Πέμπτη 10 Φεβρουαρίου 2022

Απάντηση του Γεν. Γραμματέα της ΓΣΕΕ Ν. Κιουτσούκη στην επιστολή της Διοίκησης της Energean προς τον Πρόεδρο και τον Γεν. Γραμματέα της ΓΣΕΕ

Απάντηση του Γεν. Γραμματέα της ΓΣΕΕ, Ν. Κιουτσούκη στην επιστολή της Διοίκησης της Energean προς τον Πρόεδρο και το Γεν. Γραμματέα της ΓΣΕΕ.

Ολοκληρώνοντας την ανάγνωση της, από 26/1/2022, επιστολής σας προς τη ΓΣΕΕ, πρώτη μου σκέψη υπήρξε η επιστροφή της ως ΑΠΑΡΑΔΕΚΤΗΣ… 

Σε κάθε περίπτωση, όμως, με την πεποίθηση πως μια ακόμη συγκεκριμένη απάντηση στα όσα ισχυρίζεστε, θα εισφέρει στην αποδόμηση του διαστρεβλωτικού αφηγήματος της ENERGEAN, καθώς και στην ανάδειξη των καταχρηστικών πρακτικών και αυθαιρεσιών που υιοθετεί στον Πρίνο, επέλεξα να σας απαντήσω.

Από τον Απρίλιο του 2021, οι εργαζόμενοι στα «Πετρέλαια Καβάλας», συσπειρωμένοι στο Σωματείο τους, δίνουν μαζικά και συλλογικά έναν εμβληματικό συνδικαλιστικό αγώνα απέναντι στο περίφημο «Σχέδιο Αναδιάρθρωσης και Εκσυγχρονισμού».

Ο εμβληματικός αγώνας –όσο κι αν η διεύθυνση της ENERGEAN στην Ελλάδα επιχειρεί με λυσσαλέο τρόπο τη σπίλωση, κατασυκοφάντηση και ποινικοποίησή του –των εργαζομένων και του Σωματείου, τα δίκαια αιτήματά του και οι μορφές δράσης έχουν την πλήρη στήριξη, την καθολική συμπαράσταση και ταύτιση τόσο του Οργανωμένου Συνδικαλιστικού Κινήματος της χώρας μας σε κάθε του βαθμίδα (Σωματεία, Εργατοϋπαλληλικά Κέντρα, Ομοσπονδίες ΓΣΕΕ), όσο και των ομοειδών συνδικαλιστικών φορέων σε Ευρωπαϊκό και Παγκόσμιο Επίπεδο (Industrial Global Union, Industrial EuropeanTrade Union, Σωματεία Εργαζομένων Πετρελαίου και Ενέργειας, Ομοσπονδίες από πολλές χώρες).

Όλο το χρονικό διάστημα, βρισκόμαστε σε συνεχή επαφή και συνεργασία με το Σωματείο Εργαζομένων «Το Βαρέλι» όπως και με την Πανελλήνια Ομοσπονδία Ενέργειας (Π.Ο.Ε.).

Είναι ξεκάθαρο ότι το «Σχέδιο Αναδιάρθρωσης», που εκπονήθηκε από την εταιρεία και επιβάλλεται μονομερώς, οδηγεί σε πλήρη υπονόμευση των ενδεδειγμένων κανόνων ασφαλούς λειτουργίας των εγκαταστάσεων, αλλά και σε βίαιη αποδιάρθρωση των εργασιακών σχέσεων παραβιάζοντας την εγχώρια Νομοθεσία, το εν ισχύ Εσωτερικό Κανονισμό και τις σχετικές Διεθνείς Συνθήκες (SEVESO).

