Σάββατο 18 Ιουνίου 2022

Ακατανόητη και ανεύθυνη η στάση της Διοίκησης της ΟΣΥ να αποσύρει τα μέτρα προστασίας των εργαζομένων στα λεωφορεία.


Πριν λίγες ημέρες η Διοίκηση της ΟΣΥ έδωσε εντολή να αποσυρθούν τα μέτρα ασφαλείας όσον αφορά την απόσταση ασφαλείας του επιβατικού κοινού από τον οδηγό, αδιαφορώντας για την υγεία και την ασφάλειά τους, ενώ παράλληλα τα μέτρα αυτά παραμένουν σε όλους τους εργασιακούς χώρους για την προστασία των εργαζομένων. 

Σύμφωνα με την τελευταία ΠΝΠ 14.06.2022 η χρήση διπλής χειρουργικής μάσκας ή υψηλής προστασίας (FFP2 ή N95) είναι υποχρεωτική για εργαζόμενους και επιβατικό κοινό στις αστικές συγκοινωνίες του ΟΑΣΑ.  Ο ΕΟΔΥ αναγνωρίζει τον αυξημένο κίνδυνο μόλυνσης με τον covid-19 στους εργαζόμενους στα ΜΜΜ.  Όπως αναφέρει: 

  • «ο ιός μεταδίδεται μέσω του αναπνευστικού με σταγονίδια που παράγονται κατά το φτέρνισμα, το βήχα ή την ομιλία. Επίσης μπορεί να μεταδοθεί μέσω επαφής με επιφάνειες επιμολυσμένες με αναπνευστικά σταγονίδια. Ο συνωστισμός των επιβατών στα ΜΜΜ μπορεί να συντελέσει στην διασπορά του ιού
  • Οι εργαζόμενοι στα ΜΜΜ έχουν αυξημένο κίνδυνο να μολυνθούν με το νέο κορωνοϊό».
Πηγή : ΕΟΔΥ
 
Παρόλα αυτά, οι ενέργειες της διοίκησης της ΟΣΥ να αποσύρει τα μέτρα προστασίας για τον οδηγό στα λεωφορεία, τα οποία τον κρατούσαν σε μία ασφαλή απόσταση - σύμφωνα με τις οδηγίες του ΕΟΔΥ - με το επιβατικό κοινό, έρχονται σε πλήρης  αντίφαση !  Η Διοίκηση της ΟΣΥ, ενώ έχει την ιδιαιτερότητα σε σχέση με άλλες εταιρίες να επαναφέρει τον εργαζόμενο που έχει προσβληθεί με τον covid-19 με (PCR) μοριακό τεστ (για την αυξημένη προστασία των υπολοίπων εργαζομένων) και όχι απλά με Rapid test, παράλληλα, αφήνει εντελώς ευάλωτους τους οδηγούς στον κορονοϊό, ιδίως όταν η πληρότητα πλέον στα ΜΜΜ είναι στο 100%. Όπως γνωρίζουμε, παρά την εξέλιξη της τεχνολογίας στην ενημέρωση του επιβατικού κοινού (μέσω τηλεματικής), υπάρχει ακόμα έντονο το φαινόμενο, το επιβατικό κοινό να ζητάει ενημέρωση από τους οδηγούς πλησιάζοντας σε απόσταση  ακόμα και15 cm από το πρόσωπό του! Αυτό εγκυμονεί κινδύνους για την υγεία των εργαζομένων και την υπερμετάδοση του κορωνοϊόυ, καθώς ο οδηγός παραμένει οχτώ ώρες στο λεωφορείο και μεταφέρει τουλάχιστον 1000 επιβάτες κατά την βραδιά του.  Σε αντίφαση έρχεται επίσης, στο ότι στις κτιριακές εγκαταστάσεις της ΟΣΥ (διοικητικά πόστα), παραμένουν τα διαχωριστικά (PLEXIGLASS) για την προστασία των διοικητικών υπαλλήλων και - ορθώς γίνεται αυτό - ενώ στους εργαζόμενους οι οποίοι είχαν στενή επαφή με τον κίνδυνο κατά την διάρκεια της πανδημίας όταν είχαμε ακόμα και θανάτους οδηγών, η αντιμετώπιση είναι ως εργαζόμενοι ενός κατώτερου Θεού. 

Πείτε μας κύριοι της Διοίκησης της ΟΣΥ:

  • Σε ποιους εργασιακούς χώρους γενικά,  έχουν αποσυρθεί τα μέτρα προστασίας των εργαζομένων και εσείς τα αποσύρετε στους πιο ευάλωτους σύμφωνα και με τον ΕΟΔΥ ;
  • Γιατί διαχωρίζετε τους εργαζόμενους στα μέτρα προστασίας τους ;
  • Ο εργασιακός χώρος του οδηγού δεν είναι στο λεωφορείο ;
  • Ποιος θα αναλάβει την ευθύνη σε περίπτωση υπερμετάδοσης του ιού στους εργαζόμενους και τις οικογένειές τους ;
  • Ποιος θα κάνει συγκοινωνία σε περίπτωση υπερμετάδοσης, αφού η επαναφορά στην εργασία με PCR test διαρκεί τουλάχιστον 12 ημέρες ! 

Προφανώς αυτά η κάθε Διοίκηση θα πρέπει να τα λαμβάνει υπόψη πριν προβεί σε οποιαδήποτε ενέργεια και όχι κατόπιν εορτής  ... ας σοβαρευτούμε επιτέλους και ας μην παίζουμε με την υγεία των εργαζομένων του επιβατικού κοινού και των οικογενειών τους, η πανδημία δεν τελείωσε και αυτό το αποδεικνύει η απόφαση να είναι υποχρεωτική η μάσκα στα ΜΜΜ. 

Citybusdrivers