Δευτέρα 9 Ιουλίου 2018

Οι οδηγοί καλούνται να αλλάξουν την νοοτροπία ... των επιβατών ! Είμαστε στο σωστό δρόμο ...



Την νοοτροπία ετών καλούνται να αλλάξουν οι οδηγοί της ΟΣΥ καθώς με εντολή της εταιρίας θα πρέπει να επιβιβάζουν το επιβατικό κοινό από την πρώτη πόρτα στα λεωφορεία και τρόλεϊ.

Εμείς το γνωρίζαμε, ότι τελικά θα είμαστε μόνοι μας για να αντιμετωπίσουμε και αυτό το δύσκολο έργο που ο ΟΑΣΑ μας ανέθεσε εντελώς ξαφνικά και χωρίς προειδοποίηση, την είσοδο των επιβατών από την πρώτη πόρτα. 

Παρόλο που οι τεχνικές οδηγίες αναφέρουν ότι θα πρέπει να γίνουν αρκετά πράγματα για την εφαρμογή του μέτρου, τελικά η μόνη οδηγία που εφαρμόζεται με επιτυχία είναι αυτή προς τους οδηγούς, φυσικά όπως βλέπετε στο παρακάτω έγγραφο,  δεν γίνεται λόγος για επιστημονική μελέτη όπως ακούστηκε ...

Ήδη πέρασε μία εβδομάδα από την εφαρμογή του μέτρου το οποίο γίνεται με σκοπό την συντονισμένη αντιμετώπιση της εισιτηριοδιαφυγής όπως αναγράφεται, ενώ τα επικυρωτικά μηχανήματα δεν τοποθετήθηκαν πλησίον της πρώτης θύρας του οχήματος, ούτε τα αυτοκόλλητα «ΜΟΝΟ ΕΙΣΟΔΟΣ - ΜΟΝΟ ΕΞΟΔΟΣ» έχουν τοποθετηθεί σε όλα τα οχήματα, η πληροφόρηση εντός των οχημάτων δεν γίνεται ηχητικά μέσω τηλεματικής η οποία θα μπορούσε να βοηθήσει στην διαδικασία, υπάρχουν μόνο μηνύματα στις οθόνες της τηλεματικής, λες και κάποιος θα καθίσει να τα διαβάσει.

Οι οδηγοί λοιπόν καλούνται να «συμμορφώσουν» τους επιβάτες σύμφωνα με τις οδηγίες του ΟΑΣΑ και η μοναδική οδηγία που τους δόθηκε είναι η διαδικασία του ανοίγματος των θυρών, παρόλο που ακούστηκε να ελέγχει, αυτό δεν έχει δοθεί εγγράφως !

Το ότι ακούστηκε για κάποιο επίδομα για να ελέγχουν οι οδηγοί είναι υπαρκτό, έχει προταθεί από το 2016 σε ΣΣΕ η οποία δεν έχει υπογραφεί ακόμα, στο συγκεκριμένο επίδομα οι εργαζόμενοι δεν ήταν από την αρχή θετικοί, ίσα - ίσα που δεν συμφωνούν να κάνουν έλεγχο οι οδηγοί καθώς δεν τους έχουν καμία αρμοδιότητα. Παρόλα αυτά αρκετοί είναι αυτοί που σκέφτονται ότι το μέτρο αυτό κολλάει στο συγκεκριμένο επίδομα λόγω των οδηγών, τα γεγονότα όμως ανατρέπουν αυτό το σκεπτικό καθώς οι οδηγοί εφαρμόζουν ήδη στην πλειοψηφία τους την οδηγία και χωρίς επίδομα ... τα εμπόδια όμως είναι αλλού, είναι στο επιβατικό κοινό στις υποδομές και στην προχειρότητα από τους αρμόδιους φορείς.

