Σάββατο 28 Μαΐου 2016

《Υποθηκευμένα》στην τράπεζα Πειραιώς τα χρήματα για τις καθαρίστριες !!!


《Βρώμικο παιχνίδι από εργολάβο και Διοίκηση της Ο.ΣΥ. εναντίον των καθαριστριών》.





Των Αποστόλη Κασιμέρη & Ελένη Μήτσου

Από απόψε το βράδυ, 27 Μαίου, οι καθαρίστριες της Ο.ΣΥ. βρίσκονται ξανά σε κινητοποιήσεις. Συγκεκριμένα προχώρησαν σε επίσχεση εργασίας όταν αποκαλύφθηκε ότι η συμφωνία εργολάβου και Ο.ΣΥ. για το πώς θα πληρωθούν ήταν μια απάτη.

Η συμφωνία – απάτη

Την προηγούμενη Παρασκευή οι καθαρίστριες της Ο.ΣΥ. ανέστειλαν τις κινητοποιήσεις τους όταν η Λινκ Απ (η εργολαβική εταιρία που έχει αναλάβει την καθαριότητα των λεωφορείων της Ο.ΣΥ. και τις εργοδοτεί) προχώρησε στην εξής κίνηση:
Υπέγραψε (παρουσία δικηγόρων) ένα κείμενο σύμφωνα με το οποίο η Λινκ Απ εκχωρούσε στην Ο.ΣΥ. το «εργολαβικό αντάλλαγμα» (δηλαδή τα χρήματα που θα έπαιρνε από την Ο.ΣΥ. σαν αμοιβή για τις υπηρεσίες της) των μηνών Μαρτίου και Απριλίου 2016 (συνολικά 274.606 ευρώ). Στη συνέχεια η Ο.ΣΥ. θα αναλάμβανε την υποχρέωση να πληρώσει με αυτά τα χρήματα τα χρέη της Λινκ Απ προς τις καθαρίστριες. Αν το εργολαβικό αντάλλαγμα των μηνών Μαρτίου και Απριλίου δεν επαρκούσε, η Λινκ Απ δεσμευόταν (στο ίδιο κείμενο) για την εκχώρηση στην Ο.ΣΥ. και των επόμενων «εργολαβικών ανταλλαγμάτων», μέχρι να εξοφληθούν όλα τα χρέη προς τις καθαρίστριες.
Η συμφωνία αυτή προέκυψε μέσα από συνεννόηση της Ο.ΣΥ. με την Λινκ Απ και προαναγγέλθηκε στο ραδιόφωνο από τον κ. Σκουμπούρη (διευθύνοντα σύμβουλο του ΟΑΣΑ)*. Στη συνέχεια η συμφωνία αυτή παρουσιάστηκε στις καθαρίστριες από την Λινκ Απ. Οι καθαρίστριες την είδαν θετικά και συμφώνησαν σε αναστολή της απεργίας τους, για να δείξουν ότι από την πλευρά τους υπάρχει καλή θέληση.

Τι έκρυψαν από τις καθαρίστριες

Τι δεν είπαν εργολάβος και Ο.ΣΥ. στις καθαρίστριες; Ότι το «εργολαβικό αντάλλαγμα», δηλαδή τα λεφτά που παίρνει ο εργολάβος από την Ο.ΣΥ. για το έργο του καθαρισμού είναι «υποθηκευμένα»!
Συγκεκριμένα, η Λινκ Απ έχει πάρει δάνειο από την τράπεζα Πειραιώς ύψους 2,3 εκατ. ευρώ. Το ενέχυρο που έβαλε η Λινκ Απ για να πάρει αυτό το δάνειο, ήταν το «εργολαβικό αντάλλαγμα» που παίρνει από την Ο.ΣΥ. Δηλαδή τα χρήματα για τους μισθούς των καθαριστριών, για το ΙΚΑ τους, κλπ.
Από τη στιγμή που το «εργολαβικό αντάλλαγμα» έχει μπει ως ενέχυρο σε τράπεζα η συμφωνία μεταξύ Λινκ Απ και Ο.ΣΥ. δεν μπορεί να προχωρήσει. Δηλαδή οι καθαρίστριες δεν μπορούν να πληρωθούν! Τα χρήματα ανήκουν στην Τράπεζα Πειραιώς!
Από τη μεριά του εργολάβου είναι προφανές ότι η συμφωνία της περασμένης Παρασκευής έγινε μ’ έναν σκοπό: να εξαπατήσει τις καθαρίστριες και να τις κάνει να σταματήσουν την απεργία!
Η Διοίκηση της Ο.ΣΥ. τι ρόλο έπαιξε σ’ αυτή τη βρώμικη συμφωνία; Γιατί αν δεν είναι συνένοχοι, είναι τουλάχιστον προκλητικά αδιάφοροι! Είναι δυνατόν να μην γνωρίζουν ότι το «εργολαβικό αντάλλαγμα» έχει «υποθηκευτεί» από τον εργολάβο στην Τράπεζα Πειραιώς; Τέτοιες «συμφωνίες» κοινοποιούνται ….

