Τετάρτη 19 Φεβρουαρίου 2020

Πρόγραμμα 70 εκατ. ευρώ για… λίφτινγκ στους συρμούς του Ηλεκτρικού Σιδηρόδρομου
Το πρόγραμμα αφορά μηχανές και περίπου 70 βαγόνια, τα οποία βρίσκονται σε λειτουργία εδώ και 35 χρόνια, από το 1985.


Την προκήρυξη του διαγωνισμού για την αναβάθμιση των παλαιότερων συρμών του ηλεκτρικού (γραμμή 1 του Μετρό) ετοιμάζει η ΣΤΑΣΥ υλοποιώντας ένα πρόγραμμα κόστους 70 εκατ. ευρώ που σχεδιαζόταν ήδη από πέρσι. 

Το πρόγραμμα αφορά μηχανές και περίπου 70 βαγόνια, τα οποία βρίσκονται σε λειτουργία εδώ και 35 χρόνια, από το 1985. Η κίνηση αυτή θεωρείται επιβεβλημένη, καθώς τα συγκεκριμένα βαγόνια έχουν εξαντλήσει το χρόνο ζωής τους, που υπολογίζεται στα 30 με 35 χρόνια. 

Σύμφωνα με πληροφορίες η αναβάθμιση των συρμών θα είναι τόσο λειτουργική όσο και αισθητική. Βασικοί στόχοι είναι η επιμήκυνση της ζωής των βαγονιών, η βελτίωση της λειτουργίας τους αλλά και η μείωση του κόστους ενέργειας και συντήρησης. 

Σε αχρηστία σχεδόν οι μισοί συρμοί
Τα πιο σημαντικά προβλήματα παρουσιάζονται στα συστήματα έλξης, λόγω των οποίων πολλοί συρμοί έχουν τεθεί σε αχρηστία. Είναι χαρακτηριστικό πως από το σύνολο των 44 συρμών του ΗΣΑΠ, μόλις 21 λειτουργούν καθημερινά και δύο ακόμη βρίσκονται σε εφεδρεία. 

Προβλέπονται αλλαγές σε όλα τα ηλεκτρονικά και ηλεκτρομηχανολογικά συστήματα των συρμών. Ακόμη, για την άνεση των επιβατών, προβλέπεται η εγκατάσταση κλιματισμού νέα γενιάς, νέες πόρτες και οθόνες πληροφόρησης του κοινού όπως αυτές που έχουν οι συρμοί των γραμμών 2 και 3 του Μετρό. 

Πηγή