Τετάρτη 8 Ιουνίου 2016

Με Αστική Σήραγγα 3χλμ φτάνει η Αττική Οδός στη Λ.ΒουλιαγμένηςΣτα έργα με Παγκόσμια χρηματοδότηση φιλοδοξεί να εντάξει το Υπουργείο Υποδομών το νέο μεγάλο οδικό έργο της Αθήνας ποου αφορά την επέκταση της Δυτικής Περιφερειακής Υμηττού στη Λεωφόρο Βουλιαγμένης με αστική σήραγγα 3χλμ.
Το έργο έχει στη ειδική σελίδα της Κομισιόν, προς το παρόν δεν ανήκει στα έργα του Πακέτου Γιουνκέρ και αναζητά επενδυτές που θα δουν την ευκαιρία, μέσω αυτής της επένδυσης και θα χρηματοδοτήσουν το έργο.

Σύμφωνα με τα στοιχεία που υπάρχουν το εταιρικό σχήμα που θα δημιουργηθεί θα είναι "υβριδικό", δηλαδή θα περιλαμβάνει την πληρωμή διοδίων αλλά πιθανόν πληρωμές διαθεσιμότητας από το Κράτος. Επιπλέον θα αναζητηθεί χρηματοδότηση από την ΕΕ και την ΕΤΕπ.
Το κόστος έχει εκτιμηθεί σε 450εκ.ευρώ και φιλοδοξεί να λύσει το πρόβλημα της επιβαρυμένης κίνησης στον Καρέα, να αναβαθμίσει τη Λεωφόρο Βουλιαγμένης και να αποτελέσει μελλοντικά τον συνδετήριο κρίκο του Ελληνικού με τα Μεσόγεια και το Αεροδρόμιο Ελ.Βενιζέλος.
Στο Υπουργείο Υποδομών φιγουράρει ως ένα από τα σπουδαιότερα έργα νέας γενιάς που θέλει να υλοποιήσει. Το κόστος του φτάνει τα 450εκ.ευρώ και οι μελέτες που διεξάγονται από τις υπηρεσίες του Υπουργείου Υποδομών είναι υπό διαμόρφωση.
Εφόσον όλα πάνε καλά και βρεθεί χρηματοδότης, έχουν ολοκληρωθεί οι μελέτες, έχει πλήρη αδειοδότηση το έργο, θα δημοπρατηθεί και η φιλοδοξία είναι τα έργα να ξεκινήσουν τον Ιούνιο του 2018. Η διάρκεια των έργων έχει υπολογισθεί σε 4 χρόνια με την λειτουργία να τοποθετείται το 2022.
Στα βασικά χαρακτηριστικά του έργου είναι μία αστική σήραγγα περίπου 3χλμ η οποία θα συνδέει το υπάρχον τμήμα της Περιφερειακής Υμηττού (που λειτουργεί με παραχώρηση μαζί με τον κύριο οδικό άξονα της Αττικής Οδού) και θα καταλήγει στη Λεωφόρο Βουλιαγμένης στο ύψος της Ηλιούπολης.
Από εκεί και έπειτα θα υπάρξει και συνέχεια καθώς απο μόνη της η σήραγγα το μόνο που θα καταφέρει είναι να μεταφέρει την κίνηση από τον Καρέα στη Λ.Βουλιαγμένης.
Η μεγαλύτερη παρέμβαση θα γίνει με την αναβάθμιση της Λ.Βουλιαγμένης σε ελεύθερη λεωφόρο μέχρι την περιοχή του Ελληνικού (Λ.Αλίμου).
Υπάρχει η πιθανότητα να γίνει μία "έξυπνη" παρέμβαση και να "κοπούν" οι αριστερές στροφές σε πρώτη φάση. Το ζητούμενο για το Υπουργείο είναι η παρέμβαση να είναι καταλυτική και να επιλύσει σε σημαντικό βαθμό το πρόβλημα της κίνησης στην ευρύτερη περιοχή.

Νίκος Καραγιάννης-ypodomes.com