Τρίτη 7 Ιουνίου 2016

Συγκοινωνίες: Τις έφεραν ΣΥΡΙΖΑ στη διάλυση ...


Πέντε χρόνια πίσω γυρίζουν οι αστικές συγκοινωνίες της Αθήνας καθώς επί των ημερών της σημερινής κυβέρνησης των ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ γιγαντώνονται ξανά τα ελλείμματα όπως αναφέρει στην έντυπη έκδοση η εφημερίδα <<ΤΑ ΝΕΑ>>Κώστας Ντελέζος 

Στο υψηλότερο επίπεδο των τελευταίων πέντε ετών βρίσκονται τα ελλείμματα και οι ζημίες στις αστικές συγκοινωνίες, όπως προκύπτει από τα στοιχεία των προϋπολογισμών για το 2016, που δημοσιεύτηκαν στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως.

Ειδικότερα, οι εταιρείες Σταθερές Συγκοινωνίες (μετρό, ηλεκτρικός, τραμ) και Οδικές Συγκοινωνίες (αστικά λεωφορεία, τρόλεϊ), φέτος αναμένεται να καταγράψουν συνολικές ζημίες 77 εκατ. ευρώ.

Αυτό θα είναι και το μεγαλύτερο ύψος ζημιών μετά την ψήφιση του Νόμου Ρέππα το 2011 για την αναδιάρθρωση των αστικών συγκοινωνιών, που είχε ως αποτέλεσμα η εταιρεία του μετρό να καταγράψει λειτουργική κερδοφορία το 2013 και 2014.

Ειδικά στις Οδικές Συγκοινωνίες (ΟΣΥ) δεν έχει καταβληθεί ακόμα η κρατική επιχορήγηση των 84 εκατ. για το 2015, ενώ έχουν παγώσει οι περίπου 450 προσλήψεις οδηγών - τεχνιτών.

Επίσης, οι ελλείψεις σε προσωπικό, ανταλλακτικά, ελαστικά και μπαταρίες έχουν οδηγήσει περίπου 800 λεωφορεία σε κατάσταση αχρησίας, με αποτέλεσμα να παραμένουν καθηλωμένα στα αμαξοστάσια.


Αντίστοιχη είναι η κατάσταση και στα τρόλεϊ όπου λειτουργούν καθημερινά μόλις 180-190 από το σύνολο των 450.