Τετάρτη 27 Μαρτίου 2019

Οι εταιρείες που μοιράζουν μπόνους στους εργαζόμενουςΣημαντικές οικονομικές ενισχύσεις παρέχουν στους εργαζόμενους τους πολλές επιχειρήσεις, επιβραβεύοντας τους με αυτό τον τρόπο για την πολύ οικονομική πορεία που καταγράφουν, παρά την κρίση και συμβάλλοντας παράλληλα στην ενίσχυση του οικογενειακού τους εισοδήματος. 


Από διανομή χρημάτων υπό τη μορφή μπόνους στο τέλος κάθε χρονιάς, μέχρι υποτροφίες αλλά και την χορήγηση άτοκων δανείων, οι ελληνικές επιχειρήσεις μέσα από τις επιχειρησιακές συμβάσεις που έχουν συνάψει, φροντίζουν να επιβραβεύουν το προσωπικό τους, καθώς θεωρούν ότι οι εργαζόμενοι είναι η κινητήριος δύναμη μιας επιχείρησης.

Kαρέλιας

Γνωστή για τα μεγάλα μπόνους που μοιράζει κάθε χρόνο, η καπνοβιομηχανία Καρέλιας μοίρασε στο τέλος του 2018 το συνολικό ποσό των 3,7 εκατ. ευρώ σε εργαζόμενους και κοινωφελή ιδρύματα.

Μερικές από τις παροχές που έδωσε φέτος η καπνοβιομηχανία είναι μεταξύ άλλων:
 • 900 ευρώ ως επίδομα παρουσίας.
 • Έκτακτη οικονομική ενίσχυση 1.500 ευρώ για κάθε εργαζόμενο που σπουδάζει σε κρατικό Πανεπιστήμιο ή ΤΕΙ.
 • 1.300 ευρώ επιπλέον μισθού για κάθε εργαζόμενο.
 • Έκτακτο βοήθημα 450 ευρώ σε όσους έχουν από 2 ανήλικα παιδιά και πάνω.

Παπαστράτος

Μπόνους συνολικής αξίας 1.000.000 ευρώ, σε μετοχές, ανακοίνωσε προ ημερών στους εργαζόμενούς της η εταιρεία Παπαστράτος. 

Με τον τρόπο αυτό η εταιρεία επιθυμεί να επιβραβεύσει το προσωπικό της για την εξαιρετική απόδοση και τα πολύ θετικά αποτελέσματα του 2018, στον εμπορικό τομέα, καθώς και για τον επιτυχημένο μετασχηματισμό του εργοστασίου σε αποκλειστικό κέντρο παραγωγής ράβδων θερμαινόμενου καπνού.

Σε όλους τους εργαζόμενους η εταιρεία έδωσε μετοχές, αξίας άνω των 1.000 ευρώ, της μητρικής εταιρείας Philip Morris International, ανεξάρτητα με τη θέση, το μισθό ή την προϋπηρεσία. 

Βιβεχρώμ

Μπόνους μοιράζει στους εργαζόμενους της η βιομηχανία χρωμάτων Βιβεχρώμ. Στην επιχειρησιακή σύμβαση που υπεγράφη με τους εργαζομένους προβλέπει:
 • Γαμήλιο δώρο 150 ευρώ.
 • Επίδομα γέννησης παιδιού 300 ευρώ.
 • Επίδομα ημερήσιας διατροφής 2 ευρώ (σε είδος). Το επίδομα αυτό ειδικά για τους μήνες Απρίλιο και Δεκέμβριο προσαυξάνεται κατά 170 μηνιαίως.
 • Επίδομα 100 ευρώ εάν η κερδοφρία ξεπεράσει κατά 2% τον συμφωνημένο στόχο.
 • Έκτακτο επίδομα 50 ευρώ κάθε Σεπτέμβριο.
 • Επίδομα χρήσης Η/Υ 15% επί των βασικών μισθών.
 • Επίδομα 30 ευρώ για κάθε παιδί έως 18 ετών με δωροεπιταγή για αγορά σχολικών ειδών. 

Μέλισσα Κίκιζας

Αποτελεί μία από τις ισχυρότερες βιομηχανίες της χώρας, η οποία σύμφωνα με τα στελέχη της, οι εργαζόμενοι της αμείβονται με ελάχιστο μισθό κατά 70% μεγαλύτερο από αυτόν που ορίζουν οι συλλογικές συμβάσεις εργασίας.

