Σάββατο 31 Μαρτίου 2018

Praktiker: Κάντε ποδήλατο, όχι απεργία

Το σλόγκαν που προκάλεσε αντιδράσεις και η εργασιακή πραγματικότητα στην «Praktiker Hellas»


Το τελευταίο διάστημα κυκλοφορεί ένα διαφημιστικό φυλλάδιο της γνωστής εταιρείας «Praktiker», το οποίο έχει προκαλέσει τα αρνητικά σχόλια σωματείων και χρηστών των social media. 

Κι αυτό, διότι, εν είδει αστεϊσμού και με φόντο την εκπορευόμενη από τα κυρίαρχα media αντίληψη ότι στην Ελλάδα «οι δρόμοι κλείνουν κάθε εβδομάδα από μειοψηφικές συντεχνίες», το εν λόγω φυλλάδιο προτρέπει τον καταναλωτή, να αγοράσει ένα ποδήλατο ώστε «να μην τον αγγίζουν οι απεργίες» στα Μέσα Μεταφοράς.

Συγκεκριμένα, το εν λόγω σλόγκαν αναφέρει:

«Με το ποδήλατο οι απεργίες δεν σας αγγίζουν! Εάν συνηθίζετε να κυκλοφορείτε με τα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς, σίγουρα έχετε βρεθεί πολλές φορές στην άβολη θέση να μην ξέρετε πώς να πάτε στη δουλειά σας! Βάζοντας το ποδήλατο στη ζωή σας δεν θα χρειάζεται να ανησυχείτε πια για αυτό, αφού το ποδήλατο δεν απεργεί!».


(πάνω, το συγκεκριμένο απόσπασμα από τη δεύτερη σελίδα, όπως φαίνεται κάτω, του «Καταλόγου Ποδηλάτων 2018» της «Praktiker»)


Σωματεία, όπως αυτό των Τεχνικών και Εργαζομένων ΟΑΣΑ - ΟΣΥ ή αυτό των Εμποροϋπαλλήλων της Αθήνας στηλιτεύουν τον χλευασμό, από την εταιρεία, του συνταγματικά κατοχυρωμένου δικαιώματος στην απεργία.

«Ποδήλατο η... ζωή των εργαζομένων»

Ωστόσο, η ταύτιση ενός μέσου συλλογικής δράσης των εργαζομένων με την «ταλαιπωρία» του επιβατικού κοινού είναι το λιγότερο: όπως αναφέρει στο Left.gr το μέλος του Δ.Σ. του Σωματείου εργαζομένων στην Praktiker και μέλος του Δ.Σ. της Ομοσπονδίας Ιδιωτικών Υπαλλήλων Ελλάδος (Ο.Ι.Υ.Ε.), Κώστας Διαμαντής, φαίνεται πώς το σλόγκαν της διαφήμισης μάλλον αποτελεί... προειδοποίηση προς τους εργαζόμενους της ίδιας της εταιρείας. 

Πέρα από τις «συνεχείς επιπλήξεις στους εργαζόμενους και το καθεστώς εργασιακής τρομοκρατίας», ο κ. Διαμαντής καταγγέλλει μία σειρά από παραβιάσεις της εργασιακής νομοθεσίας:

«Κατ’ αρχάς, τα φθηνά και πολύ κακής ποιότητας παπούτσια ασφαλείας που μας έχει προμηθεύσει η εταιρεία, χωρίς να έχει προϋπάρξει καμία διαβούλευση με τους εργαζόμενους, είναι ακατάλληλα, με αποτέλεσμα πολλοί συνάδελφοι να εμφανίζουν μυοσκελετικά προβλήματα, κάτι για το οποίο υπάρχουν ιατρικές γνωματεύσεις».

H απάντηση των υπευθύνων στις οχλήσεις του Σωματείου είναι «αυτά έχουμε και αν σας αρέσουν», τονίζει ο κ. Διαμαντής σημειώνοντας ότι παρά τα μεγάλα κέρδη της (σ.σ.: τα κέρδη προ φόρων της «Praktiker» ανήλθαν στα  4,2 εκατ. ευρώ το 2016  έναντι των 3 εκατ. ευτρώ το 2015),  «η Praktiker έχει σταματήσει να κάνει προσλήψεις με αποτέλεσμα η υπερενταντικοποίηση της εργασίας να αποτελεί καθεστώς». 

Ενδεικτικό είναι ότι, κατά τη διάρκεια εργασιών για την ανακατασκευή καταστημάτων της, η εταιρεία, αντί να προσλάβει εξωτερικά συνεργεία, ανάγκασε υπαλλήλους της, οι οποίοι δεν έχουν εξειδίκευση, να εκτελέσουν τις εργασίες αυτές. «Γι αυτό το θέμα έχουμε προσφύγει στο Σώμα Επιθεώρησης Εργασίας (Σ.ΕΠ.Ε.) ενώ αναμένω και σχετική έκθεση της Ελληνικής Αστυνομίας, στην οποία είχαμε καταγγείλει την παρανομία», σημειώνει ο κ. Διαμαντής. 

