Δευτέρα 19 Σεπτεμβρίου 2016

Οι γερανοί ξανάρχονται στις λεωφορειολωρίδες !!!

Γερανούς για τη φύλαξη των λεωφορειολωρίδων, που εδώ και πολύ καιρό θυμίζουν «ξέφραγο αμπέλι», καθώς και προσλήψεις νέων ελεγκτών κομίστρου για την αντιμετώπιση του προβλήματος της εισιτηριοδιαφυγής, ... επιστρατεύει η διοίκηση του Οργανισμού Αστικών Συγκοινωνιών της Αθήνας (ΟΑΣΑ) προκειμένου να αναστρέψει τη φθίνουσα πορεία και την απαξίωση των μέσων μαζικής μεταφοράς της πρωτεύουσας.

Την ίδια στιγμή, με στόχο να συμπιέσει το λειτουργικό κόστος των συγκοινωνιακών επιχειρήσεων, προωθεί εκτεταμένες συγχωνεύσεις-ενοποιήσεις ομοειδών υπηρεσιών και τομέων, οι οποίοι σήμερα λειτουργούν ξεχωριστά ανά συγκοινωνιακό φορέα (Οδικές Συγκοινωνίες – Σταθερές Συγκοινωνίες).

 Παράλληλα, η διοίκηση του ΟΑΣΑ ανακοίνωσε χτες, ότι επεξεργάζεται σχέδιο για την κυκλοφορία και ηλεκτρικών λεωφορείων στο κέντρο της Αθήνας με στόχο την μείωση της ρύπανσης. Επίσης, διερευνά την εγκατάσταση ειδικών συστημάτων στα τρόλεϊ που θα μετρούν την ατμοσφαιρική ρύπανση, καθώς και την εγκατάσταση στα λεωφορεία άλλων συστημάτων που ελέγχουν τη συμπεριφορά των κινητήρων toyw και θα μειώνουν την κατανάλωση καυσίμων.

Ειδικότερα, όσον αφορά τις λεωφορειολωρίδες που εδώ και πάρα πολύ καιρό «καννιβαλίζονται» συστηματικά, κυρίως από τα Ι.Χ και τα ταξί, η διοίκηση του ΟΑΣΑ σχεδιάζει να βγάλει και πάλι στους δρόμους δέκα γερανούς, οι οποίοι θα απομακρύνουν τα οχήματα που θα σταθμεύουν μέσα σε αυτές και θα λειτουργούν αποτρεπτικά για την κατάληψή τους.

Θα υπογραφεί μνημόνιο

Χαρακτηριστική είναι η περίπτωση του Πειραιά όπου Ι.Χ και ταξί, όχι μόνο κινούνται παράνομα -και χωρίς κανένα αστυνομικό έλεγχο- μέσα στις λεωφορειολωρίδες αντίθετης ροής, αλλά τις χρησιμοποιούν και για στάθμευση!
Για την αποτελεσματική φύλαξη των λεωφορειοδρόμων της Αττικής, των οποίων το συνολικό μήκος ανέρχεται σε περίπου 52 χιλιόμετρα, η διοίκηση του ΟΑΣΑ ετοιμάζεται να υπογράψει σχετικό μνημόνιο (με μετρήσιμα αποτελέσματα) με το υπουργείο Προστασίας του Πολίτη.

Αντίστοιχο μνημόνιο, το οποίο θα περιλαμβάνει συγκεκριμένους αριθμητικούς στόχους, που θα αποτυπώνονται κάθε μήνα σε ειδικές αναφορές, αναμένεται να υπογραφεί και με τη Δημοτική Αστυνομία της Αθήνας. Υπενθυμίζεται, ότι αντίστοιχη συμφωνία με τη Δημοτική Αστυνομία της Αθήνας είχε υπογραφεί και παλαιότερα, όμως το μόνο που ίσχυσε από εκείνη τη συμφωνία ήταν ...η δωρεάν μετακίνηση των δημοτικών αστυνομικών με τα μέσα μαζικής μεταφοράς!

