Πέμπτη 2 Νοεμβρίου 2017

ΔΑΚΕ εναντίον ΣΕΒ για τα εργασιακά, με «πλάγιες βολές» κατά ΝΔ



Διαφοροποιήσεις εκδηλώνονται στους κόλπους της συνδικαλιστικής παράταξης της ΝΔ, όπου υπάρχει μακροχρόνια υπόγεια αντιπαράθεση για το ρόλο της ΔΑΚΕ, τις σχέσεις της με το κόμμα και το βαθμό ανεξαρτησίας της.


Αποστάσεις από την επίσημη κομματική γραμμή για τα εργασιακά παίρνει η ηγεσία της ΔΑΚΕ Ιδιωτικού Τομέα, υιοθετώντας θέσεις που βρίσκονται κοντά στις κυβερνητικές απόψεις. Στρέφεται μάλιστα κατά του ΣΕΒ, κατηγορώντας την κορυφαία εργοδοτική οργάνωση ότι επιδιώκει περαιτέρω απορρύθμιση της αγοράς εργασίας και ότι θέλει να επιβάλει ακραίες μορφές ελαστικής απασχόλησης με πρόσχημα την ανταγωνιστικότητα.

Αφορμή ήταν το θέμα που ανέκυψε με τις εταιρείες μίσθωσης ταξί (Taxibeat, Uber κπ), και το οποίο οι ηγεσίες του ΣΕΒ και της ΝΔ «έκαναν σημαία» για να υποστηρίξουν ότι  η κυβέρνηση αντιστρατεύεται τις μεταρρυθμίσεις, θεσπίζοντας αναχρονιστικές  διατάξεις.

Οι «εκτός γραμμής» συνδικαλιστές της ΔΑΚΕ  βρήκαν ευκαιρία να ξιφουλκήσουν κατά του ΣΕΒ για τις γενικότερες θέσεις του όσον αφορά τα εργασιακά, τονίζοντας ότι «επιδίδεται σε κρεσέντο αυθαίρετων και αναξιόπιστων αναλύσεων».

Όπως αναφέρεται σε μακροσκελή ανακοίνωση της ΔΑΚΕ Ιδιωτικού Τομέα, οι απόψεις που προωθεί ο ΣΕΒ, «έρχονται σε αντίθεση με ζωτικές απαιτήσεις για το μετασχηματισμό του αναπτυξιακού υποδείγματος, την παραγωγική υπέρβαση του μονοδιάστατα μεταπρατικού μοντέλου, την προσέλκυση επενδύσεων και την αναβάθμιση της θέσης της ελληνικής οικονομίας στο διεθνή καταμερισμό εργασίας».

 Εργασιακές σχέσεις, συλλογικές συμβάσεις

Οι συνδικαλιστές επισημαίνουν ότι «με μια χαλκευμένη ανάγνωση των αιτιών της πολύπλευρης κρίσης, (ο ΣΕΒ) κατασκευάζει σκιάχτρα. Ποινικοποιεί μισθούς και Συλλογικές Συμβάσεις, προκειμένου να επιβάλλει κατάργηση των Ελεύθερων Συλλογικών Διαπραγματεύσεων και γενίκευση των “νέας γενιάς” ακραίων μορφών ευέλικτης απασχόλησης, όπως “συμβάσεις μηδενικών ωρών”, μικροσυμβάσεις (mini jobs), συμβάσεις σύντομης διάρκειας (π.χ. μιας ώρας ή μιας ημέρας), εργασία βάσει δελτίου/κουπονιού (voucher-based work), εργασία κατά παραγγελία (on demand work), συμβάσεις πληθοπορισμού (crowdsourcing) κ.ά».

Στην ανακοίνωση-ανάλυση αναφέρεται επίσης ότι αυτές είναι «μορφές απασχόλησης στο πλαίσιο των οποίων υπονομεύεται κάθε κανονικότητα, δεν υπάρχουν κανόνες υγείας και ασφάλειας, ενώ δεν διακρίνεται ο ιδιωτικός από τον επαγγελματικό χρόνο, και κατ’ επέκταση η πληρωμένη από την απλήρωτη εργασία».

«Την ώρα που οικοδομείται ο Ευρωπαϊκός Πυλώνας Κοινωνικών Δικαιωμάτων και η συντριπτική πλειοψηφία των κρατών-μελών της ΕΕ συνομολογούν στη θωράκιση του Ευρωπαϊκού Κοινωνικού Μοντέλου, όταν η ΔΟΕ υποστηρίζει την αξιοπρεπή, σταθερή και καλά αμειβόμενη εργασία ως απαραίτητη συνθήκη της βιώσιμης ανάπτυξης, ο ΣΕΒ “οραματίζεται” το μέλλον της εργασίας με φόντο την οπισθοδρόμηση», τονίζει η ΔΑΚΕ ΙΤ.

Και καταλήγει ότι «σε κάθε περίπτωση, η παραγωγική αναζωπύρωση στην πατρίδα μας δεν μπορεί να πραγματοποιηθεί πάνω σε εργασιακές και παραγωγικές στάχτες, ούτε στη βάση της εσωτερικής πόλωσης που καλλιεργεί ο ΣΕΒ μέσα από ένα λαϊκισμό “λευκού κολάρου”».

 Στο στόχαστο του κόμματος

Η φρασεολογία θυμίζει σε πολλά σημεία ανακοίνωση μετριοπαθούς αριστερής συνδικαλιστικής οργάνωσης. Επισημαίνεται  ότι πολλά στελέχη της ΔΑΚΕ ΙΤ βρίσκονται στο στόχαστρο του κομματικού μηχανισμού και της ηγεσίας της ΝΔ. Τους προσάπτουν ότι συνεργάζονται με τις άλλες παρατάξεις στη ΓΣΕΕ και ότι ακολουθούν ανεξάρτητη γραμμή, διαφοροποιούμενοι συχνά από την επίσημη κομματική.

 Κατά καιρούς στελέχη προσκείμενα στην κομματική ηγεσία ανέλαβαν πρωτοβουλίες για να ανατραπεί εκ των έσω η ηγεσία της ΔΑΚΕ ΙΤ. Οι προσπάθειες δεν καρποφόρησαν, καθώς οι "αντάρτες" έχουν ευρύτατη αποδοχή στη βάση της συνδικαλιστικής παράταξης.

πηγη

Το συγκεκριμένο δημοσίευμα σχολιάστηκε από τον Πρόεδρο της ΔΑΚΕ Ι.Τ  Νικόλαο Κιουτσούκη :

<< Όταν ο δημοσιογράφος λαμβάνει διαφημιστικά έσοδα από την alpha bank...προωθεί τις απόψεις των αφεντικών του και παραποιεί το περιεχόμενο της Ανακοίνωσης!!! >>

ΔΑΚΕ Ι.Τ  ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ Αθήνα, 2 Νοεμβρίου 2017 :