Τετάρτη 8 Ιουνίου 2016

Ζημιές 77 εκατ. για τις αστικές συγκοινωνίες για το 2016

ΕΓΚΡΙΘΗΚΑΝ ΟΙ ΠΡΟΥΠΟΛΟΓΙΣΜΟΙ ΟΣΥ - ΣΤΑΣΥ ΓΙΑ ΤΟ 2016


Της Μαρίας Μόσχου

«Μαύρη τρύπα» 77,2 εκατ. ευρώ θα παρουσιάζουν στο τέλος του χρόνου οι αστικές συγκοινωνίες της Αθήνας, παρά την επιδότηση των 84 εκατ. ευρώ που έχει προϋπολογιστεί, σύμφωνα με τον προϋπολογισμό της ΟΣΥ και της ΣΤΑΣΥ που δημοσιεύτηκαν χθες στο ΦΕΚ.
Η λαθρεπιβίβαση, η έλλειψη ελαστικών, μπαταριών και ανταλλακτικών, η μείωση των εργαζομένων και κατά συνέπεια της καθημερινής επιβατικής κίνησης με τα μέσα μαζικής μεταφοράς, αλλά και η ελαχιστοποίηση των ελέγχων, έχουν κατρακυλήσει τα έσοδα των εταιρειών και τον Απρίλιο. Σύμφωνα με τον προϋπολογισμό ο οποίος εγκρίθηκε από το υπουργείο Οικονομικών η ΣΤΑΣΥ θα έχει έσοδα 111.548.000, έξοδα 144.135.000 και ζημιές 32.587.000. Η ΟΣΥ Α.Ε. θα έχει έσοδα 188.338.600, δαπάνες 233.021.812 και τελικές ζημιές 44.683.212.
Μεγάλο αναμένεται το πλήγμα και από τις απεργίες και τις στάσεις εργασίας που ξεκίνησαν οι εργαζόμενοι με αφορμή την απόφαση της κυβέρνησης να μεταφέρει τον ΟΑΣΑ, την ΟΣΥ και τη ΣΤΑΣΥ στο νέο Υπερ ? Ταμείο Αποκρατικοποιήσεων.


Δηλώσεις


Την ίδια στιγμή ο υπουργός Υποδομών Χ. Σπίρτζης προανήγγειλε χθες τον επανακαθορισμό της λειτουργίας και του σχεδιασμού του τρόπου που υλοποιείται το μεταφορικό έργο στη χώρα. Μιλώντας σε ραδιοφωνικό σταθμό ο υπουργός Υποδομών τόνισε ότι: «Στα ΜΜΜ έχουμε πολλά φαινόμενα που πρέπει να δούμε, να εξετάσουμε και να επανακαθορίσουμε και τη λειτουργία και τον σχεδιασμό, του πώς υλοποιείται το μεταφορικό έργο στη χώρα μας, και τι συνήθειες υπάρχουν σε αυτούς τους χώρους, σε αυτές τις εταιρείες». Αναφερόμενος στις στάσεις εργασίας που κάνουν οι εργαζόμενοι στην ΟΣΥ τόνισε χαρακτηριστικά «προφανώς δικαίωμα των εργαζομένων, των σωματείων τους και των εκπροσώπων τους, είναι να αποφασίζουν κινητοποιήσεις, είναι μέσα στον πολιτισμό μας, είναι στοιχείο της δημοκρατίας μας, είναι αναφαίρετο δικαίωμα του καθένα να συμμετέχει και να διοργανώνει μία απεργία. Από εκεί και πέρα όλοι κρινόμαστε». Επανέλαβε παράλληλα ότι οι αστικές συγκοινωνίες «δεν πρόκειται ποτέ να ιδιωτικοποιηθούν και δεν πρόκειται να ιδιωτικοποιηθούν, γιατί έχουμε ένα κακό παράδειγμα ιδιωτικών αστικών συγκοινωνιών στη Θεσσαλονίκη».