Συνάντηση των καθαριστριών με την Πρόεδρο της Ο.ΣΥ.

Σήμερα το πρωί οι καθαρίστριες της Ο.ΣΥ. πήγαν μαζί με αλληλέγγυους και με τους υπογράφοντες να συναντήσουν την κ. Ζωή Γεωργίου, πρόεδρο της Ο.ΣΥ. και να ζητήσουν ξεκάθαρες απαντήσεις.
Η κ. Γεωργίου ξεκίνησε λέγοντας λίγο πολύ, πως όλα τα «προχωρήματα» στον αγώνα των καθαριστριών (όπως π.χ. ενέργειες με την επιθεώρηση εργασίας που έπαιξαν καθοριστικό ρόλο στη νίκη της απεργίας των καθαριστριών των Γενάρη και στην πληρωμή τους) οφείλονται σ’ εκείνη και πως οι αλληλέγγυοι και οι συνδικαλιστές που τους συμπαραστέκονται είναι εμπόδια.
Προσπαθούσε να συκοφαντήσει αλληλέγγυους και συνδικαλιστές που είναι στο πλευρό τους από το πρώτο βράδυ του αγώνα και κάθε βράδυ και να πείσει τις καθαρίστριες ότι αυτή είναι η «καλή» της υπόθεσης. Φυσικά οι προσπάθειες της δεν απέδωσαν…
Όσον αφορά όμως το θέμα των δεδουλευμένων των καθαριστριών …τίποτα. Σύμφωνα με την κ. Γεωργίου η Ο.ΣΥ. δεν μπορεί να κάνει τίποτα όσο το «εργολαβικό αντάλλαγμα» είναι υποθηκευμένο. Ούτε μπορεί να κάνει χρήση του νόμου 3863/2010 να κηρύξει έκπτωτο τον εργολάβο και να δώσει στις καθαρίστριες τουλάχιστον τους μισθούς των τελευταίων 3 μηνών…
Γιατί; Η αλήθεια είναι, γιατί δεν θέλει!
Αν η Διοίκηση της Ο.ΣΥ. ήθελε να βοηθήσει τις καθαρίστριες, θα έβρισκε και τους νόμους να το κάνει και κυρίως θα προχωρούσε σε απευθείας συμβάσεις μαζί τους (όπως κάνουν φορείς του Υπ. Υγείας) σαν ένα πρώτο βήμα αποκατάστασης των αδικιών που έχουν υποστεί. Αν θέλει, όπως διαρκώς δηλώνει, να βοηθήσει τις καθαρίστριες, έχει τη δυνατότητα ακόμα και τώρα να πάρει τις απαραίτητες αποφάσεις. Είναι απλά και καθαρά θέμα πολιτικής  βούλησης. Το ίδιο ισχύει για το Υπουργείο Μεταφορών.

Νίκη στον αγώνα των καθαριστριών

Ο αγώνας των καθαριστριών συνεχίζεται! Είναι ένας αγώνας εξαιρετικά σκληρός για τα πιο αυτονόητα πράγματα: Να πάρουν οι καθαρίστριες τα δεδουλευμένα τους και τα χρήματα που τους έχει κλέψει ο εργολάβος όλο το προηγούμενο διάστημα!
Είναι ένας αγώνας για την αξιοπρέπεια! Ενάντια σε όλους αυτούς που υποτιμούν τη νοημοσύνη τους, που τους φέρονται σαν σε ανθρώπους 2ηςκατηγορίας, που τις σπρώχνουν στο περιθώριο και ποδοπατάνε τα δικαιώματά τους.

Νίκη στον αγώνα των καθαριστριών!

Όλοι στα αμαξοστάσια για περιφρούρηση!


_______________
*Ο ΟΑΣΑ, είναι ο «όμιλος» στον οποίο ανήκουν η Ο.ΣΥ. (λεωφορεία και τρόλει) και η ΣΤΑ.ΣΥ. (ηλεκτρικός, μετρό, τραμ). Ο κ. Σκουμπούρης, διευθύνων σύμβουλος του ΟΑΣΑ, προανήγγειλε την συμφωνία με τον εργολάβο την Τετάρτη 18/5, στις 7.30 το πρωί σε ραδιοφωνική εκπομπή στον 9,84. Οι καθαρίστριες έμαθαν γι’ αυτή τη συμφωνία το βράδυ της Πέμπτης 19/5 από εκπρόσωπο του ΕΚΑ (Εργατικό Κέντρο Αθήνας) και την Παρασκευή πήγαν στον ΕΚΑ όπου ήρθαν ο Υπεύθυνος της Λινκ Απ Φώτης Μωραίτης και μία από τους δικηγόρους της εταιρίας για να τους δείξουν το κείμενο της συμφωνίας.
ΠΗΓΗ