Πρόσληψη 160 ελεγκτών


Στο μεταξύ, με τα έσοδα των συγκοινωνιακών επιχειρήσεων και κυρίως των Οδικών Συγκοινωνιών (λεωφορεία, τρόλεϊ), να έχουν μειωθεί δραματικά, λόγω και της εκτεταμένης εισιτηριοδιαφυγής (εισιτήριο επικυρώνει πλέον κάτω του 30% των επιβατών), η διοίκηση του ΟΑΣΑ προωθεί τη δημιουργία ενιαίου σώματος ελεγκτών κομίστρου. Ήδη, έχει ζητηθεί η πρόσληψη 160 ελεγκτών, προκειμένου να ενισχυθεί ο έλεγχος των εισιτηρίων σε λεωφορεία και τρόλεϊ, ο οποίος σήμερα είναι υποτυπώδης και γίνεται μόνον από 20 ελεγκτές.

Υπενθυμίζεται, ότι τους ελέγχους στις Οδικές Συγκοινωνίες είχε απαξιώσει παλαιότερα με δημόσιες δηλώσεις του ο ίδιος ο υπουργός Μεταφορών, Χρήστος Σπίρτζης, χαρακτηρίζοντας ως «κεφαλοκυνηγούς» τους εθελοντές ελεγκτές.

Πάντως, στην εταιρεία των Σταθερών Συγκοινωνιών (ΣΤΑΣΥ) η κατάσταση εμφανίζεται καλύτερη, καθώς ήδη ο αριθμός των ελεγκτών κομίστρου φτάνει τους 120.

Η διοίκηση του ΟΑΣΑ, ενόψει και της λειτουργίας από τις αρχές του χρόνου του Αυτόματου Συστήματος Συλλογής Κομίστρου (ΑΣΣΚ), σχεδιάζει να χρησιμοποιήσει -μέσω των προγραμμάτων του ΟΑΕΔ- επιπλέον 300 «ελεγκτές», οι οποίοι δεν θα επιβάλλουν πρόστιμα, αλλά θα κάνουν υποδείξεις στο επιβατικό κοινό για την ακύρωση των εισιτηρίων. Για μεταβατικό διάστημα περίπου έξι μηνών (έως το καλοκαίρι του 2017), θα κυκλοφορούν παράλληλα τα γνωστά χάρτινα εισιτήρια, αλλά και τα καινούργια «έξυπνα» εισιτήρια. Όπως εκτιμούν στελέχη του ΟΑΣΑ, το ηλεκτρονικό εισιτήριο αναμένεται να εξαλείψει πλήρως τη λαθρεπιβίβαση στα μέσα σταθερής τροχιάς (μετρό, ηλεκτρικό, προαστιακό).

Ενοποιήσεις και συγχωνεύσεις

Στο μεταξύ, προκειμένου να συμπιέσει ακόμα περισσότερο το λειτουργικό κόστος των συγκοινωνιακών επιχειρήσεων, η διοίκηση του ΟΑΣΑ σχεδιάζει να προχωρήσει μέσα στο αμέσως επόμενο χρονικό διάστημα σε ενοποιήσεις-συγχωνεύσεις υπηρεσιών, που σήμερα λειτουργούν ξεχωριστά σε κάθε εταιρεία. Ήδη, προς την κατεύθυνση αυτή εργάζονται κοινές ομάδες εργασίας, προκειμένου να προσδιορίσουν τους τομείς κοινής δράσης. Μεταξύ άλλων, εξετάζεται να ενοποιηθούν οι υπηρεσίες του μάρκετινγκ, των ελεγκτών κομίστρου και των πληροφοριακών συστημάτων. Σε δεύτερο στάδιο, θα ενοποιηθούν οι τομείς του ανθρωπίνου δυναμικού, των οικονομικών υπηρεσιών και των προμηθειών.