Τρίτη 20 Μαρτίου 2018

ΟΣΕ: Ξεκίνησε η λειτουργία της Σιδηροδρομικής ΑκαδημίαςΞεκίνησε την λειτουργία της η Σιδηροδρομική Ακαδημία του Οργανισμού Σιδηροδρόμων Ελλάδος, με μαθητές τους 20 βοηθούς μηχανοδηγούς της ΤΡΑΙΝΟΣΕ.


Η επαναλειτουργία της (υπολειτουργούσε 10 χρόνια) σηματοδοτεί μία νέα εποχή για τον ελληνικό σιδηρόδρομο, καθώς η εκπαίδευση των νέων στελεχών για όλο το φάσμα του σιδηροδρομικού επαγγέλματος, θα γίνεται με αυστηρά κριτήρια, σύμφωνα με τις απαιτήσεις της ευρωπαϊκής σιδηροδρομικής αγοράς.

Η νέα διοίκηση του ΟΣΕ, δίνει ιδιαίτερη έμφαση στην επαγγελματική επάρκεια και την τεχνογνωσία του έμψυχου υλικού της ευρύτερης σιδηροδρομικής οικογένειας, καθώς πιστεύει ότι αποτελούν καθοριστικό παράγοντα στον εκσυγχρονισμό και την ανάπτυξη των μέσων σταθερής τροχιάς.

Την πρώτη ημέρα λειτουργίας της, την Ακαδημία επισκέφτηκαν ο πρόεδρος του Ο.Σ.Ε Γιώργος Κακουλάκης, ο διευθύνων σύμβουλος, Παναγιώτης Θεοχάρης, ενώ από την πλευρά της ΤΡΑΙΝΟΣΕ έδωσε το «παρών» ο διευθύνων σύμβουλος Φίλιππος Τσαλίδης, καθώς και εκπρόσωποι των μηχανοδηγών της ΤΡΑΙΝΟΣΕ.

Η Σιδηροδρομική Ακαδημία, που ξεκίνησε να λειτουργεί με τη μορφή ΚΕΚ το 1991 και στο απόγειο της, το 2004, έφτασε να έχει 300 σπουδαστές, βρίσκεται πολύ κοντά στον σιδηροδρομικό σταθμό του Α.Ι Ρέντη.

Με συστηματική προσπάθεια το τελευταίο διάστημα, κατέστη δυνατή η πλήρης λειτουργία της, με τη συνδρομή στελεχών του ΟΣΕ και την αρωγή του υπουργείου Μεταφορών και Υποδομών.

Το εκπαιδευτικό πρόγραμμα ξεκίνησε με 20 βοηθούς μηχανοδηγούς της ΤΡΑΙΝΟΣΕ, οι οποίοι θα μετεκπαιδευτούν προκειμένου να πιστοποιηθούν ως βασικοί μηχανοδηγοί.

Τα δίδακτρα των εκπαιδευτικών προγραμμάτων, θα καλυφθούν από τις ιδιωτικές εταιρίες, αρχής γενομένης από την ΤΡΑΙΝΟΣΕ.

Οι βασικές ειδικότητες της Ακαδημίας είναι: μηχανοδηγού, ελεγκτή αμαξοστοιχίας, σταθμάρχη, συνοδού, τεχνίτη. Η διδασκαλία γίνεται από έμπειρα στελέχη του ΟΣΕ ή των άλλων σιδηροδρομικών εταιριών, μία πρακτική που ακολουθείται παγκοσμίως.

Τα προγράμματα σπουδών χωρίζονται σε δύο ενότητες. Η πρώτη είναι η αδειοδότηση και η δεύτερη είναι η πιστοποίηση. Σχετικά με το πρόγραμμα φοίτησης για μηχανοδηγούς, γίνεται εξειδίκευση σε τροχαίο υλικό. Το πιστοποιητικό εκδίδεται και για συγκεκριμένες διαδρομές, εκείνες που ο σπουδαστής έχει οδηγήσει με την επιτήρηση των εκπαιδευτών. Οι εξεταστές των σπουδαστών είναι πιστοποιημένα στελέχη από ΟΣΕ, ΕΕΣΤΥ, ΡΑΣ.

Τα μαθήματα, γίνονται σε γκρουπ των 10-15 ατόμων ανάλογα την ειδικότητα. Στο κτίριο υπάρχουν πολλές διαφορετικές αίθουσες που περιλαμβάνουν από τυπικές αίθουσες διδασκαλίας, μέχρι αίθουσα μηχανουργείου, συστημάτων ασφαλείας, δοκιμών σιδηροδρομικών υλικών ενώ υπάρχει και ένα μεγάλο αμφιθέατρο 120 ατόμων, κυλικείο και αρκετοί κοινόχρηστοι χώροι.

Τέλος, έχει προβλεφθεί η φοίτηση σπουδαστών προερχόμενων από μέρη εκτός της Αθήνας, για τους οποίους η Ακαδημία διαθέτει 20 δίκλινα δωμάτια (με τα απολύτως απαραίτητα), τουαλέτες, μπάνιο και χώρους ξεκούρασης και αναψυχής.