Μέσω του «Σχεδίου» αυτού επιβουλεύεστε τη μεταφόρτωση του κόστους των στρατηγικών επιχειρηματικών αστοχιών (όπως η καθυστέρηση με την ανάπτυξη του κοιτάσματος «ΕΨΙΛΟΝ») στους εργαζόμενους, την ώρα μάλιστα που με την εγγύηση του Ελληνικού Δημοσίου η Energean απέκτησε πρόσβαση σε Τραπεζικό Δανεισμό ύψους 100 εκ. € εξασφαλίζοντας την έγκριση της Ε.Ε. λόγω COVID.

Οι δυσμενείς επιπτώσεις και προεκτάσεις του «Σχεδίου» θέτουν σε κίνδυνο την υγεία και ασφάλεια των εργαζομένων, των κατοίκων της ευρύτερης περιοχής αλλά και την περιβαλλοντική προστασία.  

Οι κεκαλυμμένες απολύσεις υπό το «μανδύα» της εκβιαστικής, και όχι εθελούσιας, εξόδου έχουν ως κοινό παρονομαστή την εργολαβοποίηση των εργασιακών σχέσεων αδιαφορώντας για τις συνέπειες της «αποψίλωσης» του έμπειρου και εξειδικευμένου εργατικού δυναμικού σε μια Βαριά Βιομηχανία.

Στην ίδια κατεύθυνση και η μεθόδευση εφαρμογής καθεστώτος εκ περιτροπής εργασίας μέσα από την προσχηματική διαβούλευση για διαθεσιμότητα παραβιάζοντας κάθε έννοια ασφαλούς λειτουργίας.

Παράλληλα, οι απόπειρες χειραγώγησης και οι πρακτικές που υιοθετούνται για την επιβολή του «Σχεδίου» παραπέμπουν σε «σκοτεινές εποχές» με αδιαλλαξία, προβοκάτσιες, προσπάθειες ύπουλης ενεργοποίησης του κοινωνικού αυτοματισμού, απολύσεις για παραδειγματισμό ή εκφοβισμό, ωμές συνδικαλιστικές διώξεις…

Η επιλογή, λοιπόν, της διασάλευσης της εργασιακής ειρήνης και δικαιοσύνης, και κατ΄επέκταση της σύγκρουσης είναι η επιλογή της Διεύθυνσης και όχι των εργαζομένων.

Άλλωστε, όπως παραδέχεστε, στην επιστολή σας, οι εργαζόμενοι και το Σωματείο με γνώμονα τη βιωσιμότητα της επιχείρησης «έβαλαν πλάτη» αποδεχόμενοι (κοινή συμφωνία) μειώσεις μισθών (2016), πάγωμα του Ασφαλιστικού Προγράμματος (2015), ακόμη και απλήρωτες υπερωρίες.

Οι τότε αξιόπιστοι συνομιλητές, ξαφνικά εμφανίζονται σαν «καταληψίες» γιατί τόλμησαν να ορθώσουν το ανάστημά τους και να αντιταχθούν στις αδιανόητες αποφάσεις σας, προβάλλονται ακόμη και ως … «ποινικοί» επειδή στέκονται ανυπέρβλητο «εμπόδιο» στα απεχθή σχέδιά σας. 

Χωρίς καμία αμφιβολία, η περιφρούρηση Ασφαλούς Λειτουργίας ήταν το έσχατο μέσο προκειμένου να διαφυλαχθεί η ασφαλής λειτουργία των εγκαταστάσεων και να αποτραπεί ενδεχόμενο ατύχημα με ανυπολόγιστες συνέπειες το εργατικό δυναμικό και την ευρύτερη περιοχή. Όσο κι αν επιχειρείτε να την παρουσιάζεται προβοκατόρικα ως «κατάληψη», για εμάς αποτελεί μια κορυφαία συνδικαλιστική πράξη ευθύνης που προκλήθηκε από υπαιτιότητα της Διεύθυνσης και των εγκληματικών επιλογών της.

