Τετάρτη 6 Οκτωβρίου 2021

Συνέντευξη το προέδρου του Συνδικάτου Εργαζομένων ΟΑΣΑ Κώστα Σιορίκη στον alpha 9.89 fm [ΗΧΗΤΙΚΟ]

Συνέντευξη του προέδρου του Συνδικάτου Εργαζομένων ΟΑΣΑ Κώστα Σιορίκη στον Alpha 9.89 fm με την Ντίνα Μόσχου ...

Όπως ανέφερε ο κ. Σιορίκης η κατάσταση στα λεωφορεία έχει αλλάξει, μπαίνουμε στην κανονικότητα, ο αριθμός των λεωφορείων έχει αυξηθεί, όπως επίσης και η επιβατική κίνηση η οποία φαίνεται και από την αύξηση των επικυρώσεων των εισιτηρίων. Βέβαια δεν έχουμε φτάσει σε εποχές προ κορωνοϊού, όσον αφορά την επιβατική κίνηση, είμαστε περίπου στο 60%  σε σχέση με πέρσι.

Για τον συνωστισμό, ο πρόεδρος του Συνδικάτου επισήμανε ότι δεν μπορούμε να τον αποφύγουμε σε γραμμές με μεγάλη επιβατική κίνηση, και αυτό οφείλεται και σε καθυστερήσεις δρομολογίων λόγω του ότι δεν είναι ακόμα σε ισχύ ο δακτύλιος και στην μη αστυνόμευση των λεωφορειολωρίδων με αποτέλεσμα την ασυνέπεια των δρομολογίων.

Ο κ. Σιορίκης αναφέρθηκε και στον διαγωνισμό στα νέα λεωφορεία, για τα οποία όπως ανέφερε το ακούμε εδώ και πέντε χρόνια. Απ΄ όσο γνωρίζουμε, έχει τελειώσει η ηλεκτρονική διαβούλευση, θέλω να πιστεύω ότι έχουν εξασφαλιστεί τα χρήματα και θα επικυρωθεί σύντομα ο διαγωνισμός. Πρόκειται για την προμήθεια 770 λεωφορείων (Ηλεκτρικά, Υβριδικά και Φυσικού αερίου) από τα οποία τα 2/3 για την Αθήνα και 1/3 για Θεσσαλονίκη, το πρόβλημα είναι ότι αν ο διαγωνισμός επικυρωθεί αύριο, τα πρώτα λεωφορεία θα έρθουν μετά από 2 χρόνια για να αποσυρθούν και τα παλαιά λεωφορεία του 1994 Euro I τα οποία έπρεπε να αποσυρθούν εδώ και αρκετά χρόνια.

Όσον αφορά τον εμβολιασμό ο κ. Σιορίκης ανέφερε ότι ως Συνδικάτο είχαμε ζητήσει να μας δοθεί προτεραιότητα στον εμβολιασμό όπως να γίνει και εμβολιαστικό κέντρο εντός της εταιρίας, γιατί θεωρούμε ότι με τον εμβολιασμό μπορεί να περιοριστεί η διασπορά του κορωνοϊού. Ως εργαζόμενοι είχαμε λάβει όλα τα μέτρα, και γι΄αυτό είχαμε πολύ χαμηλό ποσοστό διασποράς. Είχαμε κρούσματα αλλά πολύ χαμηλότερα από τον μέσο όρο που αντιστοιχεί στην κοινωνία  Ένα μεγάλο ποσοστό των εργαζομένων έχει εμβολιαστεί, πολλοί περιμένουν γνωματεύσεις γιατρών , άλλοι με τα Rapid Test και προχωράμε.

Για τα προβλήματα όπως με τις νέες προσλήψεις οδηγών ο πρόεδρος του Συνδικάτου είπε ότι δεν έχει ολοκληρωθεί ο διαγωνισμός, αρκετοί οδηγοί από τους νέους παραιτούνται διότι είναι χαμηλός ο μισθός και δεν τους αναγνωρίζεται η προϋπηρεσία λόγω μίας νομοθεσίας του 2016. 

Εμείς - ανέφερε -  έχουμε στείλει έγγραφα στο υπουργείο μεταφορών και εργασίας ώστε να τους αναγνωριστεί η προϋπηρεσία, παρόλο που όλοι συμφωνούν δεν έχει γίνει κάτι ακόμα, θέλω να πιστεύω ότι το υπουργείο μεταφορών είναι προς αυτήν την κατεύθυνση - να τους αναγνωριστεί η προϋπηρεσία - όμως και αυτοί οι οδηγοί δεν επαρκούν, απ΄ ότι βλέπουμε στην γενική κυβέρνηση θα έρθουν άλλες 650 προσλήψεις από του χρόνου για την Ο.ΣΥ και ΣΤΑ.ΣΥ, πιστεύω ότι θα είναι περίπου 350 οδηγοί για την Ο.ΣΥ αλλά και αυτοί δεν φτάνουν καθώς στα 1200 λεωφορεία χρειαζόμαστε ένα συντελεστή που θέλουμε περίπου 3000 οδηγούς ώστε να είναι διαθέσιμα όλα τα λεωφορεία στην κίνηση.

Ένα άλλο πρόβλημα είναι ότι δεν υλοποιείται η ΣΣΕ και δεν μας έχουν καλέσει για υπογραφή νέας ΣΣΕ, πραγματικά δεν υπάρχουν άλλες αντοχές από τους εργαζόμενους, 20 μήνες είμαστε στην πρώτη γραμμή δεν έχουμε σηκώσει κεφάλι και έχει εξαντληθεί και η υπομονή μας. Γι΄ αυτό θέλουμε και πρέπει να υλοποιείται η ΣΣΕ και να μπούμε στην διαδικασία της διαπραγμάτευσης της νέας ΣΣΕ.

Δίνουμε τον καλύτερό μας εαυτό γιατί πραγματικά η Συγκοινωνία είναι Κοινωνικό Αγαθό και δεν πρέπει να το στερείται κανείς, το όραμα των εργαζομένων είναι αξιόπιστη, γρήγορη και φτηνή συγκοινωνία καταλήγει ο πρόεδρος του Συνδικάτου Εργαζομένων ΟΑΣΑ