Παρασκευή 20 Μαΐου 2016

FOR SALE : Ο.Α.Σ.Α - Ο.ΣΥ - ΣΤΑ.ΣΥ - ΟΑΚΑ - Ο.Σ.Ε - ΕΛ.ΤΑ

Γενικό πωλητήριο
<< Σύμφωνα με το παράρτημα που κατατέθηκε, άμεσα μεταβιβάζονται ΟΑΣΑ, ΟΣΥ, ΟΣΕ, ΣΤΑΣΥ, ΟΑΚΑ και ΕΛΤΑ >>



Αποκαλυπτική για την πορεία των ιδιωτικοποιήσεων ήταν η συζήτηση στις αρμόδιες επιτροπές της Βουλής την Πέμπτη. Σύμφωνα με το παράρτημα που κατατέθηκε, στη νέα «Εταιρεία Δημοσίων Συμμετοχών Α.Ε.» (ΕΔΗΣ) μεταφέρονται άμεσα 6 ΔΕΚΟ, ενώ ακόμη 6 πρόκειται να μεταφερθούν το επόμενο διάστημα. Δείτε λεπτομερώς τι είναι το νέο υπερταμείο Ιδιωτικοποιήσεων

Συγκεκριμένα, στο άρθρο 197 ορίζονται οι αρμοδιότητες της Εταιρείας Δημοσίων Συμμετοχών, θυγατρικής του υπερταμείου Ιδιωτικοποιήσεων. Όπως χαρακτηριστικά αναφέρεται, στις αρμοδιότητές του είναι «Να κατέχει τις συμμετοχές του κράτους σε δημόσιες επιχειρήσεις, να διαχειρίζεται επαγγελματικά και να επαυξάνει την αξία των συμμετοχών αυτών και να τις αξιοποιεί σύμφωνα με τις βέλτιστες διεθνείς πρακτικές και τις κατευθυντήριες γραμμές του ΟΟΣA».

Σύμφωνα με το παράρτημα που κατατέθηκε, άμεσα μεταβιβάζονται ΟΑΣΑ, ΟΣΥ, ΟΣΕ, ΣΤΑΣΥ, ΟΑΚΑ και ΕΛΤΑ, ενώ στο επόμενο διάστημα πρόκειται να μεταβιβαστούν ΕΥΑΘ, ΕΥΔΑΠ, ΕΛΒΟ, ΑΤΤΙΚΟ ΜΕΤΡΟ, ΚΤΙΡΙΑΚΕΣ ΥΠΟΔΟΜΕΣ και ΔΕΗ.

Όσον αφορά την ΔΕΗ, αυτό που πρόκειται να ισχυριστεί η κυβέρνηση είναι πως παρά το γεγονός ότι μεταβιβάζεται στη ΕΔΗΣ, υπάρχει πρόβλεψη για διατήρηση στο δημόσιο του 51% του ΑΔΜΗΕ όπως προβλέπεται σε άλλο άρθρο του πολυνοmοσχεδίου.


Μετά από αντιδράσεις, ο Ευκλείδης Τσακαλώτος κατέθεσε νομοτεχνική βελτίωση, αφαιρώντας από τη λίστα τις 6 ΔΕΚΟ που αναφέρεται στο παράρτημα ότι θα μεταβιβαστούν σε μεταγενέστερο χρόνο.

Ο υπουργός Οικονομικών, επιχείρησε να επεξηγήσει το παράρτημα λέγοντας ότι οι 6 που βρίσκονται στο δεύτερο κομμάτι (ΕΥΑΘ, ΕΥΔΑΠ, ΕΛΒΟ, ΑΤΤΙΚΟ ΜΕΤΡΟ, ΚΤΙΡΙΑΚΕΣ ΥΠΟΔΟΜΕΣ και ΔΕΗ) «είναι υπό συζήτηση, δεν είναι μέρος του νομοσχεδίου. Είναι μέρος της συζήτησης ανάμεσα σε εμάς και τους θεσμούς».


(εκ παραδρομής όπως είπε ο κ. Τσακαλώτος δεν αναφέρεται ο ΟΣΕ, ο οποίος όμως συμπεριλαμβάνεται στις ΔΕΚΟ που μεταφέρονται άμεσα).

Δείτε το παράρτημα που κατατέθηκε στη Βουλή.