Η πιο αποστομωτική, άλλωστε, απάντηση στους ισχυρισμούς σας είναι ότι, όπως και εσείς παραδέχεστε, κατά τη διάρκεια της περιφρούρησης ασφαλούς λειτουργίας, η παραγωγική δραστηριότητα διεξάγονταν ομαλά, η ετήσια συντήρηση και η εκφόρτωση του αποθηκευμένου πετρελαίου ολοκληρώθηκαν με απόλυτη επιτυχία ενώ έγινε επανεκκίνηση των εγκαταστάσεων.

Αλήθεια, μπορείτε να μας υποδείξετε έστω μία επιχείρηση υπό «κατάληψη» στην οποία υλοποιούνται κρισιμότατες εργασίες με τους δήθεν «καταληψίες» να εργάζονται εξαντλητικά 12ωρα ώστε να βγει η δουλειά; 

Αλήθεια, μπορείτε να μας πείτε τους πραγματικούς λόγους που αποφασίσατε να διακόψετε την παραγωγή, όταν αυτή διεξάγονταν απολύτως ομαλά και αποτελεσματικά; 

Αναφορικά με τα γραφόμενά σας περί δήθεν παρεμπόδισης του ελέγχου από κλιμάκιο του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας, είναι κυριολεκτικά κωμικοτραγικό να υποστηρίζετε ότι το Σωματείο προσπάθησε να παρεμποδίσει έναν έλεγχο που συνιστούσε αγωνιώδες αίτημά του… Αντίθετα, το Σωματείο διαμόρφωσε τις κατάλληλες συνθήκες για να πραγματοποιηθεί ο έλεγχος συνοδεία μεικτού κλιμακίου (Εκπρόσωποι Διοίκησης, Εκπρόσωποι Σωματείου, Αστυνομία).

Για τις ανυπόστατες κατηγορίες που εκτοξεύετε περί άρνησης διαβούλευσης, καθώς και διαπραγμάτευσης για νέα Επιχειρησιακή ΣΣΕ, τα έγγραφα –είτε με τη μορφή επιστολών, είτε με εξώδικα– του Σωματείου καταρρίπτουν έναν ακόμη κατασκευασμένο «μύθο» της Διεύθυνσης.

Το Σωματείο, σε όλη τη διάρκεια των κινητοποιήσεων, σας καλεί σε ουσιαστική διαβούλευση για την εξεύρεση κοινής λύσης ζητώντας, ως έχει δικαίωμα, το συγκεκριμένο σχέδιο διαθεσιμοτήτων και τα οικονομικά στοιχεία. Προφανώς, με ευθύνη της Διεύθυνσης, το σχέδιο και τα οικονομικά στοιχεία ποτέ δεν προσκομίστηκαν υπονομεύοντας την έναρξη κάθε καλόπιστης και ουσιαστικής διαβούλευσης.

Αντίστοιχα και για την υπογραφή νέας Επιχειρησιακής ΣΣΕ υπάρχει η σχετική αλληλογραφία που πιστοποιεί την απροθυμία και την αδιαλλαξία της Διοίκησης. Η απάντηση της Διοίκησης ότι  –άκουσον άκουσον– δεν αναγνωρίζει το επιχειρησιακό Σωματείο είναι μια ακραία έκφανση εργοδοτικής αυθαιρεσίας, ενδεικτική των προθέσεών σας.

Παρά την πρακτική (γνωστή και από την περίπτωση των Λιπασμάτων Καβάλας) των ψευδών μηνύσεων για τη «νομιμοποίηση» απολύσεων συνδικαλιστών και εργαζομένων, το Σωματείο παραμένει στοιχισμένο στην επιλογή της διαβούλευσης για την επίλυση των κρίσιμων ζητημάτων και την υπογραφή νέας Επιχειρησιακής ΣΣΕ.

Οι ενέργειες της Διεύθυνσης, όμως, δεν δείχνουν τον «δρόμο» για διαβούλευση αφού, μέσα από ένα ειδεχθή κυνισμό, μοναδικό στόχο έχουν τη διάλυση του Σωματείου που αποτελεί το μοναδικό πρόσχωμα για τη διάλυση των εργασιακών σχέσεων στον Πρίνο.

