και θα αντικαταστήσει κυρίως τις σημερινές κάρτες απεριορίστων διαδρομών. 
Η πλαστική κάρτα θα εκδίδεται σε 350 σημεία και θα επαναφορτίζεται σε χρήμα και σε χρόνο από τα αυτόματα εκδοτήρια στους σταθμούς και στα εκδοτήρια.
Κατά την έκδοση της θα ζητούνται προσωπικά στοιχεία ενώ η φωτογραφία θα βγαίνει στον χώρο έκδοσης χωρίς να χρειάζεται να προσκομίσουν φωτογραφίες οι επιβάτες, η διαδικασία έκδοσης θα διαρκεί μόλις λίγα λεπτά.  
Η δυνατότητα αυτή θα παρέχεται και από ορισμένα εκδοτήρια εισιτηρίων που βρίσκονται σε κεντρικούς δρόμους και σε πλατείες τα οποία θα αντικατασταθούν με νέα πιο ενισχυμένα.

Σε άτομα μικρής ηλικίας που δεν έχουν ταυτότητα ή διαβατήριο, θα ζητείται το ΑΜΚΑ λόγω του ότι η κάρτα θα είναι αυστηρά προσωπική.

Η δυνατότητα έκδοσης κάρτας θα παρέχεται επίσης και μέσω internet όπως επίσης αργότερα και από το κινητό όταν βγει η ανάλογη εφαρμογή.

Η  << Έξυπνη Κάρτα >> θα σου παρέχει την δυνατότητα να πληρώσεις για ένα μήνα, 3 μήνες, 6 μήνες ή ένα έτος και θα ξεκινάει από την ημερομηνία που θα ενεργοποιηθεί δηλαδή αν ενεργοποιηθεί για ένα μήνα στις 10 του μηνός, θα λήγει στις 10 του επόμενου μήνα και  όχι στο τέλος του μήνα. Αυτό σημαίνει ότι δεν θα χρειάζεται κάποιος αναγκαστικά να προλάβει την ενεργοποίηση στις πρώτη του μηνός καθώς δεν χάνει καμία ημέρα.

Εάν χάσει κάποιος την κάρτα θα υπάρχει δυνατότητα άμεσης ακύρωσης μέσω κάποιου τηλεφωνικού αριθμού που θα δοθεί.

Το << Πολλαπλό >>



Το  << Πολλαπλό >>  εισιτήριο θα είναι ένα χάρτινο εισιτήριο που θα αντικαταστήσει το υπάρχον όμως σε άλλη μορφή, δηλαδή θα επικυρώνεται (σκανάρεται) στα μηχανήματα CSC εντός Λεωφορείων - Τρόλεϊ και στους σταθμούς των σταθερών συγκοινωνιών ενώ θα υπάρχει και η δυνατότητα επαναφόρτισης, δηλαδή θα είναι πολλαπλής χρήσης.

Θα είναι για αυτούς που δεν χρησιμοποιούν συχνά τις συγκοινωνίες και θα διατίθεται και στα περίπτερα εκτός των υπόλοιπων σημείων που αναφέραμε παραπάνω.

Τα μηχανήματα επικύρωσης εισιτηρίων CSC

Τα μηχανήματα επικύρωσης εισιτηρίων CSC θα βρίσκονται στις εισόδους- εξόδους των σταθμών όπου θα υπάρχουν οι πύλες με μπάρες και μία πύλη για ΑμεΑ, ενώ σε λεωφορεία και τρόλεϊ ένα σε κάθε πόρτα, αυτό γίνεται για τον εξής λόγο, ο στόχος των Διοικήσεων ΟΣΥ και ΟΑΣΑ είναι να γίνεται η επιβίβαση από την μπροστινή πόρτα όπου και θα επικυρώνει ο επιβάτης το εισιτήριο και κατά την έξοδό του από τις υπόλοιπες πόρτες θα ξανασκανάρεται η κάρτα ώστε να αφαιρείται το ακριβές αντίτιμο ανάλογα με την απόσταση που έχει διανύσει όταν τεθεί η εφαρμογή σε ζώνες.

Είσοδος από την μπροστινή πόρτα


Εκτός από την είσοδο από την μπροστινή πόρτα σε λεωφορεία και τρόλεϊ στόχος των Διοικήσεων ΟΣΥ και ΟΑΣΑ είναι να πουλάνε οι οδηγοί εισιτήρια, ένα μέτρο που εφαρμόζεται εδώ και χρόνια σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες με την διαφορά ότι εκεί υπάρχει ασφάλεια και φυσικά υποδομές που τους επιτρέπουν την εφαρμογή του μέτρου αυτού.

Οι εργαζόμενοι στα λεωφορεία και τρόλεϊ αντιδρούν στο μέτρο της επιβίβασης από την μπροστινή πόρτα καθώς δεν υπάρχει καμία ασφάλεια για τους οδηγούς.  Η αστυνομία αργεί χαρακτηριστικά ενώ δεν υπάρχει και κλειστή καμπίνα οδηγού, ένα πάγιο αίτημα των εργαζομένων.

Δεν είναι δυνατόν να πουλάει ο οδηγός εισιτήρια σε περιοχές όπως Ζεφύρι, Μενίδι κτλ. Όταν δεκάδες κλοπές σημειώνονται καθημερινά σε οδηγούς Ταξί για λίγα ευρώ ακόμα και σε κεντρικά σημεία!

Έτσι ο οδηγός γίνεται στόχος καθώς ο καθένας γνωρίζει ότι πάνω του θα έχει είτε χρήματα είτε εισιτήρια ...

Ένα άλλο πρόβλημα που δημιουργείται και φυσικά δεν έχουν προβλέψει οι αρμόδιοι είναι οι υποδομές όπως οι χώροι αναμονής επιβατών (στάσεις) οι οποίες είναι γεμάτες εμπόδια όπως παράνομα παρκαρισμένα, κάδους απορριμμάτων, κλεισμένοι με κάγκελα  κ.α δείτε μερικά από τα προβλήματα ( εδώ )

Για παράδειγμα όταν η μπροστινή πόρτα πλησιάσει τους επιβάτες για επιβίβαση οι υπόλοιπες θα ανοίξουν είτε στα παρκαρισμένα είτε σε κάδους απορριμμάτων είτε σε διασταυρώσεις, διαβάσεις πεζών, σε κάγκελα που έχουν βάλει οι Δήμοι στα πεζοδρόμια αφήνοντας ουσιαστικά μόλις λίγα μέτρα κενό για τις στάσεις των λεωφορείων ! 

Όλα αυτά θα έχουν ως αποτέλεσμα τραυματισμούς επιβατών με την ευθύνη να μετακυλίεται στον οδηγό !


citybusdrivers