Παρασκευή 27 Οκτωβρίου 2017

Eρευνα ανατροπή - Γιατί δεν πρέπει να σηκωνόμαστε για να καθίσουν οι ηλικιωμένοιΑκούγεται ανατρεπτικό, αλλά αν βρίσκεσαι σε λεωφορείο ή στον ηλεκτρικό, μην αφήσεις έναν ηλικιωμένο να καθίσει. Αυτό τουλάχιστον υποστηρίζουν οι ερευνητές και υπάρχει λόγος.


Η αλήθεια είναι ότι είναι πολύ άσχημο να βλέπεις μέσα σε ενα λεωφορείο οι ηλικιωμένοι να στέκονται όρθιοι και να κάθονται οι πιο νεαροί στα καθίσματα. Ομως μια νέα έκθεση του British Medical Journal (BMJ) υποστηρίζει ότι δεν πρέπει να σηκωνόμαστε για να καθίσουν, γιατί με αυτόν τον τρόπο αντί να τους βοηθήσουμε, τους κάνουμε κακό. 

Σύμφωνα με τον καθηγητή της Οξφόρδης Sir Muir Gray πρέπει να ενθαρρύνουμε τη δραστηριότητά μας όσο μεγαλώνουμε και να μην συμπεριφερόμαστε στους ηλικιωμένους σαν να είναι ανήμποροι (εκτός βέβαια αν συντρέχει κάποιος λόγος). 

«Σκέψου το δύο φορές πριν εγκαταλείψεις τη θέση σου στο λεωφορείο ή το τρένο για έναν ηλικιωμένο. Να ξέρεις ότι η όρθια στάση είναι καλή άσκηση γι' αυτούς» σημειώνει χαρακτηριστικά στην βρετανική εφημερίδα Sun. 

Η έλλειψη άσκησης στην τρίτη ηλικία βλάπτει την υγεία και σύμφωνα με τους ερευνητές η δραστηριότητα θα μπορούσε να τους κάνει να μην ζητούν τόσο πολύ βοήθεια από τους γύρω τους και ως ένα βαθμό να ανατρέψει την φυσική φθορά του χρόνου. 

Υποστήριζουν δε ότι πρέπει να υπάρξει μια γενικότερη αλλαγή στη νοοτροπία μας τονίζοντας: «Η επικρατούσα αντίληψη ότι η άσκηση είναι για τους νέους, ενώ οι ηλικιωμένοι πρέπει να χαλαρώνουν πρέπει να αλλάξει».

«Πρέπει να περιμένουμε από όλες τις ηλικίες να είναι δραστήριες», συμπληρώνουν.  

Η άσκηση αποτελεί ένα από τα σημαντικότερα βήματα των ηλικιωμένων προς τη διατήρηση της σωματικής και της ψυχικής υγείας και της ποιότητας ζωής γενικότερα.

Είναι επιστημονικά αποδεδειγμένο ότι η σωματική δραστηριότητα βοηθάει στη μείωση του κινδύνου της παχυσαρκίας, της υψηλής αρτηριακής πίεσης, του διαβήτη, της οστεοπόρωσης, του εγκεφαλικού, της κατάθλιψης, του καρκίνου του παχέος εντέρου και του πρόωρου θανάτου.

Κι όμως, σήμερα, περισσότερο από το 60% των ηλικιωμένων δεν ασκούνται.

Ωστόσο, η άσκηση είναι απαραίτητη για τους ηλικιωμένους, όσο και για τον καθένα, τουλάχιστον όσο και για τους νεότερους ενήλικες. 

Σύμφωνα με τους ερευνητές η δραστηριοποίηση των ηλικιωμένων αποτελεί λοιπόν πρόκληση και είναι αναγκαία. 

ΠΗΓΗ

Καλά εμείς εδώ στην Ελλάδα είμαστε πολύ μπροστά, οι έρευνες έρχονται μετά από εμάς !!! κανείς νέος εδώ και χρόνια δεν σηκώνεται από την θέση του αν δεν του το επισημάνει κάποιος ...