Επιπρόσθετα, οι πομπώδεις, σχεδόν μυθιστορηματικές περιγραφές σας, για το περιεχόμενο των κινητοποιήσεων κατά την απαράδεκτη εισβολή δυνάμεων της αστυνομίας στις εγκαταστάσεις του Εργοστασίου δεν σας επιτρέπουν, καθώς δεν υπάρχει καμία καταδικαστική απόφαση, να προχωρείτε στην απόλυση εργαζομένων και συνδικαλιστών. Είναι προφανές ότι λειτουργείτε με τρόπο ετσιθελικό και αυταρχικό παραβιάζοντας για μια ακόμη φορά την εργατική νομοθεσία αλλά και τις δεσμεύσεις που έχετε αναλάβει ως Εταιρεία που λαμβάνει ενισχύσεις λόγω COVID-19.  

Τέλος, μια και, εκτός του κοινωνικού αυτοματισμού, ενεργοποιείτε το τέχνασμα της «δολοφονίας χαρακτήρων» με στόχο τον Πρόεδρο του Σωματείου, οφείλω να σας ενημερώσω ότι ο «θησαυρός» σας είναι άνθρακας! 

Ο συνάδελφος Μ. Κελαϊδάκης, όλα αυτά τα χρόνια, έχει διαγράψει, έξω από λαϊκισμούς και επαναστατικές γυμναστικές, μια ουσιαστική, εποικοδομητική, μετριοπαθή και διαφανή συνδικαλιστική πορεία –στο Σωματείο και στην Π.Ο.Ε.– στο πλαίσιο του διεκδικητικού ρεαλισμού. Μια διαδρομή γνήσιας και άδολης προσήλωσης στις αρχές και τις αξίες του Συνδικαλιστικού Κινήματος με γνώμονα τον εργαζόμενο, την υγεία και ασφάλεια στους χώρους δουλειάς, την εργασιακή δικαιοσύνη και τη βιωσιμότητα των επιχειρήσεων, αφού όπως όλοι γνωρίζουμε επιχειρήσεις δεν μπορούν να υπάρξουν χωρίς εργαζόμενους, όπως και εργαζόμενοι δίχως υγιείς επιχειρήσεις.

Η καθολική αναγνώριση της συνδικαλιστικής προσφοράς του  συναδέλφου Κελαϊδάκη, ανεξαρτήτως παραταξιακής ή πολιτικής τοποθέτησης και η συσπείρωση  των εργαζομένων των Πετρελαίων Καβάλας στο Σωματείο είναι η αδιάσειστη απόδειξη απέναντι στη «λάσπη» που εκτοξεύετε στο πρόσωπό του επειδή επιτελεί το συνδικαλιστικό του καθήκον, αυτό δηλαδή για το οποίο τον επέλεξαν οι συνάδελφοί του να τους εκπροσωπεί.

Ολοκληρώνοντας, σας καλώ έστω και τώρα να διαμορφώσετε τις συνθήκες και να προχωρήσετε σε ένα καλόπιστο και ουσιαστικό διάλογο με το Σωματείο προκειμένου να εξευρεθούν και να εφαρμοστούν κοινά αποδεκτές λύσεις. 

Σε κάθε περίπτωση, οι εργασιακές σχέσεις μακριά από πρακτικές εργολαβοποίησης, η ασφαλής λειτουργία του Εργοστασίου και η σωματική ακεραιότητα των εργαζομένων, καθώς και η τήρηση των ενδεδειγμένων μέτρων περιβαλλοντικής προστασίας είναι για το Σωματείο και  το σύνολο του Οργανωμένου Συνδικαλιστικού Κινήματος ΑΔΙΑΠΡΑΓΜΑΤΕΥΤΑ.

Νικόλαος Κιουτσούκης

Γενικός Γραμματέας ΓΣΕΕ