Κυριακή 29 Οκτωβρίου 2017

Οι οδηγοί λεωφορείων στα Δημόσια ΜΜΜ πάντα ο εύκολος στόχος ... έναντι άλλων !!!



Πρωτοσέλιδο γίνονται οι οδηγοί των δημόσιων μέσων μαζικής μεταφοράς, καθώς είναι ο εύκολος στόχος για να ξεσπάσει ο κάθε πικραμένος από τα προβλήματα της καθημερινότητάς του.


Οι δε διοικήσεις πάντα στο πλευρό των επιβατών, πριν καν διαπιστωθεί αν το συμβάν είναι υπαρκτό ή όχι.

Δεν μας εκπλήσσει το γεγονός ότι από την ημέρα κρατικοποίησης του ΟΑΣΘ οι οδηγοί των πλέον δημόσιων ΜΜΜ της Θεσσαλονίκης αντιμετωπίζονται από το επιβατικό κοινό, τις διοικήσεις αλλά και τα ΜΜΕ ακριβώς το ίδιο, όπως χρόνια τώρα οι οδηγοί των αστικών λεωφορείων της Αθήνας.

Χρόνια πριν ο ΟΑΣΘ ήταν πρότυπο όσο αναφορά την εκτέλεση του συγκοινωνιακού έργου και ποτέ δεν είχαμε ακούσει παρόμοια περιστατικά όπως το τελευταίο με την καταγγελία επιβάτιδας ότι ο οδηγός τρώει εν ώρα οδήγησης και οδηγεί με το ένα χέρι. Τι άλλαξε ? Φυσικά ο ΟΑΣΘ έγινε κρατικός και ο υπάλληλος ( οδηγός ) πλέον θα πρέπει να γίνει ο οδηγός που δουλεύει στην Αγγλία ή στη Γερμανία αλλά ο επιβάτης να παραμένει με την ελληνική νοοτροπία και όχι με την νοοτροπία των προαναφερόμενων κρατών, δηλαδή να παραβιάζει καθημερινά όλους τους κανόνες μεταφοράς επιβατών να κάνει κριτική/παρατηρήσεις στους οδηγούς ενώ δεν επιτρέπεται και μετά ανάλογα την απάντηση να τον αναφέρει στην διοίκηση, στα ΜΜΕ και πολλές φορές να τον τραβάει και video που θα βγάλει στο διαδίκτυο για να πάρει αρκετά like. 

Αυτή είναι η νοοτροπία μας, καταγγέλλουμε μόνο την υποτιθέμενη παρανομία που μας συμφέρει, γιατί δεν είδαμε και κανέναν επιβάτη να καταγγείλει οδηγό που τον πήρε εκτός στάσης, που τον έβαλε μπροστά από την προστατευτική μπάρα μέχρι το μπαρ μπριζ διότι δεν χωρούσε στον χώρο επιβατών, που τον άφησε να επιβιβαστεί με τον καφέ στο χέρι, που αφήνει 5 καροτσάκια λαϊκής αντί για δύο κτλ. Εκεί οι οδηγοί παίρνουν ευχές ... επιβράβευση της παρανομίας δηλαδή, αλλά όχι οποιασδήποτε προνομίας, ΜΟΝΟ αυτής που μας συμφέρει !!! Τις υπόλοιπες τις καταγγέλλουμε και με μπόλικη << σάλτσα >>. 

Σύμφωνα με το περιστατικό που διαβάσαμε στο seleo.gr ο οδηγός << έτρωγε και οδηγούσε με το ένα χέρι >> έτσι κατήγγειλε επιβάτιδα η οποία του έκανε παρατήρηση και εδώ υπάρχει το ερώτημα έχει δικαίωμα ο επιβάτης να κάνει παρατήρηση και να διαπληκτιστεί μαζί του ? Φυσικά και όχι  !σύμφωνα με τις υποχρεώσεις επιβατών ( δείτε εδώ ) θα πρέπει να :

