Τρίτη 11 Σεπτεμβρίου 2018

ΟΣΥ: Με ελλείψεις η έναρξη του χειμερινού προγράμματος



Της Μαρίας Μόσχου
Με σημαντικές ελλείψεις κάνει σήμερα «πρεμιέρα» το χειμερινό πρόγραμμα λεωφορείων και τρόλεϊ με την διοίκηση να προχωρά σε αλλαγές της τελευταίας στιγμής που ωστόσο δεν φαίνεται να δίνουν λύση στις ατελείωτες αναμονές των επιβατών  στις στάσεις.


Ήδη σε πολλές γραμμές από την προηγούμενη εβδομάδα  που επέστρεψαν οι αδειούχοι του Αυγούστου δημιουργούνται τεράστιες ουρές και η ταλαιπωρία των επιβατών χτυπάει … κόκκινο καθώς η συχνότητα  των λεωφορείων από 10 λεπτά, εμφανίζει καθυστερήσεις έως και μισή ώρα.

Η διοίκηση αποφάσισε να μεταφέρει 69 οδηγούς και 50 βάρδιες από τα αμαξοστάσια του Βοτανικού  (όπου έχουν μετεγκατασταθεί  μετά το κλείσιμο του Ελληνικού) στο αμαξοστάσιο των Άνω Λιοσίων χωρίς ωστόσο  να λύνεται το πρόβλημα της έλλειψης λεωφορείων.

Αξιοσημείωτο είναι ότι χθες στο αμαξοστάσιο της Π. Ράλλη ήταν διαθέσιμα 125 λεωφορεία ενώ οι ανάγκες του χειμερινού προγράμματος απαιτούν 180 λεωφορεία. Αυτό σημαίνει ότι το αμαξοστάσιο  θα πρέπει να προχωρήσει στην ματαίωση αρκετών δρομολογίων προκαλώντας σημαντικές καθυστερήσεις στις διελεύσεις οχημάτων κατά την πρώτη ημέρα έναρξης της σχολικής χρονιάς.

Αλλά και στο αμαξοστάσιο των Άνω Λιοσίων χθες υπήρχαν διαθέσιμα 155 λεωφορεία όταν η εκτέλεση του προγράμματος απαιτεί 170  για την ομαλή εκτέλεση του καθημερινού προγράμματος.

Δεν είναι τυχαίο ότι λόγω της έλλειψης λεωφορείων χθες στην γραμμή Β5 ΣΤ. ΛΑΡΙΣΗΣ – Λ. ΑΛΕΞΑΝΔΡΑΣ – ΑΓ. ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ που πρέπει να εκτελείται με διπλό λεωφορεία «νταλίκα», είχε δρομολογηθεί 12μετρο όχημα με αποτέλεσμα οι επιβάτες να είναι στοιβαγμένοι ο ένας πάνω στον άλλο..

Πολλοί οδηγοί χαρακτηρίζουν καθημερινό φαινόμενο τον συνωστισμό των επιβατών στις στάσεις περιμένοντας το λεωφορείο για  αρκετές λεωφορειακές γραμμές της Αθήνας, και ειδικά στους τερματικούς σταθμούς του μετρό, λόγω της αραιής συχνότητας των δρομολογίων.

Λεωφορεία 20ετίας στο κέντρο της Αθήνας

Με τις αλλαγές μετά το κλείσιμο του αεροδρομίου του Ελληνικού αλλά και με αποφάσεις που έχουν ληφθεί τα τελευταία χρόνια σε πολλές γραμμές του κέντρου της πόλης έχουν δρομολογηθεί λεωφορεία παλιάς τεχνολογίας, τουλάχιστον 20ετίας,  που επιβαρύνουν σημαντικά την ατμοσφαιρική ρύπανση.

Παράλληλα τα ίδια λεωφορεία δρομολογούνται από και προς το αεροδρόμιο παρά το γεγονός ότι αποτελούν την πρώτη εικόνα των τουριστών για την Αθήνα.

Αντίθετα τα καινούργια λεωφορεία φυσικού αερίου έχουν δρομολογηθεί σε Άνω Λιόσια, Μενίδι, Μάνδρα και Μαγούλα, και πολλά από αυτά να γίνονται συχνά στόχοι χρηστών ναρκωτικών ή αθίγγανων προκαλώντας τους σημαντικές ζημιές!

Η τακτική αυτή γεννά ερωτήματα για την ορθότητα της λήψης αποφάσεων στη δρομολόγηση των λεωφορείων τη στιγμή μάλιστα που γίνονται εξαγγελίες για προμήθεια νέων λεωφορείων αντιρρυπαντικής τεχνολογίας.