Η Μέλισσα Κίκιζας τα τελευταία χρόνια καταβάλλει σε όλους τους εργαζόμενους τουλάχιστον 50% του μηνιαίου μισθού ως ετήσιο bonus για την επιτυχημένη πορεία της εταιρίας.

Παρά τη συνεχιζόμενη οικονομική κρίση, η εταιρία προχωρά κάθε χρόνο σε αυξήσεις μισθών. Μετά την παρέλευση του πρώτου διμήνου εργασίας, παρέχει σε κάθε εργαζόμενο ολοκληρωμένο πρόγραμμα ιδιωτικής ασφάλισης σε μια από τις μεγαλύτερες ασφαλιστικές εταιρίες.

Κάθε εργαζόμενος, εάν το επιθυμεί, μπορεί να εντάξει και την οικογένειά του στον ίδιο ιδιωτικό ασφαλιστικό φορέα, με μικρό αντίτιμο. 

 Άδειες μετ’ αποδοχών σε εργαζόμενους που ολοκληρώνουν τις σπουδές τους (π.χ. εξετάσεις), καθώς και χαμηλότοκα δάνεια με ευνοϊκούς όρους αποπληρωμής, εφόσον συντρέχει ανάγκη.

Landis+Gyr

Η απόφαση της πολυεθνικής Landis+Gyr να μεταφέρει τις γραμμές παραγωγής της από το εργοστάσιο της Ελβετίας στη μονάδα της θυγατρικής Landis+Gyr ΑΕ στην Κόρινθο, έφερε χαμόγελα στην τοπική κοινωνία.

Στους εργαζόμενους της μονάδας δόθηκε έκτακτο οικονομικό βοήθημα 290 ευρώ, ενώ διανέμεται και μπόνους το οποίο για το 2018 ενσωματώθηκε στις τακτικές αποδοχές των εργαζομένων.

Τυράς

Μπόνους 1,5 εκατ. ευρώ μοίρασε το 2018 στους εργαζόμενους η βιομηχανία Τυράς λόγω των πολύ καλών αποτελεσμάτων και της κερδοφορίας που παρουσίασε.

Έτσι το 90% των εργαζομένων πήρε ως bonus ένα μισθό και το 50% αυτού και δεύτερο μισθό.

Η χορήγηση των οικονομικών ενισχύσεων θα συνεχιστεί, ενώ χορηγούνται και άτοκα δάνεια.

Άτοκα δάνεια για πληρωμή του ΕΝΦΙΑ

Άτοκα δάνεια στους εργαζόμενους του, χορηγεί ο Διεθνής Αερολιμένας Αθηνών προκειμένου να καλύψουν τις φορολογικές τους υποχρεώσεις (ΕΝΦΙΑ, έκτακτη εισφορά κλπ).Το ποσό του δανείου ανέρχεται μέχρι δύο ονομαστικούς μηνιαίους μισθούς (μεικτούς) με συνολικό ανώτατο όριο τα 5.000 ευρώ. Το επιτόκιο είναι μηδενικό και η διάρκεια του μέχρι 18 μήνες.

Επαναφορά του 13ου και 14ου μισθού

Επαναφορά του 13ου και 14ου μισθού προβλέπει η σύμβαση που υπέγραψαν οι εργαζόμενοι και η διοίκηση του ΟΛΠ (Cosco). Λόγω του καθεστώτος του ΟΛΠ ως εταιρείας του Δημοσίου είχαν κοπεί ο 13ος και 14ος μισθός, οι οποίοι τώρα επανέρχοναι.

Σημειώνεται ότι ο πρώτος μισθός απόφοιτου Γυμνασίου, χωρίς προϋπηρεσία και οικογενειακές υποχρεώσεις, καθορίστηκε με τη σύμβαση στα 1.100 ευρώ.

Επίσης, θεσμοθετήθηκαν κοινωνικές παροχές, όπως επιδόματα βρεφονηπιακού σταθμού και κατασκηνώσεων, κάλυψη πρόσθετης νοσοκομειακής και εξωνοσοκομειακής περίθαλψης κ.ά.