Τα προβλήματα που δημιουργήθηκαν αυτές τις ημέρες είναι αρκετά, ιδίως σε λεωφ. γραμμές με μεγάλη επιβατική κίνηση, καθώς το επιβατικό κοινό ναι μεν εισέρχεται από την πρώτη πόρτα αλλά μένει εκεί, δεν προχωράει στο βάθος του λεωφορείου, η πρώτη πόρτα μπλοκάρει και το λεωφορείο από την μέση και πίσω είναι άδειο, οι οδηγοί καλούνται να ενημερώνουν έναν έναν τους επιβάτες να προχωρούν στους διαδρόμους και εκεί θα μπορούσαν οι αρμόδιοι να βοηθήσουν μέσω ηχητικών μηνυμάτων πράγμα που δεν γίνεται, συνεπώς το μέτρο αυτό δεν μπορεί να εφαρμοστεί σε αυτές τις γραμμές αλλά και σε πολλές άλλες που δεν υπάρχουν οι κατάλληλες υποδομές στις στάσεις όπως σε δημοσίευμά μας έχουμε αναφέρει.

Σίγουρα υπάρχουν και αντιδράσεις, αλλά και επιβιβάσεις από τις άλλες πόρτες και το ερώτημα είναι το εξής : θα πρέπει ο οδηγός να αλλάξει την νοοτροπία των επιβατών ή ο οργανισμός να κάνει τις απαραίτητες ενέργειες με σωστή πληροφόρηση να πείσει τον επιβάτη να αλλάξει νοοτροπία και να εφαρμόσει το μέτρο της επιβίβασης από την πρώτη πόρτα ;

Σύμφωνα με τον ΟΑΣΑ τα αποτελέσματα είναι ενθαρρυντικά και παρακολουθεί διαρκώς όπως λέει το συγκοινωνιακό έργο μέσω τηλεματικής!

Εμείς οι οδηγοί που δεν το παρακολουθούμε μέσω τηλεματικής αλλά το βιώνουμε, βλέπουμε ότι πράγματι οι επικυρώσεις των εισιτηρίων παρουσιάζουν μεγάλη αύξηση, όμως οι επικυρώσεις δεν αντιστοιχούν ούτε στο 1/3 των επιβατών που έχουμε μεταφέρει στην βάρδια μας, συνεπώς οι επικυρώσεις οφείλονται κυρίως στους κατόχους μηνιαίας κάρτας, ανέργων κτλ ή επιβατών που είχαν κάνει ήδη χρήση τα μέσα σταθερής τροχιάς και δεν έκαναν δεύτερη επικύρωση κατά τη μετεπιβίβαση συνεπώς  η αύξηση των επικυρώσεων δεν συνοδεύεται και από την ανάλογη αύξηση των εσόδων.

Το πόσοι επιβάτες επιβιβάζονται στα λεωφορεία και τρόλεϊ φυσικά και δεν φαίνεται από την τηλεματική, στην ουσία με έναν υποτυπώδες έλεγχο αυτή η αύξηση των εσόδων θα είχε ξεπεραστεί ...

Θα πρέπει όμως να δούμε και το κόστος, διότι δεν είναι λίγες οι καθυστερήσεις δρομολογίων, άρα ως συγκοινωνιακός φορέας δεν είσαι συνεπείς στις αναχωρήσεις αλλά υπάρχουν και αρκετά δρομολόγια που έχουν χαθεί λόγω των καθυστερήσεων ! Συνέπεια της προχειρότητας, η ταλαιπωρία των επιβατών που καλούνται να περιμένουν για ώρες στις στάσεις το λεωφορείο, η καθυστέρηση στις στάσεις για επιβίβαση από την πρώτη πόρτα με αποτέλεσμα να αργούν να πάνε στις δουλειές τους και επιτίθενται φραστικά στους οδηγούς ή εξάντληση των οδηγών που δεν σταματούν ούτε για 5΄ στις αφετηρίες και καλούνται να οδηγούν ασταμάτητα για ώρες έχοντας την ευθύνη για την ασφάλεια των επιβατών, χωρίς χώρους αναμονής να κάνουν το διάλειμμα τους, χωρίς ψύκτες νερού στις αφετηρίες, χωρίς τα κατάλληλα καθίσματα, χωρίς την κατάλληλη θερμοκρασία εντός του οχήματος κτλ.

Ίσως και σε αυτό, ως Χώρα, έχουμε την πρωτιά  ... βάλαμε τον οδηγό λεωφορείου να αλλάξει την νοοτροπία των επιβατών  ...






citybusdrivers