► Συμπεριφέρονται με ευπρέπεια και ευγένεια στο Προσωπικό Κίνησης αλλά και στους συνεπιβάτες τους αποφεύγοντας διαπληκτισμούς και εντάσεις. Δεν επιτρέπεται να καπνίζουν, να θορυβούν (π.χ. να χρησιμοποιούν ραδιόφωνο ανοικτής ακρόασης), να φέρονται με τρόπο ανάρμοστο, προκλητικό ή απειλητικό και να ενοχλούν, καθ’ οιονδήποτε τρόπο, τους λοιπούς επιβάτες.
Να μην παρεμποδίζουν το Προσωπικό Κίνησης στην εκτέλεση των καθηκόντων του και να συμμορφώνονται προς τυχόν υποδείξεις αυτού προς διευκόλυνση την κανονικής εκτέλεσης αυτών.

Ποιος όμως το τηρεί ? Ποιος γνωρίζει τις υποχρεώσεις του ?  Φυσικά κανείς, όλοι θέλουν να δείξουν ότι τα ξέρουν όλα και να υποβαθμίζουν τον οδηγό καθώς γι αυτούς δημόσιος υπάλληλος !!!

Ποτέ δεν είδαμε τέτοια δημοσιότητα με παρόμοια περιστατικά σε οδηγούς τουριστικών, ΚΤΕΛ, πρώην ΟΑΣΘ, σε άλλες αστικές συγκοινωνίες άλλων Νομών κτλ. εμείς εδώ στην Αθήνα είχαμε την αποκλειστικοτητα ... πρωτοσέλιδο, τώρα έχουμε και παρέα. 

Όπως διαβάσαμε στο  ert.gr , από την διοίκηση του οργανισμού, «ότι θα ασκηθεί αυστηρός πειθαρχικός έλεγχος στον οδηγό του λεωφορείου, ώστε να καταστεί σαφές ότι παρόμοιες συμπεριφορές θα εξαλειφθούν παντελώς» ενώ ζητεί και δημόσια συγνώμη πριν καν απολογηθεί ο εργαζόμενος κάτι δηλαδή που συμβαίνει και στην ΟΣΥ, διαβάσαμε όμως και κάτι καινούριο, ότι ο οδηγός δεν έτρωγε μόνο και οδηγούσε με το ένα χέρι όπως και ότι φορούσε φόρμες αντί για ρούχα υπηρεσίας, αλλά είχε ξεχάσει και την μεσαία πόρτα ανοιχτή !
Μα πώς είναι δυνατόν να ξεκινήσει το λεωφορείο με ανοιχτή πόρτα ? Υπήρχε βλάβη ? αναρωτιόμαστε ! Έχει κάνει κι άλλο παράπτωμα ο οδηγός ?

Από την άλλη έχουμε την δήλωση του προέδρου των εργαζομένων κ. Τσερμενίδη που δημοσιεύτηκε στο voria.gr και αναφέρει ότι : 

<< ο οδηγός έτρωγε ένα κουλούρι ή ένα τοστ καθώς έπρεπε να πάρει αντιβίωση ενώ κατηγόρησε τη διοίκηση του ΟΑΣΘ ότι βιάστηκε να βγάλει δελτίου τύπου στο οποίο απολογείται για τη στάση του οδηγού >>

«Ένας εργαζόμενος στις αστικές συγκοινωνίες πρέπει να είναι χωρίς φωνές, χωρίς φασαρίες για να μπορέσει να εκτελέσει το συγκοινωνιακό έργο με ασφάλεια και για τους επιβάτες και για τον ίδιο. Ο οδηγός έτρωγε ένα τοστ ή ένα κουλούρι την ώρα που οδηγούσε γιατί έπρεπε να το φάει επειδή έπαιρνε αντιβίωση. Αν ο επιβάτης θεώρησε ότι αυτό είναι σοβαρό αδίκημα, ας έκανε αναφορά. Το να φωνάζει και να δημιουργεί ένταση εντός του λεωφορείου, νομίζω ότι είναι απαράδεκτο, τόνισε ο ίδιος, συμπληρώνοντας πως υπάρχουν δύο μάρτυρες υπέρ του οδηγού.»



citybusdrivers