Αρνείται να συμμορφωθεί στις αποφάσεις του Σ.ΕΠ.Ε.

Και το... πετάλι δεν σταματάει εκεί:

Ο κ. Διαμαντής καταγγέλλει επίσης συνεχόμενη παρεμπόδιση της συνδικαλιστικής δράσης, ακόμα και των εκλεγμένων συνδικαλιστών/στριών, σε όλα τα καταστήματά της ανά την Ελλάδα και στοχοποίησή τους από τη διοίκηση. 

Ακόμη, κάνει λόγο και για επιβολή μίας διαδικασίας αξιολόγησης, χωρίς αυτή να αναφέρεται στον εσωτερικό κανονισμό και στην επιχειρησιακή Συλλογική Σύμβαση Εργασίας, παρά τις τρεις μέχρι σήμερα αποφάσεις του Σ.ΕΠ.Ε., οι οποίες μιλάνε για υποχρέωση διαβούλευσης με τους εργαζόμενους, διαβούλευση την οποία επιβάλλει και το Προεδρικό Διάταγμα 240/06.

Χαρακτηριστικό της παρωδίας που ονομάστηκε αξιολόγηση είναι ότι προϊστάμενος σε κατάστημα της Praktiker έχει καταδικαστεί σε πρώτο βαθμό σε έξι μήνες φυλάκιση με αναστολή για πλαστογράφηση των υπογραφών 12 εργαζομένων. «Αναγκάστηκε, με αποτέλεσμα να χάσει τη δουλειά του, να δείξει ότι εκτελεί τις οδηγίες για αξιολόγηση, κάτι που αποδεικνύει την πίεση αλλά και την ευθύνη της ίδιας της εταιρείας για το σοβαρό αυτό περιστατικό»,  υπογραμμίζει ο κ. Διαμαντής. 

Τα πεπραγμένα της Praktiker έχουν καταγραφεί στις επανειλημμένες οχλήσεις του σωματείου, τόσο στο Σ.ΕΠ.Ε όσο και στο Υπουργείο Εργασίας, τα οποία έχουν καλέσει την εταιρεία να συμμορφωθεί με τις αποφάσεις και να διαβουλευθεί με τους εργαζόμενους για όλα τα εκκρεμή ζητήματα, όπως επιβάλλει η νομιμότητα. 

Όπως αναφέρει σε σχετική της ανακοίνωση  και η Ο.Ι.Υ.Ε.: «Το μόνο που έχει να κάνει η Praktiker, αντί να χλευάζει τους εργαζόμενους, είναι να συμμορφωθεί με τις αποφάσεις του Σ.ΕΠ.Ε, να αφήσει τις έμμεσες απειλές γιατί το ηθικό των εργαζομένων δεν κάμπτεται, και να ενταχθεί σε εκείνο το πλαίσιο λειτουργίας, το οποίο συνάδει με την νομιμότητα και τις αντίστοιχες αποφάσεις. Κάθε τι άλλο είναι περιττό, εκ του πονηρού, και θα συναντήσει την αντίσταση των εργαζομένων».

Αυθαιρεσίες με παρελθόν

Δεν είναι η πρώτη φορά που η εν λόγω εταιρεία γίνεται «είδηση» για τις αντεργατικές της πρακτικές. Το Σεπτέμβριο του 2013 κατήγγειλε μονομερώς την (τότε) επιχειρησιακή σύμβαση και μετά την τρίμηνη μετενέργειά της πέρασε σε ατομικές συμβάσεις εργασίας, αρνούμενη και λόγω κατάργησης του ΟΜΕΔ να υπογράψει οποιαδήποτε νέα επιχειρησιακή σύμβαση εργασίας με το σωματείο, παρ' ότι κλήθηκε από αυτό πολλές φορές.

Το Μάρτιο του 2014 η εταιρεία εξαγοράστηκε από μεγάλο όμιλο του Καναδά, την Fairfax Financial Holdings Limited και λειτουργεί, όπως προαναφέραμε, κερδοφόρα.

Εκείνη τη χρονιά, λίγο πριν την εξαγορά, είχε προκαλέσει σοκ η είδηση της αυτοκτονίας εργαζομένου ο οποίος, σύμφωνα με καταγγελίες που είχαν δει το φως της δημοσιότητας, είχε εξαναγκαστεί σε παραίτηση από το «Praktiker» στο Αιγάλεω. 

Με αφορμή την αυτοκτονία, εκπρόσωποι σωματείων στον ιδιωτικό τομέα κατήγγειλαν τότε ότι το σκηνικό στη συγκεκριμένη πολυεθνική εταιρεία θυμίζει κάτεργο, «στο οποίο μοχθούν οι  εργαζόμενοι έναντι 600 και 700 ευρώ, ενώ, πολλές φορές, δουλεύουν με ημιαπασχόληση, με αποτέλεσμα να εισπράττουν τα μισά».